Hyppää sisältöön

Palkittua koiralajien harrastajaa epäillään vakavista rikoksista – syyte: piti koiriaan nälässä likaisissa häkeissä ja myi huumeita

Seitsemän koiran omistajaa syytetään myös muun muassa useista huumausainerikoksista. Mies on palkittu koiralajien harrastaja.

Valvontaeläinlääkäri löysi seitsemän koiraa lappeenrantalaisen miehen tontilta surkeissa oloissa. Kuvituskuva. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Palkittu koiralajien harrastaja on syytteessä seitsemän koiransa törkeästä laiminlyönnistä Lappeenrannassa.

Valvontaeläinlääkäri teki syytetyn kotiin eläinsuojelutarkastuksen syyskuussa 2020 saatuaan tiedon koirien olosuhteista. Lääkäri havaitsi seitsemän koiran hoidossa vakavia puutteita.

Koirilla ei ollut tarjolla tarpeeksi vettä eikä ruokaa. Kaikki koirat olivat alipainoisia tai vaikeasti alipainoisia. Yhdellä koiralla oli kohtutulehdus ja toisella heikentyneet lihakset. Kaikkien koirien turkit oli jätetty hoitamatta ja useamman koiran kynnet olivat liian pitkät.

Lisäksi koiria pidettiin häkeissä, joiden teräsverkoissa oli kipeää tekeviä teräspiikkejä. Häkit olivat myös likaisia ja ulosteen sotkemia.

Myös huumebisneksiä

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli maanantaina tapausta, jossa koirien omistajalle luettiin syytteet kaikkiaan yhdeksästä rikoksesta.

Törkeän eläinsuojelurikoksen lisäksi miestä syytetään useista huumausainerikoksista, törkeästä huumauseinarikoksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, useista rattijuopumuksista ja ajoneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Tapahtumat sijoittuvat vuosiin 2020 ja 2021.

Mies oli haastehakemuksen mukaan yhdessä kahden muun henkilön kanssa kasvattanut myyntitarkoituksessa yli 140 kannabiskasvia, jotka poliisi löysi useissa kotietsinnöissä.

Syytetyt olivat myös myyneet useita satoja grammoja amfetamiinia ja pitäneet hallussaan yli 300 tablettia huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä. Poliisi löysi myös ainakin 90 kannabiksentainta, joista oli tarkoitus kasvattaa myytävää kannabista.

Kaikille vähintään kaksi vuotta vankeutta

Syyttäjä vaatii koirat omistavalle miehelle kaikista rikoksista yhteensä vähintään kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistusta ja sen lisäksi korkeintaan 55 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Lisäksi syyttäjä vaatii miehelle eläintenpitokieltoa ainakin viideksi vuodeksi ja sitä, että koirat luovutetaan valtiolle.

Koiranomistajan kanssa toimineille naiselle ja miehelle syyttäjä vaatii vähintään kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistusta.

Lisäksi toiselle miehelle vaaditaan enintään kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta, 80 päivän ehdotonta vankeutta ja enintään 80 päivasakon suuruista sakkorangaistusta muun muassa rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisista oikeudetta, auton käyttövarkaudesta, huumausaineiden käyttörikoksista ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Kaikkia kolmea vaaditaan myös maksamaan erilaisia korvauksia useiden satojen eurojen edestä. Etelä-Karjalan käräjäoikeus antaa asiassa tuomion helmikuussa.