Hyppää sisältöön

Työttömyys vähentyi joulukuussa Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla – Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömyys maan alhaisin

Kunnissa työttömien määrä vähentyi eniten Vaasassa, Kokkolassa ja Mustasaaressa.

Työttömen määrä pienentyi 50-54 vuotiaiden ikäryhmässä. Kuva: Lina Frisk / Yle

Työttömyys vähentyi joulukuussa Pohjanmaan ELY-kesksalueella eli Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Työttömyys pienentyi kaikilla ELY-keskusalueilla koko Suomessa. Eniten työttömyys pienentyi Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, 36,6% prosenttia. Koko maassa työttömyys vähentyi keskimäärin 23,0 %.

Vaasan seudulla työttömyys pienentyi 2 795 henkilöllä (44 %), Kokkolan seutukunnassa 456 henkilöllä (18 %) ja Pietarsaaren seudulla 765 henkilöllä (43 %).

Kunnissa työttömien määrä vähentyi vuotta aiempaan nähden eniten Vaasassa ja Mustasaaressa. ja Kokkolassa.

Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on manner-Suomen alhaisin, 6,5 %. Koko maassa vastaava osuus on 10,5 %. Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnista alhaisin työttömyysaste oli Suupohjan rannikkoseudulla, 4,2 %.

Eniten työttömien määrä vähentyi 50-54 vuotiaiden ikäryhmässä vuoden takaiseen verrattuna, 573 henkilöä vuotta aiempaan nähden (42,7 %).

Myös pitkäaikaistyöttömyys on kääntymässä laskuun. Joulukuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 271, mikä on 125 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 111, mikä on 200 enemmän kuin vuosi sitten.

- Alueemme työllisyystilanteen kehityssuunta näyttääkin varsin lupaavalta. Sen lisäksi, että yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömien määrä on vihdoin kääntynyt laskuun, myös nuorisotyöttömyys jatkaa vähenemistään iloitsee TE-toimiston johtaja Mika Palosaari.

Uusia työpaikkojakin on aiempaa enemmän

Uusien avoimien työpaikkojen määrä kaksinkertaistui viime vuoteen nähden.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistoon joulukuun aikana 4 753, mikä on 2 654 enemmän (+ 126,4 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Joulukuun aikana avoinna oli yhteensä 7 067 työpaikkaa, mikä oli 3 635 paikkaa (+ 105,9 %) enemmän kuin vuosi sitten.

Uusia avoimia työpaikkoja oli enemmän vuotta aikaisempaan verrattuna lähes kaikissa ammattiryhmissä, määrällisesti eniten kuitenkin asiantuntijoiden ammattiryhmässä (+ 1 172).

Avoimien työpaikkojen määrä sen sijaan vähentyi maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmässä (- 16) sekä johtajien ammattiryhmässä (- 3).