Hyppää sisältöön

Suomessa korruption vähäisyys maailman kärkiluokkaa, korona huonontanut tilannetta monessa muussa maassa

Korruptio on edelleen vakiintunut järjestelmä suurimmassa osassa maista, mutta myönteisiäkin esimerkkejä löytyy.

Helsinki ilmakuvassa. Transparency International -järjestön mukaan Suomi kuuluu maailman vähiten korruptoituneimpien maiden joukkoon. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomi on noussut niiden maiden joukkoon, joissa korruptiota on kaikkein vähiten, kertoo Transparency International (siirryt toiseen palveluun)-järjestön raportti.

Suomi, samoin kuin Tanska ja Uusi-Seelanti, saivat 88 pistettä raportissa, jossa sadan pisteen enimmäismäärä olisi tarkoittanut, että maa on "erittäin puhdas" korruptiosta. Nolla pistettä taas merkitsi, että maa on "erittäin korruptoitunut".

Tanska ja Uusi-Seelanti jakoivat kärkisijat viime vuonna julkaistussa edellisessä tutkimuksessa. Siihen verrattuna Suomi kiri nyt kolme pistettä ja pääsi jaetulle kärkipaikalle.

Trasparencyn raportissa arvioidaan julkisen sektorin eli hallinnon ja poliitikkojen korruptoituneisuutta, ei yksityisen sektorin. Järjestön mukaan suurimmassa osassa maailman maista korruptiotilanne ei ole parantunut lainkaan viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Koronapandemiaa on monissa maissa käytetty hyväksi lahjusten vaatimiseen, laillisen hallinnon heikentämiseen tai ihmisten asiattomaan valvontaan, järjestö toteaa.

Kärkikolmikon takana parhaita maita olivat Transparencyn mukaan Norja, Singapore, Ruotsi, Sveitsi, Hollanti, Luxemburg ja Saksa.

180 maan listan heikoimmaksi todettiin Etelä-Sudan, joka sai 11 pistettä. Sitä ennen tulevat Somalia, Syyria, Venezuela, Jemen, Pohjois-Korea ja Afganistan.

Yhdysvallat putosi nyt ensimmäistä kertaa 25 parhaan joukosta. Transparency perustelee tätä sillä, että Yhdysvalloissa vapaa ja rehellinen vaalijärjestelmä on jatkuvien hyökkäysten kohteena. Lisäksi maan poliittisille puolueille annettavia avustuksia ei selvitetä riittävästi julkisuuteen.

Myös Kanadan sijoitus laski. Transparency sanoo havaitsevansa Kanadassa yhä enemmän liike-elämän lahjontaa ja korrupiota. Tämä on paljastunut ns. Panaman papereista.

25 maassa korruptiota on onnistuttu vähentämään, Transparency kertoo. Näitä maita ovat esimerkiksi Armenia, Angola, Etelä-Korea, Uzbekistan ja Viro.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.1. klo 23:een asti.

Artikkelia täsmennetty 26.1.2022 klo 9.07: Mittaus ei arvioi yksityisen sektorin korruptoituneisuutta.