Hyppää sisältöön

Hauhiankoski virtaa taas vapaana Miehikkälässä – kunnostustyöt palkittiin viime vuoden parhaana ympäristötekona

Jokea on kunnostettu esimerkiksi siten, että se on palautettu vanhaan uomaansa, mikä on tuonut Vaalimaanjokeen nouseville kaloille uutta elintilaa.

Vaalimaanjoen Hauhiankoskea ja sen myllyaluetta kunnostettiin viime kesänä Miehikkälässä. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle

Ponnistelut Hauhiankosken kunnostamiseksi Miehikkälässä ovat saaneet tunnustusta.

Hauhiankosken kunnostus on valittu Kymenlaakson parhaaksi ympäristöteoksi 2021. Valinnan on tehnyt Kymenlaakson ympäristöpoliittinen neuvottelukunta, ja sen on vahvistanut Kymenlaakson maakuntahallitus.

Hauhiankosken kunnostus tehtiin maanomistaja Markku Hauhian aloitteesta.

Kunnostustöillä on autettu vaelluskalojen nousua. Joesta on poistettu osittaisia nousuesteitä ja koskialuetta on kunnostettu.

Joki on esimerkiksi palautettu vanhaan uomaansa, mikä on tuonut Vaalimaanjokeen nouseville kaloille uutta elintilaa. Ennen kunnostusta Hauhiankoski muodosti kulkuesteen lähes kaikille joen kaloille ja muille virtavesilajeille, kuten jokiravulle.

Myös maisema muuttui, kun koski virtaa taas vapaana. Joen partaalla olevan vanhan myllyn säilymistä edistettiin myös, sillä se ei enää ole altis veden ja jään kulutukselle.

Miehikkälän Hauhiankoskella autetaan vaelluskalojen nousua. Joesta poistetaan osittaisia nousuesteitä ja kunnostetaan koskialuetta. Toimittaja Kirsi Lönnbladin haastattelussa on WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen. Juttu on toimitettu 15. heinäkuuta 2021.

Kunnostustöiden suunnittelusta vastasi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen vesistöasiantuntija Markus Tapaninen. Hankkeen toteutti WWF osana Vauhtia vaellukseen -projektia.

Kymenlaakson paras ympäristöteko 2021 -palkinnon saajat julkistettiin tiistaina. Kunniamaininnat myönnettiin Pyhtään vesiensuojeluyhdistykselle ja Kotkan lyseon ympäristölinjalle.