Hyppää sisältöön

Kerava polvistuu vantaalaisten edessä, lahtelaiset päättävät koko Päijät-Hämeestä – näin valta keskittyi suuriin kaupunkeihin aluevaaleissa

Kuudella hyvinvointialueella keskuskaupungilla on enemmistö aluevaltuustossa. Myös useilla muilla alueilla keskuskaupunkien valta on huomattava.

Kuudella hyvinvointialueella enemmistö valtuutetuista valittiin keskuskaupungeista. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Vantaan ja Keravan muodostamalla hyvinvointialueella Vantaan asema on musertavan ylivoimainen. Lähes kaikki valtuustopaikat menivät vantaalaisille. Myös Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Länsi-Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa kävi aluevaaleissa (siirryt toiseen palveluun) niin, että suurimmilla kaupungeilla on yli puolet valtuustopaikoista.

Valtuustopaikkojen enemmistöllä on iso merkitys, sillä aluevaltuustoissa käytännössä kaikki päätökset tehdään aina yksinkertaisella enemmistöllä.

Epäsuhtaisen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuustopaikoista Vantaalla on lähes 90 prosenttia. Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa on lähes yhtä selkeä valta eli kaupungin edustajilla on nyt paikoista kaksi kolmasosaa.

Taulukkoa ladataan

Kotipaikkakunnan vaikutus paljastuu tulevaisuudessa

Lahti Päijät-Hämeessä ja Espoo Länsi-Uudellamaalla hallitsevat valtuustopaikosta noin 60 prosenttia.

Myös Lappeenranta Etelä-Karjalassa ja Jyväskylä Keski-Suomessa hallitsevat enemmistöä valtuustopaikoista.

Käytännössä enemmistö merkitsee yksinvaltaa hyvinvointialueilla, jos keskuskaupunkien valtuutetut ovat tärkeissä päätöksissä yksimielisiä. Toisaalta valtuutetut ovat useasta eri puolueesta, joten äänet voivat jakautua enemmän puoluekannan kuin kotipaikkakunnan mukaan.

Pienten kuntien pelkoa arvioi jo vuosi sitten Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom. Hän muistutti kuitenkin, että asiaan vaikuttaa se, ovatko aluevaltuutetut omasta mielestään enemmän kunnan vai puolueensa edustajia.

Valta-asemaan riittää myös merkittävä osa valtuustopaikoista

Jos kaupungilla on aluevaltuustossa paikkoja lähes enemmistö, se merkitsee merkittävää mahdollisuutta vallan käyttöön. Perinteisillä lehmänkaupoilla on helppo saada mukaan muutama valtuutettu toisesta kunnasta, jolloin määräysvalta on alueiden suurilla kaupungeilla.

Hyvin lähelle enemmistöä aluevaltuustoissaan pääsivät vaaleissa Kouvola Kymenlaaksossa ja Tampere Pirkanmaalla. Ne jäivät vain yhden valtuustopaikan päähän.

Näiden lisäksi sellaisia kaupunkeja, joilla on yli 40 prosenttia valtuustopaikoista on kuusi. Ne ovat Kuopio Pohjois-Savossa, Oulu Pohjois-Pohjanmaalla, Porvoo Itä-Uudellamaalla, Kajaani Kainuussa, Hämeenlinna Kanta-Hämeessä ja Pori Satakunnassa.

Vaalikampanjoissa useat ehdokkaat lupasivat edustaa aluevaltuustoissa koko hyvinvointialuetta. Kun valtuustot alkavat päättää maaliskuun alun jälkeen ihmisille tärkeistä sosiaali- ja terveysasioista, nähdään vähitellen, kuinka nämä lupaukset lunastetaan vai vaikuttaako päätöksiin enemmän valtuutettujen kotipaikka.

Voit keskustella aiheesta 27.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää: