Hyppää sisältöön

Porin johtamismallista päätöksiä jo keväällä: Seuraako Aino-Maija Luukkosta kaupunginjohtaja vai pormestari?

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen jää eläkkeelle ensi vuoden alkupuolella. Porilaispoliitikot pohtivat nyt, valitaanko hänen tilalleen kaupunginjohtaja vai siirrytäänkö pormestarimalliin.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen jää eläkkeelle. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen maanantainen eläköitymisilmoitus antaa vauhtia Porin johtamisuudistukselle.

Puolueet ovat sopineet, että Porin johtamismalli uudistetaan tällä vaalikaudella. Porilaispoliitikot joutuvat nyt pohtimaan, valitaanko Poriin jatkossa vakituinen tai määräaikainen kaupunginjohtaja vai sittenkin pormestari.

Päätöksiä uudesta johtamismallista on tarkoitus tehdä keväällä. Malli oli määrä ratkaista jo viime vaalikaudella, mutta koronapandemia keskeytti valmistelutyön.

– Kaikki vaihtoehdot ovat nyt avoimesti esillä. Kaupunginjohtajan siirtyminen pois aktiivisesta työelämästä tuo meille tarpeen, että päätökset on tehtävä oikeasti. Tämä ei voi jäädä enää suunnittelun asteelle, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen ( sd. )..

Arja Laulainen (sd., keskellä) johtaa Porin kaupunginhallitusta. Kuva: Antti Laakso / Yle

Luukkonen jää kaupunginjohtajan paikalta lomalle kesällä, ja eläkkeelle hän siirtyy viimeistään ensi vuoden maaliskuussa.

Pormestari demarien mieleen

Porissa sosiaalidemokraatit ovat jo pitkään ajaneet pormestarimallia, jossa kaupunginjohtaja korvataan valtuutettujen keskuudesta valittavalla poliittisella johtajalla. Tähän malliin kuuluisivat todennäköisesti myös muita isoja puolueita edustavat apulaispormestarit.

Viime kesän kuntavaaleissa Porin puolueilla ei kuitenkaan ollut virallisia pormestariehdokkaita, koska johtamismalli on yhä auki. Demarien ohella pormestaria ovat kannataneet vihreät.

Antti Laakso haastattelee.

Muut puolueet eivät ole olleet yhtä innostuneita pormestarimallista, kenties siitä syystä, että SDP:llä olisi kaupungin suurimpana puolueena (siirryt toiseen palveluun) etulyöntiasema pormestaria valittaessa. Porin kaupunginjohtajat on 1940-luvun loppupuolelta asti valittu sosiaalidemokraattien riveistä.

Porin toiseksi suurin puolue kokoomus on kuitenkin viime aikoina alkanut suhtautua malliin suopeammin. Entinen kansanedustaja, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) ennätti jo ennen kuntavaaleja ilmoittautua vapaaehtoiseksi pormestariehdokkaaksi.

Useat suuret suomalaiskaupungit ovat viime vuosina siirtyneet pormestarimalliin, jossa pormestari valitaan valtuustokauden ajaksi. Pormestari on muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Uutisesta voi keskustella 26.1. klo 23 saakka.