Hyppää sisältöön

18-vuotias Aleksi Kurki päätti jo TET-harjoittelussa ryhtyä poliitikoksi – nyt hän aikoo kansanedustajaksi: "Minua ei voi pistää lyttyyn"

Pyhtääläinen Aleksi Kurki on Suomen toiseksi nuorin aluevaltuutettu. Hänellä on jo pitkä meriittilista politiikan kentältä.

Aleksi Kurki leikki vaalikampanjassaan omalla nimellä ja kurkki esiin. Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad / Yle.

Pyhtääläinen Aleksi Kurki, 18, valittiin Kymenlaakson aluevaltuustoon 340 äänellä. Nuoresta iästään huolimatta Kotkan lyseon abiturientti on jo kokenut poliitikko. Hän toimii muun muassa Pyhtään kunnanvaltuutettuna ja Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten puheenjohtajana.

Alkusysäyksenä toimi unohtumaton TET-harjoittelu, josta nuoren miehen isä oli vinkannut paremman puutteessa.

– Aloin unelmoida poliitikon urasta, kun pääsin Kokoomuksen kansanedustajalle Eero Suutarille TET-harjoitteluun yhdeksännellä luokalla. Harjoittelun jälkeen liityin puolueeseen, Kurki kertoo.

Kokoomuksen arvot kohtasivat nuoren Kurjen ajatukset tasa-arvosta, vapaudesta ja kestävyydestä.

Pyhtääläinen Aleksi Kurki valittiin sunnuntaina aluevaltuustoon kokoomuksen listoilta. Kurki on Suomen toiseksi nuorin aluevaltuutettu - ikää on kertynyt vasta 18 vuotta. Kirsi Lönnblad tapasi tuoreen aluevaltuutetun.

Slogan puri kohderyhmään

Aluevaalikampanjaan kuului tienvarsikylttien ripustamista ja korjaamista yömyöhään, mutta myös aktiivisuutta somessa.

– Kohderyhmä oli Pyhtään kokoomuslaiset sekä koko alueen nuoret, ja toin vaaliteemoja esiin nuorten näkökulmasta. Pyrin korostamaan maakunnan yhtenäisyyttä.

Myös omasta nimestä väännetty slogan "Kurki sinäkin" oli onnistunut, Kurki arvelee.

Aleksi Kurki on yksi Suomen nuorimmista aluevaltuutetuista. Kuva: Kirsi-Marja Lönnblad / Yle.

Kampanjaa tehtiin viiden tai kuuden henkilön voimin, mutta Whatsapp-ryhmässä tukijoita oli kolmisenkymmentä.

Perhe tukee minkä pystyy. Kavereille Kurki on sama mies kuin ennenkin, vaikka on näkyvästi esillä. Toki politiikasta kysellään.

– Politiikka vaatii sisua, joten kaverit saattavat kysyä että "miten jaksat tota vääntämistä koko ajan". Kyllähän sitä nuorena jaksaa!

Kurjen 340 äänestä vajaa puolet, 163 ääntä, tuli kotikunnasta. Kotkalaisista 152 tuki Kurkea. Ihan ilmaista vaalikampanjointi ei ollut.

– Olen hyvin kiitollinen, että opiskelijana sain ulkopuolista rahoitusta. Tarkkaa summaa en vielä pysty sanomaan, mutta budjetti oli 4000-5000 euron luokkaa.

Kokoomus sai Kymenlaakson aluevaltuustoon 15 paikkaa, mikä on toiseksi eniten SDP:n (17) jälkeen. Kurki sai puolueessaan 14:nneksi eniten ääniä.

Nuorta poliitikkoa ei vähätellä

Kymenlaakson aluevaltuutettujen keski-ikä on 48 vuotta. Kurki on selvästi heistä nuorin – ja koko Suomen mittakaavassa toiseksi nuorin aluevaltuutettu Satakunnassa valitun, niin ikään 18-vuotiaan, Vihreiden Julia Liljegrénin jälkeen.

Vähättelyä nuoren ikänsä takia Kurki ei ole kokenut.

– Olen persoonana vahva ja rohkea, ja puolustan omia näkemyksiäni. Minua ei voida pistää lyttyyn. Pitää vain heti tehdä selväksi, että en ala alistua ikäni takia.

Aluevaltuustossa Kurki haluaa parantaa mielenterveyspalveluja ja digipalveluja.

– Olen heitellyt ideaa sovelluksesta, jossa kaikki palvelut olisivat koolla samassa paikassa. Tavoittelen uusia ideoita boksin ulkopuolelta.

Kestävyys on Kurjelle tärkeä arvo.

– Pyrin tekemään politiikkaa vuosikymmenien päähän. Politiikkaa ei voi tehdä vain vaalikausittain. Tämä on tärkeää nuorten näkökulmasta. Jos me nyt otamme lainaa, joudumme sen joskus maksamaan.

Tavoitteena eduskunta

Tällä hetkellä Kurjella ovat ylioppilaskirjoitukset kesken. Seuraavaksi hän haluaa yliopistoon opiskelemaan oikeustieteitä tai kauppatieteitä.

Tähtäimessä on ammattipoliitikon ura.

– TET-harjoittelusta lähtien se on ollut unelma. Nyt se on muuttunut tavoitteeksi. Olen huomannut että omat taidot riittävät, kun vain jaksaa painaa töitä. Tavoittelen myös eduskuntavaaliehdokkuutta, jos piirikokous sen minulle suo.

Jos Kurki tulevaisuudessa tekee poliitikon työtä, toimistolla tulee pyörimään yksi jos toinenkin TET-harjoittelija.

– Mahdollisimman monelle haluan suoda sen mahdollisuuden. Omassa harjoittelussani opin viikossa enemmän kuin kuukaudessa koulussa.