Hyppää sisältöön

Uimahallit ja kuntosalit saattavat pian aueta pääkaupunkiseudulla – Myös muita rajoitustoimia puretaan asteittain jos tilanne sallii

Koronavirusepidemian aiheuttama kuormitus alueen sairaanhoidolle näyttää pysähtyneen ja kääntyneen laskuun. Koronaryhmän mukaan matalariskisten tilojen sulut voitaisiin purkaa helmikuun alussa.

Tilarajoitusten purku koskisi muun muassa kuntosaleja ja muita vastaavia sisäliikuntatiloja sekä uimahalleja. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa matalariskisten tilojen rajoituksiin asteittaisia kevennyksiä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kuormitus on yhä korkealla tasolla, mutta kuormituksen nousu on ryhmän mukaan kuitenkin pysähtynyt ja kääntynyt pääkaupunkiseudulla laskuun.

– Tilanne ei ole vielä ohi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että pahimmat viikot ovat takana, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se purkaisi matalariskisiä tiloja koskevat sulut 1. helmikuuta alkaen.

Tilarajoitusten purku koskisi muun muassa kuntosaleja ja muita vastaavia sisäliikuntatiloja sekä uimahalleja, yleisiä saunoja ja kylpylöitä. Lisäksi avautusivat harrastajateatterit tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

– Uskon, että ihmiset ottavat tämän aika suurella ilolla vastaan. Tätä odotusta on lisännyt se, että nyt on niin liukkaat kelit, että on oikeasti vaarallista liikkua liukkailla teillä, sanoo Viljanen.

Hänen mukaan yksi peruste rajoitusten purkusuositukseen oli se, että matalan riskin urheilupaikoilla on todennäköisesti suuri vaikutus kansanterveyteen.

Sen sijaan joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun käytettävät sisätilat pysyvät ryhmän suosituksessa edelleen suljettuina aiemman päätöksen mukaisesti.

Sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin suositellaan uusia rajoituksia

Sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin koronakoordinaatioryhmä suositteli puolestaan uutta rajoitusta.

Ryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se jatkaa voimassa olevaa yleisötilaisuuksia koskevaa rajoituspäätöstä tammikuun jälkeen siten, että sisätilojen istumapaikalliset enintään 50 henkilön tilaisuudet sallittaisiin 1.–15. helmikuuta välisenä aikana.

Myös voimassa olevaa asiakastilarajoitusta suositellaan jatkettavaksi helmikuun puoleen väliin saakka.

Alkuvuodesta voimassa olleet rajoitukset ovat koronakoordinaatioryhmän mukaan estäneet aikuisten välisiä pitkäkestoisia kontakteja ja siten todennäköisesti hidastaneet koronataudin leviämistä.

Arviossa on hyödynnetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tapahtumien ja kokoontumisten riskinarviota.

– Myös asiantuntijanäkemys tukee sitä, että pahin viikko ilmeisesti oli tuo viime viikko ja nyt mennään selkeästi alaspäin. Toivotaan, että lasku jatkuu, toteaa Viljanen.

Ryhmän mukaan tavoitteena on purkaa myös muita rajoitustoimia asteittain, mikäli epidemiatilanteen suunta ja sairaalakuormituksen lasku jatkuvat.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alustavan arvion mukaan uusia rajoituspäätöksiä Uudellemaalle tehtäisiin maanantaina 31. tammikuuta.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkon 26.1.2022 kello 23:een asti.

25.1.2022 klo 15.57 täydennetty Ritva Viljasen kommenteilla.