Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin: Hallituksen harkittava tapahtumien avaamista koronapassilla – osa alueista on jo höllentämässä rajoituksia

Epidemiatilanteessa on useilla alueilla näkyvissä tasaantumisen merkkejä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi tänään tiistaina suosittavansa matalariskisten tilojen rajoituksiin asteittaisia kevennyksiä. Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen työntekijä Uljana Stelmahova poisti rajoitusnauhoja Otaniemen kampuksella syyskuussa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) haluaa, että hallitus harkitsee niin sanottujen matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa.

Hallitus aikoo arvioida koronarajoitusten välttämättömyyttä, kertoo Marin Twitterissä tiistaina.

– Hallitus tulee arvioimaan rajoitustoimien välttämättömyyttä suhteessa tautitilanteen kehitykseen. Matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa, Marin kertoo twiitissä.

Vielä viikko sitten Marin arvioi, että rajoituksia voisi lähteä purkamaan helmikuun puolivälin jälkeen.

Hallitus on aiemmin sopinut, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevista suosituksista sekä korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan tammikuun lopussa.

HUSin Järvinen: Epidemian huippu lienee saavutettu pääkaupunkiseudulla

Myös aluehallintovirastot ovat ryhtyneet keventämään rajoituksia. Useammissa maakunnissa on nähty merkkejä epidemian hellittämisestä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi tänään tiistaina suosittavansa matalariskisten tilojen rajoituksiin asteittaisia kevennyksiä.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että se purkaisi matalariskisiä tiloja koskevat sulut 1. helmikuuta alkaen. Tilarajoitusten purku koskisi muun muassa kuntosaleja, uimahalleja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kuormituksen nousu on ryhmän mukaan pysähtynyt ja kääntynyt pääkaupunkiseudulla laskuun. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen arvioi, että epidemian huippu on pääkaupunkiseudulla jo todennäköisesti saavutettu.

Myös Pirkanmaalla rajoituksia kevennettiin hieman viime viikolla. Rajoitusten ulkopuolelle rajattiin muun muassa kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat, sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten oleskelutilat.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan tartuntamäärissä on näkyvissä hienoista tasaantumista, ja taudin ilmaantuvuus on laskenut. Avi höllensi rajoituksia Varsinais-Suomessa jo tammikuun puolessavälissä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.1. klo 23:een asti.