Hyppää sisältöön

Helsinki ohjeistaa oireettomia koronapositiivisia menemään töihin ja kouluun – nyt kaupunki neuvoo omaa henkilöstöään jäämään kotiin viideksi päiväksi

Yleen otti yhteyttä hoitaja, jonka mukaan työntekijät ovat hämmentyneitä ohjeista. Kaupunki muutti oman henkilöstönsä ohjeistusta tiistaina.

Helsinki neuvoi myös koronatartunnan saaneita oireettomia hoitajia menemään töihin, kertoo Yleen yhteyttä ottanut hoitaja. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsinki ohjeistaa kaupunkilaisia menemään töihin positiivisesta koronatestituloksesta huolimatta, jos he ovat oireettomia ja etätöitä tai -opiskeluita ei ole mahdollista järjestää.

Yle sai käsiinsä terveyskeskuksiin ja päivystysavun henkilökunnalle annetut kirjalliset ohjeet viime viikolta. Niissä kaupunki ohjeisti neuvomaan potilaita menemään töihin, kouluun ja päivähoitoon positiivisesta testituloksesta huolimatta, jos oireita ei ole.

Aiemmin tällä viikolla Yle kertoi Vantaan kaupungin ohjeesta, jonka mukaan koronatartunnan saaneita, oireettomia kuntalaisia neuvottiin menemään töihin, jos he eivät voi tehdä etätöitä. THL:n yleinen ohje on yhä se, että jos koronatesti on positiivinen ja oireita ei ole, pitäisi silti pysytellä viisi päivää pois ihmisten ilmoilta.

Tänä aamuna Helsingin kaupunki lisäsi myös omille verkkosivuilleen ohjeen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan töihin voi mennä oireettomana koronapositiivisena, huolellisesti suojautuneena, jos sopii työnantajan kanssa. Ohjeissa muistutaan lisäksi, että lähtökohtaisesti sairauslomaa ei myönnetä, jos henkilö on oireeton.

Hoitaja: Olisi kauheaa neuvoa koronatartunnan saanut menemään töihin tai päiväkotiin

Yleen otti yhteyttä terveyskeskuksessa potilastyössä oleva hoitaja. Hän kertoo, että kaupungin ohjeet potilaille ovat herättäneet terveyskeskuksen työntekijöiden keskuudessa hämmennystä.

Hoitaja esiintyy nimettömänä, koska pelkää joutuvansa ongelmiin työpaikallaan, jos hänen henkilöllisyytensä paljastuisi. Ylen tiedossa on hoitajan henkilöllisyys ja hänen työpaikkansa.

– Eniten hämmennystä on herättänyt se, että yhtäkkiä ohjeet muuttuivat noin paljon, hän sanoo.

Hoitajan mukaan muuttuneita ohjeita ei ole käyty kunnolla läpi työntekijöiden kesken.

Hoitaja sanoo, että vaikka ohjeiden mukaan oireeton asiakas pitäisi ohjata lähitöihin, kouluun ja päiväkotiin koronatartunnan saaneena, hän ei haluaisi tehdä niin ja ottaa vastuuta siitä, että tämä levittää tautia.

– Olisi oikeasti ihan kamalaa sanoa niin.

Hoitaja ihmettelee, miten potilas osaa arvioida oireettomuuden

Jos potilaan täytyy itse määritellä, onko hänellä oireita vai ei, arvio saattaa mennä pieleen, koska koronataudin oireet ovat niin moninaiset vatsaoireista väsymykseen ja lievään kurkun karheuteen.

– Sehän on kauhean kaksipiippuinen juttu. On ne selkeät flunssan kaltaiset oireet, mutta sitten voi olla vatsataudin tapaisia oireita tai oireet voivat olla niin pieniä, että se ei olekaan selkeää.

Lasten kohdalla oireiden arvioiminen voi olla vielä hankalampaa, jos kuumetta tai muita selkeitä oireita ei ole.

Hoitajan mielestä terveydenhuollon ammattilaisille annetut ohjeet potilastyössä ovat ristiriidassa yhteiskunnan rajoitusten kanssa. Mitä hyötyä on rajoituksista, jos töihin voi mennä oireettomana koronapositiivisena?

Hoitajan mukaan työntekijöistä tuntuu, että kaupunki on nostanut kädet pystyyn koronan edessä.

Tartuntatautilääkäri: Estettä töihin menemiselle oireettomana koronapositiivisena ei ole

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoo uusien ohjeiden liittyvän periaatteeseen, että kaikkien hengitystieinfektio-oireisten tulee jäädä kotiin.

Isosomppi sanoo, että jos esimerkiksi perheessä on koronaa tai jos tietää olevansa altistunut ja testituloskin on positiivinen, suositellaan edelleen etätöihin jäämistä, jos se on mahdollista.

– Mutta jos työpaikalla voidaan huolehtia hygieniaohjeista, kuten maskin käytöstä ja turvaväleistä, mitään varsinaista estettä lähitöihin menemisessä ei ole, hän sanoo.

Isosompin mukaan pääperiaate nykyisessä tautitilanteessa on se, että oireisten pitää jäädä kotiin ja hygieniasuositukset maskeineen koskevat kaikkia, myös oireettomia, rokotusstatuksesta huolimatta.

– Maskisuositukset on tehty perustelluista syistä. Niillä pyrimme estämään tartunnan saamista ja tartunnan levittämistä silloin, kun emme tiedä saaneemme tartunnan, hän sanoo.

Ylilääkäri Sanna Isosomppi sanoo, että Helsingissä ollaan menossa kohti tilannetta, että koronavirus on virus muiden joukossa. Kuva: Markku Pelkonen / Yle

"Emme ole nostaneet tassuja pystyyn"

Isosomppi kiistää hoitajan kritiikin siitä, että Helsinki olisi nostanut kädet pystyyn, eikä viruksen leviämistä pyritä enää estämään. Hänen mukaansa epidemiatilanne on muuttunut oleellisesti ja sen takia keinot tartunnan leviämisen estämiseksi ovat erilaiset.

– Pandemian alkuvaiheessa väestöllä ei ollut rokotusten antamaa suojaa tautia vastaan, ja virus oli uusi. Tartunnan saamisen seuraukset olivat silloin erilaiset. Lasten ja nuorten taudinkuvat olivat silloinkin sama luokkaa kuin nyt, mutta aikuisväestän tilanne oli huomattavasti erilainen ja riskit saada taudin vakavampi muoto suurempi, Isosomppi sanoo.

Myöskään sairastetun taudin tuomaa immuniteettia ei ollut kenelläkään.

– Käytössä ollut laaja testaus, eristäminen ja jäljittäminen oli silloin erittäin mielekäs strategia, mutta nyt pandemiatilanne on muuttunut erityisen voimakkaasti omikronmuunnoksen myötä.

Oleellista nyt on siis oireisena kotiin jääminen ja tehokkaat suojatoimet kaikille.

– Ymmärrän, että tämä on tietyllä tavalla hämmentävää, mutta meidän alueellamme ollaan nyt menossa kohti sitä, että koronasta on tulossa hengitystieinfektioita aiheuttava virus muiden joukossa, Isosomppi sanoo.

Hänen mukaansa pandemia ei kuitenkaan ole vielä ohi, ja koronaan tulee edelleen suhtautua vakavasti.

– Missään nimessä emme ole nostaneet tassuja pystyyn, hän sanoo.

Helsinki neuvoi myös koronatartunnan saaneita oireettomia hoitajia menemään töihin

Myös osaa sotealan henkilöstöä on neuvottu menemään työpaikalle oireettomana koronapositiivisena, jos omaa työtä ei voi tehdä etänä.

Ylellä on hallussaan ohje, joka on lähetetty sähköpostilla runsaat kaksi viikkoa sitten terveyskeskuksissa, päivystysavussa ja sisätautipoliklinikalla työskentelevälle henkilöstölle.

Ohjeen mukaan positiivisen kotitestin tai PCR-testituloksen jälkeen työntekijä voi mennä työpaikalle oireettomana, jos etätyö ei ole mahdollista.

Ohje on herättänyt huolta työntekijöiden keskuudessa.

Yleen yhteyttä ottanut terveyskeskuksessa työskentelevä hoitaja kertoo, että hänellä ei ole tietoa, onko kukaan potilastyötä tekevä ollut töissä oireettomana koronapositiivisena.

– Toivon, että ei olisi ollut, eikä ole jatkossakaan, hän sanoo puhelimessa.

Nyt Helsinki neuvoo henkilöstöään jäämään viideksi päiväksi kotiin oireettomana koronapositiivisena

Tänään keskiviikkona kaupunki linjasi koko omaa henkilöstöään koskevat ohjeet siitä, miten tuolee mentellä, jos työntejä saa oireettomana positiivisen testituloksen.

– Oireeton, positiivisen testituloksen saanut työntekijä jää etätöhin viideksi vuorokaudeksi, kertoo johtava asiantuntija Matti Heiskanen kaupungin kanslian henkilöstöosastolta.

Jos omia työtehtäviä ei ole mahdollista tehdä, niin sitten työntekijän tulee sopia esihenkilönsä kanssa muusta korvaavasta työstä, hän jatkaa.

Heiskanen sanoo, ettei uusi ohje vaaranna palveluita, vaikka tietty osa työntekijöistä olisikin sen takia etätöissä.

Uusi ohje kumoaa siis sotehenkilöstölle aiemmin annetut ohjeet siitä, että heidän pitäisi mennä lähitöihin, jos oireita ei ole, eikä työtä voi tehdä etänä.

Heiskanen ei ole tietoinen, mistä hoitajien aiempi ohje on tullut, eivätkä toimialajohtaja Juha Jolkkonen tai terveysasemien johtajaylilääkäri Timo Lukkarinen vastanneet Ylen haastattelupyyntöihin.

Heiskanen ei osaa sanoa, onko potilastyössä ollut henkilöitä, jotka olisivat noudattaneet muutaman viikon takaista ohjetta ja olleet töissä oireettomina koronapositiivisina.

Korjaus 26.1.2022 kello 19.27: Muutettu otsikkoon ja jutun ingressiin tieto, että Helsinki muutti ohjeistustaan oman henkilöstönsä osalta tänään tiistaina.

Lisäys 26.1.2022 kello 19.39: Lisätty lauseeseen "Tänä aamuna Helsingin kaupunki lisäsi myös omille verkkosivuilleen ohjeen, jonka mukaan töihin voi mennä oireettomana koronapositiivisena" sanat "huolellisesti suojautuneena, jos sopii työnantajan kanssa" sekä lause "Ohjeissa muistutaan lisäksi, että lähtökohtaisesti sairauslomaa ei myönnetä, jos henkilö on oireeton".

Voit keskustella aiheesta torstaihin 27.1.2022 kello 23 saakka.

Lue myös: