Hyppää sisältöön

Omikronin alalaji leviää hurjasti Pohjoismaissa, mutta suomalaisasiantuntijat uskovat pandemian silti helpottavan kevään aikana

Koronapandemiatilanteeseen on syytä suhtautua optimistisesti, sanovat infektiolääkäri ja virologi. Epidemiologi uskoo, että pandemia on loppusuoralla. 

Virologian professori Olli Vapalahti uskaltautui jo varaamaan konserttiliput maaliskuulle. Myös epidemiologi Jussi Sane ja ylilääkäri Asko Järvinen uskovat pandemian rauhoittuvan mahdollisesti piankin. Kuva: Yle

Muun muassa Tanskassa ja Norjassa on raportoitu omikronin sukulaisen, BA.2-alavariantin, leviävän vauhdilla. Uusi muunnos ei ole oma varianttinsa, vaan omikronin kanssa yhteisen "kantaäidin" jakava alavariantti.

Tanskassa sekvensoiduista koronavirusnäytteistä jo yli puolet on BA.2-alavarianttia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan vielä ei ole viitteitä siitä, että BA.2-muunnos aiheuttaisi tavanomaista koronaa voimakkaampia oireita.

– Nykyisen käsityksen mukaan se ei tuota vaikeaa tautia taudin sairastaneille tai rokotukset saaneille. Mutta tutkittua tietoa ei vielä ole, Järvinen sanoo.

Tämän hetken tietojen mukaan BA.2 väistää aiemman infektion ja rokotteiden antamaa suojaa vähintään yhtä hyvin kuin omikron, ja vaikuttaa leviävän sitä nopeammin.

Myös Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti on seurannut uutta alavarianttia. Vielä ei ole ilmennyt, että BA.2 aiheuttaisi enemmän vakavaa koronataudin muotoa.

Vapalahden mukaan on spekuloitu, että BA.2 voisi infektoida melko pian tavallisen omikronin sairastaneen henkilön, mutta tästä ei ole vielä näyttöä.

– Tätä tilannetta on nyt tärkeää seurata, Vapalahti sanoo.

Kohta helpottaa, uskovat asiantuntijat

Uudesta alavariantista huolimatta asiantuntijat suhtautuvat koronapandemian nykytilanteeseen optimistisesti. Asko Järvinen arvioi tänään Ylelle, että pandemian huippu on jo saavutettu tai jopa ohitettu Uudellamaalla.

– Joidenkin kansainvälisten laskelmien mukaan omikronaallon voimakkain huippu on noin 3–5 viikkoa. Silloin voi olla, että Uudellamaalla tauti olisi jo kokolailla rauhoittunut helmikuun aikana, Järvinen sanoi.

Epidemiologi Jussi Sane on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa koko Euroopassa tautihuippu on lähellä tai jo ohitettu, riippuen maasta. Omikronin ärhäkkä leviämisnopeus on nopeuttanut tätä.

– Uskoisin, että tämä alkuvuosi tulee olemaan jonkinlainen loppusuora tälle pandemialle, Sane sanoo.

Sanen mukaan kasvanut rokotekattavuus ja jo sairastettu korona johtaa väestössä siihen, että uudet variantit aiheuttavat yhä lievempiä oireita.

Olli Vapalahti muistuttaa, että väestön immuniteetti koronaa vastaan on parempi kuin koskaan. Hän itse uskaltautui jo varaamaan konserttiliput maaliskuulle.

– Olemme nyt ihan eri tilanteessa kuin pandemian alussa. On syytä olettaa, että tilanne kohtuu nopeasti rauhoittuisi, Vapalahti toivoo.

Vapalahti ei vielä julistaisi pandemian huippua ohitetuksi, koska ei ole tiedossa, miten virus jatkossa kehittyy. Hän kuitenkin uskoo, että vakava tautimuoto ja siten yhteiskunnallinen rasite vähenevät.

– Samalla on rehellistä tunnustaa, että emme tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Asko Järvinen on luottavainen, että nyt edetään kohti helpompia, tavallisia aikoja.

– Siltä tämä tällä hetkellä näyttäisi. Asiaan vaikuttaa myös se, miten ihmiset itse kokevat taudin riskin ja uskaltavat siirtyä normaalimpaan elämään.

Asiantuntijat muistuttavat, että tilanne voi vielä muuttua, ja että korona rauhoittuu eri puolella Suomea eri aikaan.

Pandemia päättyy, mutta korona ei katoa

Koronaviruksen ei odoteta katoavan maailmasta kokonaan, vaan jäävän kausi-influenssan tapaiseksi taudiksi, joka nousee esiin talvikuukausien aikana. Tauti kiertää väestössä ja uusia variantteja syntyy.

Tällöin virus siirtyy niin sanottuun endeemiseen vaiheeseen, eli se ei enää tuota yhtä vakavaa taudinkuvaa eikä näin ollen kuormita yhteiskuntaa yhtä paljon.

– En keksi mitään hengitystieinfektiota, joka olisi täysin kadonnut. Maailmalla kiertää edelleen esimerkiksi sikainfluenssaepidemiasta syntyneitä virusmuunnoksia, Asko Järvinen sanoo.

Korona on nyt määritelty yleisvaarallisten tartuntatautien listalle. Kun pandemia helpottaa, se pudotetaan listalta pois. Vielä ei tiedetä, milloin tämä on ajankohtaista.

– Jos mitään erikoisempaa varianttia ei tule, niin luulen, että tämän talven ja kevään aikana joudutaan keskustelemaan yleisvaarallisuuden poistamisesta. Keskustelua käydään jo, Järvinen sanoo.

Epidemiologi Jussi Sane muistuttaa, että yhteiskunnassa tulee aina olemaan tiettyjä haavoittuvaisempia ryhmiä, kuten iäkkäämmät tai immuunipuutetilasta kärsivät, joiden kohdalla virustauteihin on suhtauduttava erityisen tarkasti.

Kiinan Wuhanista 2019 liikkeelle lähtenyt COVID-virus ei suinkaan ole ensimmäinen koronavirus. Olli Vapalahden mukaan neljä aiempaa ihmiseen tarttuvaa koronavirusmuotoa ovat vuosien saatossa muuttuneet endeemisiksi flunssaviruksiksi, jotka tartuttavat väestöä lapsesta saakka, ja luovat näin vastustuskyvyn vakavaa tautimuotoa vastaan.

Vapalahden mukaan tämän pandemian koronavirus, SARS-COV-2, tulee lopulta olemaan viides koronaflunssa.

Juttua täydennetty 14.2.2022 klo 17.20: tarkennettu lähteeksi Olli Vapalahti kahteen viimeiseen kappaleeseen.

Lue myös: