Hyppää sisältöön
Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulun oppilaita opetuksessa maskit kasvoillaan.Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu. Vaunukankaan koulu.

Kolme maskia päivässä

Seurasimme Tuusulassa, miten ekaluokkalaisten maskin käyttö sujuu.

Ekaluokkalaisen Ella Takalan koulupäivä alkaa tutulla rutiinilla: takki naulakkoon, käsienpesu ja maski kasvoille.

Tuusulan Vaunukankaan koulussa on 336 oppilasta. Maskisuositus koskee heitä kaikkia – myös Takalan kaltaisia ekaluokkalaisia.

Maskin käyttö tuntuu vaikealta ja ärsyttävältä.

Martta Hyttinen

Maski on helppo laittaa, mutta sitä ei ole kauhean kiva käyttää. Kun hengittää, niin se on kuuma.

Peetu Smir

Opettaja Heli Suokko sanoo, että silmistä näkee jo paljon, mutta aina tunteiden tulkinta ei ole helppoa. Eniten maski haittaa lukemisen opettelua.

Minä en nyt näe suutanne, mutta sanokaa, miltä H kuulostaa. Se on pelkkä henkäys.

Heli Suokko

Maskit ovat lasten kokoa.

Eevert Liljeströmin ei tarvitse enää pujotella naruja ristiin tai solmia, kuten vielä tammikuun alussa. Ensimmäisen viikon ajan lapset käyttivät aikuisten maskeja, koska pienempiä ei ollut ehditty hankkia.

Monessa kunnassa maskisuositus laajennettiin tammikuussa koskemaan aiempaa nuorempia alakoululaisia, vaikka terveysviranomaisten mielestä pienille lapsille maskin ohjeiden mukainen käyttö voi olla hankalaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee maskeja vasta 12-vuotiaille (siirryt toiseen palveluun). Kuitenkin esimerkiksi Helsingissä maskeja käytetään kolmannesta luokasta alkaen. Pääkaupungin kupeessa Tuusulassa maskisuositus (siirryt toiseen palveluun) koskee jo esikoululaisia.

Keski-Uudenmaan alueen tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen sanoo, että nykyiset toimet pyrkivät estämään perheiden ja opettajien laajamittaista yhtäaikaista sairastumista koronaan.

Opettaja Heli Suokon mukaan maskin käyttö sujuu hyvin, vaikka lapset välillä saattavat ajatuksissaan nykäistä sen suun edestä pois.

Maskin käyttöä on selvästi harjoiteltu kotona. Otetaan oikeaoppisesti kiinni naruista.

Heli Suokko

Ruokailun jälkeen maski vaihdetaan aina uuteen. Enimmillään ekaluokkalaiset vaihtavat maskin kolme kertaa päivässä.

Kaikkien lasten ei ole pakko käyttää maskia, jos huoltajat eivät sitä halua. Osalle maskin käyttö on aiheuttanut päänsärkyä iltaisin.

Mummi osti tämän minulle lelukaupasta. Se on sikakiva.

Josefiina Baggström

Vielä ei ole tiedossa, mihin asti koululaiset käyttävät kasvomaskeja. Muita tammikuussa asetettuja rajoituksia ollaan osin purkamassa, joten myös maskit riisutaan jossain kohtaa, kun tautitilanne helpottaa.

Iisa Haapanen ja Martta Hyttinen ovat olleet kavereita neljävuotiaista asti. Välitunneilla maskia ei tarvitse käyttää, eikä toisen tunteita tarvitse arvuutella.

Mitä pikemmin maskeista luovutaan, sen parempi.

Heli Suokko, opettaja

Tekijät

ToimittajaSimo Kymäläinen
KuvatMatti Myller
VideotMatti Myller, Simo Kymäläinen