Hyppää sisältöön

Asiantuntija Oslon-neuvotteluista: Länsi ei ole tunnustamassa Afganistanin Taliban-hallintoa, vaan tunnustelee, kuinka tulla toimeen sen kanssa

Taliban neuvotteli länsimaiden ja avustusjärjestöjen kanssa Oslossa. Asiantuntija Olli Ruohomäen mukaan neuvotteluissa haettiin askelmerkkejä siihen, kuinka Taliban-hallinnon kanssa voisi toimia.

Afganistanin romahtaminen lisäisi pakolaisuutta
Afganistanin romahtaminen lisäisi pakolaisuutta

Afganistania hallitsevan Talibanin neuvottelut länsimaiden ja avustusjärjestöjen kesken olivat hyvä askel, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki Ylen aamun haastattelussa. Tiistaina päättyneet neuvottelut käytiin Norjan pääkaupungissa Oslossa.

Oslon-neuvottelut ovat ensimmäinen muodollisempi kohtaaminen länsimaiden edustajien ja Taliban-hallinnon kanssa. Olli Ruohomäki toteaa, ettei kyse ole Taliban-hallinnon tunnustamisesta.

– Kyseessä on radikaali islamistinen hallinto, joka on kaapannut väkivalloin vallan Afganistanissa. Kyse ei ole tunnustamisesta, vaan miten käytännöllisesti tullaan toimeen ongelmallisen toimijan kanssa.

Millainen prosessi Oslon tapaamisista voi siis alkaa, jos Talibania ei kuitenkaan olla tunnustamassa? Ruohomäen mukaan Oslossa haettiin askelmerkkejä siihen, kuinka lähitulevaisuudessa Talibanin kanssa toimia.

Länsi haluaa Talibanin näyttävän toteen lupaukset kunnioittaa ihmisoikeuksia sekä naisten ja tyttöjen oikeuksia. Taliban puolestaan vaatii entisen hallinnon jäädytettyjen varojen vapauttamista. Afganistanissa puuttuu fyysistä käteistä, joten maa tarvitsee rahaa talouden pyörimiseksi.

– Talouden realiteettien kannalta olisi tietenkin järkevää, että yksityissektori pääsisi pyörimään ja ihmisillä olisi fyysistä rahaa. Nyt pankista ei voi nostaa säästöjä. Taliban on säännöstellyt nostoja muutamaan sataan dollariin kuussa, se ei mahdollista taloudellista toimeliaisuutta, kuvailee Olli Ruohomäki.

Rahojen vapauttaminen on kytköksissä ihmisoikeuksiin. Koulujen on lupailtu avautuvan maaliskuussa, jolloin tytöt pääsisivät kouluun sekä naiset työelämään. Jos näin tapahtuu, voisi vastavuoroisesti länsiliittouma vapauttaa rahoja.

Afganistanin romahtaminen lisäisi pakolaisuutta

Afganistanissa on meneillään yksi suurimmista humanitaarisista tragedioista. YK:n mukaan nälkä uhkaa 23 miljoonaa afganistanilaista.

Lännen näkökulmasta vaihtoehdot ovat huonoja ja huonompia, kuvailee Ruohomäki. Afganistanissa on potentiaalisesti miljoonia pakolaisia, eikä Eurooppa halua miljoonien pakolaisten ilmestyvän rajoillemme.

– Siellä on potentiaalisesti avautumassa tulppa, eli miljoonia potentiaalisia pakolaisia. Jos islamilainen emiraatti romahtaa, edessä on kansainvaellus. Se on todella paha juttu. Länsi yrittää tukkia potentiaalisen tulpan irtoamista.

– On meidän intresseissä, ettei näin tapahdu. Näin joudumme olemaan tekemisissä erityisen ongelmallisen radikaalin islamistisen hallinnon kanssa, sanoo Olli Ruohomäki.

Lue lisää: