Hyppää sisältöön

Suomen vanhin tietokirjapalkinto J. Sakari Saloselle – kirja käsittelee viittä suurta elämän joukkotuhoa

Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon voittajateos käsittelee elämää maapallolla ja sen tulevaisuutta.

Lauri Jäntin säätiön tarkoituksena on suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäminen. Kuvituskuva on Turun kirjamessuilta syksyltä 2021. Kuva: Paula Collin / Yle

Tämän vuoden Lauri Jäntin tietokirjapalkinto on myönnetty J. Sakari Saloselle hänen kirjastaan Viisi maailmanloppua – Maapallon historia ja ihmiskunnan tulevaisuus (Gaudeamus). Palkinnon arvo on 20 000 euroa.

Viime syksynä ilmestyneessä teoksessaan J. Sakari Salonen kertoo maapallon historiasta ja selvittää, mitkä tekijät johtivat viiteen suureen elämän joukkotuhoon, joiden myötä valtaosa maapallon lajeista hävisi. Samalla hän tähyää tulevaisuuteen. Salonen käy läpi, millä tavoin esimerkiksi ilmastonmuutos ja komeetat tai esimerkiksi teknologinen kehitys voivat uhata ihmiskunnan selviytymistä.

Lauri Jäntin säätiön tarkoituksena on suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäminen. Tietokirjapalkinnon lisäksi se antaa joka kolmas vuosi merkittävälle lasten tai nuorten tietokirjalle Tieto-Lauri-palkinnon. Tänä vuonna palkinto on myönnetty Laura Ertimon ja Mari Ahokoivun teokselle Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (Into Kustannus). Palkinnon suuruus on 15 000 euroa.

Lauri Jäntin säätiö on jakanut myös kaksi 7 500 euron suuruista tunnustuspalkintoa viime vuonna ilmestyneiden ansiokkaiden tietokirjojen tekijöille. Vuonna 2022 ne on annettu Martti Anhavalle teoksesta Niin katosi voitto maailmasta. Paavo Haavikon elämä (Otava) ja Anton Montille teoksesta ’Ndrangheta – maailman vaarallisin rikollisjärjestö (Kustantamo S&S).

Lauri Jäntin tietokirjapalkinto on Suomen vanhin tietokirjallisuutta edistävä palkinto. Vuodesta 1985 alkaen säätiö on jakanut vuosittain Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon sekä tunnustuspalkintoja yhdelle tai useammalle edellisenä vuonna ilmestyneen merkittävän tietokirjan tekijälle.