Hyppää sisältöön

Yhdysvallat uhkaa Putinia henkilökohtaisilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että Venäjän hyökkäys voisi johtaa pakotteiden asettamiseen myös presidentti Vladimir Putinille. Venäjän mukaan sanktiot olisivat "poliittisesti tuhoisia".

Presidentti Joe Biden vieraili Washingtonissa paikallisissa pikkuliikkeissä ja söi rennosti jäätelöä, mutta otti tiukasti kantaa Venäjän Ukrainan politiikkaan. Kuva: Saul Loeb / AFP

Sanankäyttö käy kovemmaksi Ukrainan kriisissä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan, että Venäjän hyökkäys voisi johtaa henkilökohtaisten pakotteiden asettamiseen Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Biden ei täsmentänyt, millaisista sanktioista olisi kysymys, mutta sanoi toimittajille vastaavansa asiasta itse.

Britannian ulkoministeri Liz Truss puolestaan sanoi keskiviikkona, ettei maa sulje pois henkilökohtaisten pakotteiden asettamista Putinille.

– Valmistelemme uutta lainsäädäntöä, jolla voimme kohdistaa kovempia pakotteita yrityksiin ja yksityishenkilöihin Venäjällä, sanoi Truss uutistoimisto Reutersin mukaan.

Länsimaiden Venäjää vastaan asettamia pakotteita ei ole tähän mennessä ulotettu maan johtajaan. Yhdysvallat on aiemmin kohdistanut pakotteita muun muassa Venezuelan, Syyrian ja Libyan itsevaltaisiin johtajiin.

Presidentti Putinin arvioidaan hallitsevan merkittävää omaisuutta.

"Suurin hyökkäys sitten toisen maailmansodan"

Biden sanoi Venäjän hyökkäysuhan olevan toteutuessaan suurin invaasio sitten toisen maailmansodan. Bidenin mukaan se muuttaisi maailman.

Presidentti Putin ei ole ottanut itse kantaa Ukrainan kriisiin sen jälkeen, kun Venäjän ja Yhdysvaltain väliset neuvottelut käynnistyivät aiemmin tammikuussa. Naton odotetaan toimittavan vastauksensa Venäjän vaatimuksiin tällä viikolla.

New York Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan sotilastiedustelu arvioi maan lähialueilla olevien venäläisjoukkojen määräksi peräti 127 000 sotilasta. Lisäksi Venäjä on siirtämässä joukkoja ilmoitettua harjoitusta varten myös Valko-Venäjän alueelle.

Krimillä ja sen lähialueilla harjoittelee 6 000 venäläissotilasta. Maajoukkojen ohella harjoituksiin osallistuu hävittäjä- ja pommikoneita, sekä Venäjän Mustanmeren ja Kaspianmeren laivastoihin kuuluvia sota-aluksia.

Ukrainan johto hillitsee paniikkia

Yhdysvaltain koventaessa puheitaan Ukrainan johto näyttää kuitenkin yrittävän hillitä mielialoja.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi maanantaina ukrainalaisen televisiokanava ICTV:n haastattelussa, että Venäjän asevoimat ei ole muodostanut iskuryhmää hyökkäystä varten, raportoi New York Times.

Myös presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viime viikolla pitämässään puheessa, että nykyinen tilanne on ollut todellisuutta jo kahdeksan vuoden ajan. Zelenskyi viittasi tällä vuoteen 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin ja sen tuella käyty sota Itä-Ukrainassa käynnistyi.

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainaan sotatarvikkeita. Presidentti Biden vakuutti kuitenkin, että Ukrainaan ei olla lähettämässä taistelujoukkoja.

Yhdysvallat on ilmoittanut valmistautuvansa lähettämään Eurooppaan 8 500 sotilasta lisää. Puolaan ja Baltian maihin sijoitetuissa monikansallisisssa yksiköissä on nyt noin 4 000 Nato-sotilasta.

Venäjä tuomitsi heti pakotesuunnitelman

Kreml vastasi aikailematta Yhdysvaltain ja Britannian varoituksen, jonka mukaan pakotteet saattaisivat kohdistua myös presidentti Putiniin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että lännen Putiniin kohdistamat pakotteet olisivat "poliittisesti tuhoisia, mutta eivät tuskallisia".

Hän sanoi, että sanktiouhan esittäjiltä puuttuu asian vaatimaa tietoa. Uutistoimisto Tassin mukaan pakotteet merkitsisivät Venäjän johtavien viranomaisten tilien jäädytystä.

Venäjän parlamentille puhunut Lavrov katsoi, että Venäjän vaatimien turvatakuiden käsittelyä ei ole syytä pitkittää keskusteluilla EU:n ja ETY-järjestön piirissä.

Lavrov uhkasi Venäjän ryhtyvän "asianmukaisiin toimiin", jos se ei saa Yhdysvalloilta ja Natolta rakentavaa vastausta edellyttämiinsä turvatakuisiin.

- Juttuun lisätty 26.1. klo 12.30 Venäjän ulkoministerin kommentit .

- Jutussa luki ensin, että Venäjän hyökkäys johtaisi pakotteisiin Putinille. Korjattu 26.1. kello 11 muotoon "voisi johtaa".

Lue myös: