Hyppää sisältöön

Suomen yrittäjämyönteisin kunta lähti auttamaan kyselyjen hännänhuippuja, ja ratkaisun avain saattaakin olla asenteessa – "Ei täällä ole tapa itsestään meteliä pitää"

Barometrien kärjessä keikkuvalta Seinäjoelta kävi delegaatio Kotkan seudulla, missä isoin ongelma vaikuttaa olevan vaatimattomuus. Omaa tekemistä ei osata nostaa tai arvostaa.

Seinäjoki tai sen seutu on 11-kertainen ykkönen: se on ollut esimerkiksi viisi kertaa Elinkeinoelämän keskusliiton kuntarankingin ykkönen. Kuvassa Into Seinäjoen Sanna Männikkö (vasemmalla), Seinäjoen yrittäjien Ossi Viljanen ja edessä yrittäjä Liisa Seppälä. Kuva: Liisa Seppälä

Seinäjoki on ollut jo pitkään erilaisten barometrien ja -mittausten Suomen kärkeä yritysmyönteisyydessään. Yrittäjien ja yrittäjäjärjestön oppeja on nyt pyynnöstä viety Kotkan–Haminan seudulle, joka on sijoittunut vastaavissa kyselyissä häntäpäähän.

Seinäjoki tai sen seutu on 11-kertainen ykkönen: se on ollut viisi kertaa Elinkeinoelämän keskusliiton kuntarankingin ykkönen, kolmesti kärjessä Suomen Yrittäjien barometrissä ja kolmesti Taloustutkimuksen kuntaimagotutkimuksessa.

Tulokset syntyvät yrittäjien omista vastauksista, mutta se ei laske rankingien arvoa laske, sanoo Seinäjoen kehitysyhtiö Inton viestintä- ja markkinointipäällikkö Sanna Männikkö.

– On ensiarvoista, että yrittäjät ovat kokeneet kyselyt tärkeiksi ja vastannneet – ja olleet sitä mieltä, että asiat ovat hyvin, sanoo Männikkö.

Hänen mukaansa Seinäjoella kynnys yhteydenpitoon kaupungin kanssa on matala ja yhteistyötä tehdään laajalla rintamalla.

– Eivät nämä tulokset pelkästään kehulla ole tulleet, vaan niille on ihan selkeä pohja.

Häntäpäässäkään ei vikaa toiminnassa, vaan asenteessa?

Ääneen kehuminen saattaa silti olla juuri se, mihin huonommin pärjäävillä alueilla kannattaa panostaa. Seinäjokelaisten viimeviikkoinen vierailu toiselle puolelle Suomea antaa nimittäin viitteitä siitä, että barometrin peräpäähän jääminen voi johtua ihan vain asenteestakin.

Kotkasta kotoisin oleva, seinäjokelaistunut yrittäjä Liisa Seppälä sai yhteydenoton kymenlaaksolaisesta Cursor-yritysneuvonnasta. Sieltä pyydettiin eteläpohjalaisia lähtemään mukaan arvioimaan, miksi Kotka–Haminan seudun yritysilmapiiri on kyselyissä niin huono.

– Ajattelin, että vau! Nyt on ideaa ja ennakkoluuloton ja mukava meininki, sanoo Kehitysyhtiö Inton Sanna Männikkö Seinäjoelta.

Eteläpohjalaisdelegaatio teki viiden päivän visiitin Kymenlaaksoon erilaisiin yrityksiin olutpanimosta lammastilalle ja ravintolasta kampaamoon. Reissu osoitti, etteivät asiat itsessään ole pielessä. Yritykset toimivat hyvin, samoin yrittäjäyhdistyksillä oli hyvä meininki.

Siitä ei vain osata kertoa.

– Asenne on se, että ei täällä ole tapana itsestään meteliä pitää. Siellä myönnettiin itsekin, että alueella on turhaa vaatimattomuutta, sanoo kehitysyhtiö Inton Sanna Männikkö Seinäjoelta.

Kehittäminen tärkeää kaikkialla

Männikkö muistuttaa, että yritysten ja osaamisen esiintuonti luo myönteistä henkeä ja ruokkii koko alueen menestystä.

– Seinäjoella Into tuo esiin täkäläisiä yrityksiä ja osaamista, ja se pyöräyttää lumipalloefektin, jolle ei jarrua näy, sanoo Männikkö.

Reissu antoi kehittämisideoita molemmin puolin, konkreettisiakin parantamiskohteita – ja sparraajillekin hoksauksen siitä, onko kaikkea muistettu itsekään.

Molemmissa suunnissa elää nyt toive siitä, että yhteistyö näkyy Kotka–Haminan seudun tulevissa kyselyissä. Jo vastaaminen on tärkeää, sillä hyvää tulosta ei voi syntyä huonolla vastausprosentilla, jollainen Kymenlaaksossa on aiemmin ollut.

On myös tärkeää nähdä kokonaisuus ja hyvät puolet eikä keskittyä heikkouksiin.

Entä jos Kotka–Hamina meneekin seuraavassa mittauksessa Seinäjoen ohi?

– Olisihan se aika veikeää, hymyilee Sanna Männikkö.

EK:n viime kyselyssä Rauma alkoi hengittää Seinäjoen niskaan, mutta Männikkö näkee vain hyvänä sen, että kehitystä tapahtuu kaikkialla.

– Olemme vuosien varrella saaneet kertoa viestiä monelle kaupungille, ja olisihan se kumma jos sillä ei olisi vaikutusta.

Toisaalta Seinäjoella ei ole halua luopua ykkösen asemastaan.

– Nytkin on kovat piipussa, että halutaan olla vielä parempia. Ei me haluta olla huonoista paras, vaan erinomainen omassa lajissa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 27.1. kello 23:een saakka.