Hyppää sisältöön

Kuhmon kamarimusiikissa soi ensi kesänä illuusioiden taide, festivaali järjestetään entisessä laajuudessaan

Ohjelma on suurelta osin edesmenneen taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin suunnittelema, mutta uusien taiteellisten johtajien Minna Pensolan ja Antti Tikkasen viimeistelemä.

Kuhmon 52. Kamarimusiikki järjestetään 10.–23.7.2022. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Kuhmon Kamarimusiikissa soi heinäkuussa Illuusioiden taide. Teema oli alun perin tarkoitus toteuttaa kesällä 2020, mutta koronan takia se siirtyi kahdella vuodella eteenpäin.

Ensi kesän ohjelma (siirryt toiseen palveluun) (Kuhmon Kamarimusiikki) on suurelta osin syksyllä 2021 kuolleen taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin suunnittelema, mutta uusien taiteellisten johtajien Minna Pensolan ja Antti Tikkasen viimeistelemä.

Festivaali järjestetään entisessä laajuudessaan. Ohjelmassa on 58 konserttia Kuhmossa ja yksi Kajaanissa, 13 Musiikin ytimessä -tilaisuutta sekä seitsemän kurssikonserttia. Taiteilijoita Kuhmon festivaaleilla on 107.

Ohjelmistossa vuorottelevat tutut klassikot ja harvinaisuudet. Esimerkiksi yksi vähälle huomiolle jääneistä säveltäjistä on Puolasta maailmansodan kynnyksellä Neuvostoliittoon muuttanut Mieczysław Weinberg. Hänen laajasta tuotannostaan Kuhmossa esitetään jousikvartettoja Danel-kvartetin soittamana.

Säveltäjävieraana on argentiinalaissyntyinen Osvaldo Golijov, joka on yhdistänyt musiikissaan tango nuevoa, juutalaista perinnettä ja uuden musiikin elementtejä. Festivaaleilla esitetään myös säveltäjä Outi Tarkiaisen kantaesitys sekä bandoneonistina tunnetun säveltäjä Marcelo Nisinmanin Suomen kantaesitys.

Konsertit pidetään suurissa tiloissa. Kesän erikoisuutena tarjolla on kolme konserttia perheen tai yhteisön omaan tilaan. Haku näihin avautuu maaliskuussa.

Taidenäyttelyitä kesän ohjelmistossa on kaksi. Kuhmo-talossa esillä on Jorma Hautalan maalauksia ja grafiikkaa, Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa Urho Kähkösen maalauksia ja installaatioita.

Kuhmon kamarimusiikin tämän vuoden talousarvio on 900 000 euroa, josta yli puolet pyritään kattamaan lipputuloilla ja loput avustuksilla ja muilla tuotoilla. Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiseen tapaan myös musiikkikurssit, joiden budjetti on 80 000 euroa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.