Hyppää sisältöön

Nuorten into 4H-yrittäjyyteen on nousemassa ennätyslukemiin – teerijärviset veljekset perustivat kaksi yritystä, eikä ammatti tunnu enää vieraalta

Into on kasvanut etenkin koronavuosina, kun yritysten tarjoamat kesätyöpaikat vähenivät.

Teerijärviset veljekset Martti ja Väinö Viiperi perustivat omat 4H-yritykset. Ohjaana toimi Reeta Rautiainen. Kuva: Raila Paavola / Yle

Koronapandemia on innostanut nuoria pistämään pystyyn 4H-yrityksiä ennätystahtiin. Uusien 4H-yritysten määrän arvioidaan nousevan ennätyslukuihin myös vuonna 2021.

– Vuonna 2020 yrityksiä perustettiin 1 600, mikä sekin oli ennätys. Viime vuoden luku voi nousta lähes 2 000:een, arvioi Suomen 4H-liiton viestintäpäällikkö Mari Pöyhtäri vielä kesken olevia laskentoja.

Into on kasvanut etenkin koronavuosina, kun yritysten tarjoamat kesätyöpaikat vähenivät.

Lisäksi 4H:lla on Ysit töihin -toimintamalli, jossa nuoria autetaan saamaan kesätöitä vähintään kahdeksi viikoksi.

Ysit töihin -toimintaa on jo lähes 100 paikkakunnalla ja se koskettaa noin 16 000:ta yhdeksäsluokkalaista. Järjestön kautta kesätyötä löydetään vuosittain yli 5 000 nuorelle.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla toimii tällä hetkellä nelisenkymmentä nuorta 4H-yrittäjää.

– Alueelle on syntynyt uusia yrityksiä viidestä jopa kymmeneen vuodessa. Samalla myös osa vanhoista on lakannut toimimasta. Yritysten keski-ikä on kahdesta kolmeen vuotta, kertoo liiton 4H-yrittäjyyden kehittämispäällikkö Sirkka Suomäki.

Ensimmäiset 4H-yritykset perustettiin Suomessa jo yli 12 vuotta sitten.

Sisä- ja ulkotöihin omat yritykset

Eniten nuoret perustavat pihapalvelu-, siivous- ja kotipalveluyrityksiä sekä kahviloita ja näitä on syntynyt myös Keski-Pohjanmaalle.

Nuoret perustavat 4H-yrityksiä keskimäärin 15–16-vuotiaina, vaikka konsepti on luotu 13–28-vuotiaille. Idea on saada nuori kiinni työn syrjään ja oman rahan ansaitsemiseen sekä harjoittelemaan yrittäjyyttä.

Kruunupyyn Teerijärveltä Pohjanmaalta kotoisin olevat 7.-luokkalainen Martti ja9.-luokkainen Väinö Viiperi perustivat molemmat omat 4H-yritykset.

Väinö vastaa ulko- ja Martti sisätöistä.

– Se oli oikeastaan kompromissi. Yhteistyötäkin tehdään, jos toinen tarvitsee apua, pojat lupaavat.

Väinön Piha kuntoon -ulkotyöyritys tarjoaa lumitöitä ja muun muuassa nurmikon leikkausta.

Martin yritys siivoaa, leipoo ja hoitaa lapsia.

– Tai joustavasti mitä vain sovitaan, Martti lisää.

Keikkoja on veljeksille jo kertynyt ja oman yrityksen pyörittäminen tuonut varmuutta. Yrityselämään hyppääminen ei tunnu vieraalta.

– Voisin olla aikuisena ison yrityksen johtaja tai toimitusjohtaja. Sen verran mielenkiintoista tämä on ollut, myöntää Martti Viiperi.

Tietoa 4H-yrityksen perustamisesta löydät täältä (siirryt toiseen palveluun)

Artikkeli korjattu 27.1.2022, Teerijärvi kuuluu Kruunupyyhyyn, ei Evijärveen.