Hyppää sisältöön

Rovaniemellä taas eripuraa virkavalinnoista: perussuomalaisten valtuutettu teki oikaisuvaatimuksen kaupunginjohtajan päättämästä valinnasta

Kalervo Björkbackan (ps.) mukaan konsernitalouspäällikön valintaa valmisteltiin puutteellisesti. Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio kertoo pitkästä ja perusteellisesta valintaprosessista.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion viranhaltijapäätöksenä tekemä päällikkövalinta on nyt johtanut oikaisuvaatimukseen. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Kalervo Björkbacka (ps.) on tehnyt oikaisuvaatimuksen joulun alla tehdystä konsernitalouspäällikön valinnasta, jonka teki viranhaltijapäätöksenä kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Valitus jatkaa Rovaniemellä toistuvaa eripuraa johtavista virkavalinnoista. Viime maanantaina kaupunginhallitus siirsi johtavat virkavalinnat kaupunginjohtajalta itselleen. Valituksen taustalla oleva Björkbacka oli myös yksi niistä henkilöistä jotka valittivat toimialajohtaja Antti Lassilan valinnasta.

Tässä tapauksessa hallinto-oikeus kumosi Lassilan valinnan, ja kaupunginhallituksen on päätettävä ensi maanantaina miten reagoida oikeuden päätökseen. Vainio ei ollut tuolloin vielä Rovaniemen kaupunginjohtaja.

Björkbacka on myös yksi niistä aiemman valtuustokauden valtuutetuista, jotka tekivät poliisille tutkintapyynnön Vainion toimista kaupungin sijoituksiin liittyen.

Vaatii haun uusimista

Björkbackan mukaan konsernitalouspäällikön virkaan valittu henkilö ei täytä virkaan vaadittuja kelpoisuusvaatimuksia.

Hän vaatii virkavalinnan kumoamista, asian palauttamista uuteen valmisteluun ja haun uusimista niin, että kelpoisuusvaatimuksia on täydennetty.

Hänen mielestään virkaan valittavalta on vaadittava ylempää korkeakoulututkintoa laskentatoimen alalta sekä viiden vuoden työkokemusta kunnan tilinpäätösten ja budjettien laadinnasta.

Virkaan valitulla on kokemusta muun muassa pankkialalta.

Vainio: valinta oli perusteltu

Kaupunginjohtaja Vainio esittää kaupunginhallitukselle oikaisuvaatimuksen kumoamista. Hän kertoo, että virkaan valittu henkilö valikoitui kahdeksan hakijan joukosta monipolvisen valintaprosessin jälkeen.

Vainion mukaan kaikki hakijat täyttivät koulutusvaatimuksen, ylemmän korkeakoulututkinnon kaupan, talouden tai yhteiskuntatieteiden alalta. Lisäksi hakijoita vertailtiin, ja heitä haastateltiin käyttäen apuna rekrytointikonsulttia. Heistä puolet eteni ulkopuolisen firman tekemään soveltuvuusarviointiin.

Vainio teki valinnan lopulta kokonaisarvioinnin perusteella, jossa huomioitiin myös viranhoidon kannalta merkitykselliset henkilökohtaiset ominaisuudet. Vainion mukaan valintaa ja valitun ansioita on perusteltu valintapäätöksessä, ja valinta on perusteltu selkeästi ja läpinäkyvästi.

Vainio huomauttaa, että valinta oli kaupunginhallituksen otto-oikeuden piirissä, mutta kaupunginhallitus ei sitä käyttänyt, vaan hyväksyi konsernitalouspäällikön virkavalinnan perusteet.

Kaupunginhallitus käsittelee oikaisuvaatimusta ensi maanantaina.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.