Hyppää sisältöön

UPM suunnittelee uutta biojalostamoa Rotterdamiin – Kotka jäi kakkoseksi miljardiluokan hankkeessa

Kotkan kaupungille päätös on iso pettymys. Kaupunginjohtaja Esa Sirviön mukaan kyseessä on samalla menetys koko Suomelle.

UPM Lappeenrannan biojalostamo. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Metsäyhtiö UPM jatkaa uuden biojalostamonsa suunnittelua Hollannin Rotterdamissa.

Yhtiö kertoi asiasta torstaiaamuna tulosjulkistuksensa yhteydessä. Jalostamon toisena sijoituspaikkavaihtoehtona oli Kotka.

– Suunnittelu jatkuu Rotterdamissa, missä toimintaympäristö on biopolttoaineliiketoiminnalle suotuisampi, toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo tiedotteessa.

Biojalostamon suunnittelu jatkuu Hollannin Rotterdamissa. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Varsinaista investointipäätöstä ei ole odotettavissa vielä hetkeen.

– Nykyinen investointiympäristö on hyvin haastava merkittäville uusille hankkeille niin resurssoinnin, aikataulujen kuin kustannustenkin näkökulmasta. Tästä syystä emme suunnittele tekevämme asiassa päätöksiä ennen tämän vuoden loppua, Pesonen jatkaa.

Aiemmin yhtiö on kertonut, että sijoituspaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi raaka-aineiden saatavuus ja hinta, työvoima- ja logistiikkakustannukset sekä energian hinta.

Yhtiö on kertonut uuden jalostamon vuotuisen kapasiteetin olevan 500 000 tonnia korkealuokkaisia uusiutuvia polttoaineita mukaan lukien lentopolttoaine.

UPM:llä on tällä hetkellä biojalostamo Lappeenrannassa. Uuden laitoksen vuosituotanto olisi siihen verrattuna viisinkertainen.

Toinen vaihtoehto biopolttoainelaitoksen sijoituspaikaksi oli Kotka, mistä kaupunki oli jo varannut jalostamolle noin 30 hehtaarin alueen Mussalon satamasta. Kotkan kaupunki on käyttänyt tontin valmisteluun noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Hankkeen päätyminen Rotterdamiin on Kotkan kaupungille menetys, sillä UPM:n arvion mukaan hanke olisi rakennusaikana työllistänyt enimmillään useita tuhansia ihmisiä ja itse laitos valmistuttuaan noin sata ihmistä.

Toiveet laitoksen saamisesta kotimaahan olivat kovat. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi Ylelle vuosi sitten, että valtio pyrkii kaikin keinoin saamaan biojalostamon Suomeen.

Suuri pettymys Kotkalle

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo, että UPM:n päätös on Kotkan seudulla suuri pettymys.

– Tämä on ikävä uutinen. Siinä mielessä tämä tuli yllätyksenä, että meillä oli käsitys, että olemme pärjänneet kisassa hyvin.

Sirviön mielestä kyseessä on koko Suomen menetys.

– Kokonaisuutena katsoisiin koko valtakuntaa enkä pelkästään Kotkan kaupunkia. Koko valtakunta menettää suuren kansainvälisen pörssiyhtiön investoinnin. Jonkinnäköistä itsetutkiskelua toivoisin valtion virkamiehiltä ja valtakunnantason poliittisilta päättäjiltä.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö vaatii valtakunnan tason poliitikoilta ja virkamiehiltä itsestutkiskelua, kun vuoden sisällä jo toinen miljardiluokan hanke meni Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kotkan sijainti olisi ollut erinoimainen ja kaupungin valmius oli vahvalla tasolla, Sirviö sanoo. Tontin maanrakennustöihin oli käytetty jo kahdeksan miljoonaa euroa.

– Eivät rahat menneet hukkaan, tontti on valmis uudelle toimijalle ja kysyntää varmasti riittää.

– Kymenlaakso on metsäteollisuuden ja logistiikan maailmanluokan keskus ja meillä oli vahvat edellytykset biojalostamon sijoittumiselle. Ymmärrettävästi kansainvälinen pörssiyhtiö katsoo hankkeen liiketoiminnallista kilpailukykyä kokonaisuutena, johon vaikuttavat paitsi paikalliset, myös kansalliseen ja EU-tasoon liittyvät asiat, joihin paikallistasolla ei voitu vaikuttaa, Sirviö sanoo kaupungin tiedotteessa.

Sirviö kiittää UPM:ää hyvästä yhteistyöstä hankkeen aikana, ja toteaa yhteistyön jatkuvan varmuudella muiden kokonaisuuksien ympärillä.

Kaupunginjohtajan mukaan työ Kotkassa kansainvälisen tason investointien edistämiseksi jatkuu normaalisti muiden hankkeiden osalta.

– Kotkan-Haminan seudulle on saatu viimeisen pari vuoden aikana noin kahden miljardin investoinnit, mikä kertoo seutuun liittyvästä vahvasta optimismista. Suuria investointeja on luvassa Suomen suurimman vientisataman Haminan-Kotkan ympäristöön. Kotkaan ja Haminaan on tulossa akkumateriaalitehtaat ja alan toimijoita on paljon liikkeellä. Olemme kilpailukykyinen alue suuren luokan investoinneille jatkossakin, Sirviö muistuttaa.

Voit keskustella aiheesta 28.1. kello 23:een saakka.

Lue myös: