Hyppää sisältöön

Kärkipuolueet tulkitsevat vaalitulosta eri tavoin Päijät-Hämeessä: sekä kokoomus että SDP pitävät itseään suurimpana puolueena

SDP sai eniten ääniä aluevaaleissa, mutta kokoomus otti vaaliliitossa RKP:n kanssa eniten paikkoja. SDP katsoo, että äänimäärä pitäisi huomioida luottamuspaikkaneuvotteluissa.

Hämeen sosiaalidemokraattien toiminnanjohtajan Jarkko Nissisen mukaan ei ole selvää, kumpi on aluevaalien suurin puolue. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Päijät-Hämeessä kaksi suurinta puoluetta, SDP ja kokoomus, ovat aina kilvoitelleet suurimman puolueen paikasta. Nyt kisa on poikkeuksellisen tiukkaa. Kokoomus lähti aluevaaleihin vaaliliitossa RKP:n kanssa ja sai sillä eniten paikkoja aluevaltuustoon.

Kaikki 18 on kokoomuslaisia, yhtään RKP:n ehdokasta ei päässyt läpi. Demareilla on 17 paikkaa.

– Ei ole mitenkään selvä, kumpi on suurempi puolue. SDP sai eniten kannatusta. Meillä on kansalta merkittävä tuki, sanoo Hämeen SDP:n toiminnanjohtaja Jarkko Nissinen.

Ennen vaalituloksen vahvistamista demareiden äänimäärä koko Päijät-Hämeessä on 18 981. Kokoomuksen äänimäärä on 18 833 ja RKP:n 446. Kokoomuksen ja RKP:n vaaliliiton yhteenlaskettu äänimäärä on siten enemmän kuin demareilla, 19 279.

SDP kampanjoi Lahdessa vielä vaalipäivänä sunnuntaina 23.1.2022. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Hämeen Kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen ihmettelee demarivaikuttajan puheita.

– Ei tässä ole mitään epäselvää. Meillä on vaalituloksen mukaan enemmän sekä ääniä että valtuutettuja. Kun valtuusto äänestää, meitä on enemmän kuin demareita.

Airinen kertoo, että kokoomus on juuri lähettämässä kaikille ryhmille kutsua luottamuspaikkaneuvotteluun. Se on aina ollut suurimman puolueen tehtävä. Hän ei ole uskoa korviaan kuullessaan, etteivät demarit pitäisi kokoomuksen ykkösasemaa taputeltuna.

– Ymmärrän demareiden kipuilun vaalituloksen johdosta. Puolueilla on kuitenkin selkeät pelisäännöt ja pitkät perinteet neuvottelujen menettelytavoissa Päijät-Hämeessä. Suurin ryhmä vetää neuvottelut, ja niin sen pitää olla silloinkin, kun demarit ei ole suurin, sanoo Airinen.

Vaalijohtaja pitää asiaa selvänä

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen pitää asiaa täysin selvänä.

– Se on suurin puolue, jolla on enemmän valtuutettuja. Siitä ei ole kahta sanaa.

SDP:n toiminnanjohtaja Jarkko Nissinen täsmentää kantaansa.

– Kokoomus on valtuustossa suurin. Mutta meillä on suurin kannatus ja sen pitää luottamuspaikkaneuvotteluissa näkyä.

Sitä Nissinen ei lähde täsmentämään, mitä puolue luottamuspaikkaneuvotteluissa tavoittelee. Yleensä poliittisesti vaikutusvaltaisin paikka on hallituksen puheenjohtajuus.

Jos neuvotteluissa puolueet eivät pääse yksimielisyyteen, asian ratkaisee lopullisesti aluevaltuusto.

Voit keskustella aiheesta tostai-iltaan klo 23:een asti.