Hyppää sisältöön

Anna-Elina Lyytikäinen ottaa ohjat Hämeenlinnan Teatterissa: maakuntateatteri pyrkii uuden johtajan myötä valtakunnallisesti kiinnostavaksi

Anna-Elina Lyytikäistä kuvaillaan voimakastahtoiseksi ja monipuoliseksi. Hän paikkaa vuoden vaihteessa lähteneen Kari-Pekka Toivosen, joka ei halunnut jatkaa teatterissa organisaatiomuutoksen jälkeen.

Teatterin moniosaaja Anna-Elina Lyytikäinen nousi muiden hakijoiden edelle vahvan taiteellisen osaamisensa takia. Hän tulee Hämeenlinnaan Tampereen Teatterista. Kuva: Kati Turtola / Yle

Ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Anna-Elina Lyytikäinen on valittu Hämeenlinnan Teatterin uudeksi johtajaksi. Teatterin hallitus ja henkilökunta olivat valinnassaan yksimielisiä. Lyytikäinen kertoo, että ottaa tehtävät vastaan onnellisena ja innoissaan.

– Tuntuu mahtavalta tulla tänne. Teatteri on hyvässä mallissa edellisen johtajan jäljiltä, ja syksy on hyvin suunniteltu. Tulossa on mielenkiintoista ohjelmistoa.

Lokakuussa työnsä aloittava uusi teatterinjohtaja kuvailee olevansa yhteistyökykyinen, innostunut ja suunnitelmallinen.

Hämeenlinnan uudeksi teatterinjohtajaksi on valittu teatterin moniosaaja Anna-Elina Lyytikäinen, joka aloittaa Hämeenlinnassa lokakuussa. Kati Turtola haastattelee.

Myös Verkatehtaalla iloitaan valinnasta.

– On lottovoitto, että saamme tällaisen teatterinjohtajan. Anskuhan on huipputyyppi. Hän on monipuolinen ja voimakastahtoinen, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen.

Teatterin hallituksen puheenjohtaja Nina Castrén sanoo, että moni hakijoista täytti vaatimukset. Haastattelussa Anna-Elina Lyytikäinen nousi muiden edelle vahvan taiteellisen osaamisensa takia. Lyytikäisen valinnalla on Castrénin mukaan myös teatterin henkilökunnan tuki.

Hämeenlinnan Teatterista koko maata kiinnostava teatteri

Anna-Elina Lyytikäinen valmistui Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1993 ja ohjaajaksi seitsemän vuotta myöhemmin. Hän on näytellyt muun muassa Lahden ja Helsingin kaupunginteattereissa sekä televisiosarjoissa ja elokuvissa. Lyytikäinen on kirjoittanut neljä näytelmää. Hän toimi Tampereen Teatterin pääohjaajana vuodesta 2016 viime elokuuhun saakka.

Monipuolisesti alalla työskennellyt Lyytikäinen kertoo tuovansa mukanaan Hämeenlinnaan vahvan ymmärryksen taiteellisista prosesseista.

Luvassa on jossain määrin uusiakin tuulia.

– Minulla on jo niin paljon kokemusta ja pitkä ura takana, että minulla alkaa olla aika kirkas visio siitä, mitä kohti mennään. Vaikka on kunnianhimoisia ja hurjiakin suunnitelmia, niin niitä kohti vaan.

Uusi teatterinjohtaja aloittaa Hämeenlinnan Teatterissa lokakuussa. Anna-Elina Lyytikäisen kädenjälki alkaa näkyä ohjelmistossa ensi vuonna. Kuva: Kati Turtola / Yle

Hämeenlinnan Teatterin sijainti keskeinen Helsingin ja Tampereen välillä mahdollistaa Anna-Elina Lyytikäisen mielestä sisältöjen tarjoamisen hämeenlinnalaisten lisäksi ympäröivälle alueelle ja aluerajojen ulkopuolellekin.

– Kunnianhimoinen panostus kulttuuriin voisi lisätä Hämeenlinnan vetovoimaa matkailussa, elinkeinoelämässä ja myös teatterin sisällä. Niin, että tästä saataisiin työyhteisö, johon haluttaisiin tulla töihin.

Teatterin hallituksen puheenjohtaja Nina Castrèn kertoo, että Hämeenlinnan Teatteri pyrkii Lyytikäisen valinnan myötä nousemaan maakuntateattereiden sarjasta niiden teatteritalojen joukkoon, joista puhutaan myös Hämeenlinnan ulkopuolella.

Koronan jäljiltä on paljon korjattavaa

Hämeenlinnan Teatterista tuli vuodenvaihteessa Verkatehdas oy:n tytäryhtiö ja tuleva teatterinjohtaja istuu myös Verkatehtaan johtoryhmässä.

Yhteistyö Verkatehtaan kanssa alkaa toden teolla heti syksyllä, kun uusi teatterinjohtaja aloittaa työnsä.

– Pohdimme yhdenvertaisesti, mihin tämä laiva kääntyy, Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen kuvailee työskentelyä uuden teatterinjohtajan kanssa.

Anna-Elina Lyytikäinen uskoo, että yhdessä toimiminen tuo teatterille hyötyä esimerkiksi tilojen, tekniikan ja toivottavasti myös sisällön osalta.

– Meillä on laajempi mahdollisuus käyttää eri näyttämöitä ja tuottaa erilaisia esityksiä, myös eri esittävän taiteen alalta, sanoo Lyytikäinen.

Hämeenlinnan Teatterin edellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen lopetti työnsä vuoden vaihteessa, eikä käyttänyt optiotaan jatkaa työtä muuttuneessa organisaatiossa.

Hämeenlinnan teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen on päättänyt jättää tehtävänsä. Taiteellisen johtajan pesti loppuu tammikuussa, mutta Kari-Pekka Toivosen kädenjälki näkyy vielä ensi vuoden ohjelmistossa. Harri Oksanen jututtaa.

Verkatehtaan toimitusjohtajan Janne Auvisen mukaan koronakriisi on rikkonut kulttuuri- ja tapahtumamaailmaa niin pahasti, että kulttuuritoimintaa on katsottava jatkossa uusista näkökulmista.

– Sehän on ihan mahtavaa, kun saamme nyt teatteriin johtajan, joka jo lähtökohtaisesti tietää, että meillä on tällainen yhteistyö ja joka haluaa vimmatusti siihen mukaan, sanoo Auvinen.

Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan klo 23:een saakka.