Hyppää sisältöön

Matkustajat värjöttelivät ihmeissään pysäkeillä – korona kaatoi Kotkan bussikuskit kahdessa päivässä: "Ei saa missään tapauksessa toistua"

Sairastumisia osattiin odottaa Kotkassakin, kun korona iski linja-autonkuljettajiin pääkaupunkiseudulla. Tilanne paheni kuitenkin niin nopeasti, ettei matkustajia ehditty informoida.

Bussikuskien sairastumisen vuoksi järjestettävät korvaavat kuljetukset ovat matkustajille ilmaisia. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Bussikuskien koronatartunnat ovat sekoittaneet linja-autoliikenteen pahoin Kotkassa.

Tartunnat alkoivat levitä viime viikolla, mutta tilanne eskaloitui tämän viikon alussa, kun kahden päivän aikana jouduttiin perumaan yli 80 vuoroa. Normaalisti lähtöjä on päivittäin noin 500.

Pahin tilanne oli tiistai-iltana. Joukkoliikennepäällikkö Esa Partasen mukaan illan tapahtumat eivät saa enää missään tapauksessa toistua. Silloin vuoroja jouduttiin perumaan yli 50, ja niille ei tahtonut löytyä korvaajia. Peruutuksia oli etenkin Länsi-Kotkan vuoroilla, joilla on isot matkustajamäärät.

– Tiistai-iltana oli kylmä, ja vuorojen peruminen oli monille uusi asia. Siellä tuli matkustajien kannalta tosi hankalia tilanteita. Etenkin harmittaa Länsi-Kotkan alueen kannalta. Oli jopa kahden tunnin väli bussien kulkemisessa.

Jotkut matkustajat ovat joutuneet kärsimään perutuista vuoroista enemmän kuin toiset. Yksi matkustaja kertoo, että kävelymatkaa on tullut jopa 3,5 kilometriä. Kotkan joukkoliikennepäällikköä ja matkustajia haastattelee Kirsi Lönnblad.

Tilataksit apuun

Pari linjaa saatiin korvattua tilatakseilla, mutta se oli Partasen mukaan hyvin pieni apu. Pysäkeillä odottaneissa matkustajissa paikalle saapunut tilataksi herätti epätietoisuutta.

– Erinäköinen auto on aiheuttanut hämmennystä. Ohjeistimme taksinkuljettajia varautumaan, etteivät ihmiset tajua heilauttaa kättään pysähtymisen merkiksi, vaan heiltä pitää kysyä, odottavatko he linjaa 12, sanoo Partanen.

Vuorojen perumisia on toistaiseksi ollut vain Pohjolan Liikenteen liikennöimissä vuoroissa. Se liikennöi leijonanosan alueen joukkoliikenteestä. Koronatilanteen pahenemiseen kuljettajien keskuudessa on Partasen mukaan varauduttu siitä asti, kun pääkaupunkiseudulta kuului vastaavia uutisia.

– Se tuli silti eteen vähän nopeammin kuin oli ennakoitu.

Bussikuskien koronatapaukset ovat aiheuttaneet pahoja ongelmia myös esimerkiksi Oulussa ja Jyväskylässä.

Kuljetukset ilmaisia

Keskiviikkona liikkeelle saatiin muiden liikennöitsijöiden avulla pari uutta bussia, jotka helpottivat tilannetta. Niidenkin kanssa matkustaja saa olla tarkkana.

– Ne ovat astetta helpompia, kun niihin saadaan pieni linjakilpi. Valaistuja linjakilpiä niihin ei nopeasti saada. Ohjeistamme kuljettajia siihenkin, etteivät matkustajat osaa pysäyttää väärännäköistä bussia.

Korvaavat kuljetukset ovat matkustajille ilmaisia, koska rahastuslaitetta on mahdoton asentaa nopealla aikataululla muihin autoihin ja kytkeä kaupungin järjestelmiin.

– Toistaiseksi näyttää siltä, että pääsemme tästä aika pienillä kustannuksilla. Toki yhtä vuoroa kohden on kallista tehdä korvaavia ratkaisuja, mutta yksittäisten korvauskyytien kustannukset eivät ole nyt se isoin ongelma.

Koulumatkat etusijalla

Vuoroja on karsittu ensisijaisesti vähimmällä käytöllä olevilta ja sellaisilta linjoilta, joiden lähellä menee korvaavaa liikennettä eli muita linjoja. Myös koulukyytien järjestäminen on ollut tärkeysjärjestyksessä korkealla.

– Aamuista ja koululaisten vuoroista ei saisi vähentää, se oli periaatteena. Se olisi tiedottamisen kannalta hankalaa, linjaa Partanen.

Partanen kertoo, että palautetta on tullut odotettua vähemmän. Palautteissa on esimerkiksi kysytty sitä, miten joukkoliikennettä käyttävä nyt pääsee paikasta toiseen. Tilanne on myös ymmärretty, vaikka harmitusta ja hankaluuksia onkin.

– Se on ihan ymmärrettävää, että harmittaa. Toivon todella, ettei tästä tule pysyvämpää epäluottamuksen tunnetta joukkoliikennettä kohtaan.

Esa Partanen arvioi, että vaikka pahin on todennäköisesti takana, poikkeustilanne jatkuu vielä ensi viikon. Töissä olevat kuljettajat ovat joutuneet tilanteen vuoksi venymään ja joustamaan, mutta Partasen liikennöitsijältä saamien tietojen mukaan heillä on vielä ihan hyvät fiilikset.

– Kyllä kaikki kiitokset kuuluvat meidän puolestamme ennen muuta heille.

Perutut vuorot voi tarkistaa päivittyvältä listalta, joka löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).