Hyppää sisältöön

Ministerit yksituumaisia rajoitusten höllentämisestä – Lintilä laajentaisi ruokaravintoloiden aukioloa kello 23:een asti

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson uskoo, että hallitus on valmis päättämään rajoitusten keventämisestä viimeistään ensi viikolla.

Hallituksessa on haluja keventää ruokaravintoloiden sekä matalan riskin kulttuuri- ja urheilutapahtumien rajoituksia. Kuvassa ravintola Finnjävel Sali Helsingissä tiistaina 14. syyskuuta 2021. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallituksen ministerit ovat vaatineet yhdessä rintamassa koronarajoitusten höllentämistä tautitilanteen helpottumisen takia.

Muut ministerit seurasivat pääministeri Sanna Marinin (sd.) tiistaista ulostuloa rajoitusten lieventämisestä ruokaravintoloissa sekä matalan riskin kulttuuri- ja urheilutapahtumissa. Ruokaravintoloissa voitaisiin ottaa käyttöön taas koronapassi.

Marin kertoi, että rajoituksia purettaisiin ennakoitua nopeammassa aikataulussa. Hallituksen aiemmin linjaamat rajoitukset ovat voimassa helmikuun puoliväliin.

Ravintolarajoituksia päivitetään viikoittain, joten ne ovat voimassa tammikuun loppuun. Samoin myös koronapassin käytön keskeytys.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) ja vihreiden puheenjohtajan sijaisen Iiris Suomelan sekä vihreitä johtoviisikossa edustavan ympäristöministeri Emma Karin lisäksi myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ovat vaatineet Twitterissä rajoitusten keventämistä.

Lintilä haluaa päätöksiä pian

Elinkeinoministeri Lintilä sanoo Ylelle, että epidemiatilanne ja arvio sen jatkosta ovat sellaisia, että nyt voisi purkaa rajoituksia.

– Tilanne, jossa olisi joitakin sektoreita, kuten kuntosaleja purettu, mutta samaan aikaan ruokaravintolat pysyisivät kiinni, olisi aika hankala ymmärtää. Totta kai tässä pitää mennä tautiperusteisesti, mutta tämänhetkisen tiedon ja ennusteiden mukaan edellytykset rajoitusten jatkamiselle ovat hyvin kyseenalaisia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että rajoitusten pitää olla aina oikeasuhtaisia tautitilanteeseen nähden. Hän on valmis ruokaravintoloiden rajoitusten purkuun nopeasti. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Rajoituksia pitäisi purkaa, jos ne eivät ole enää välttämättömiä ja oikeasuhtaisia tautitilanteeseen nähden. Ravintolarajoitusten ja muiden rajoitusten pitäisi myös olla suurin piirtein saman tahtisia.

Lintilä pidentäisi ensimmäisenä ruokaravintoloiden aukioloa 23:een asti. Anniskelua voisi jatkaa kello 22:een asti. Nyt kaikki ravintolat voivat olla auki kello 18:aan asti. Alkoholin tarjoilun on loputtava tuntia aiemmin.

Lintilän mielestä myös pubien, baarien ja yökerhojen aukioloa pitäisi vapauttaa tautitilanne huomioiden.

– Tätä arviointia tulee tehdä jatkuvasti. Nyt näyttää siltä, ettei täyteen rajoitteiden avaamiseen päästä heti, mutta asteittain pitäisi mennä eteenpäin.

Lintilä ei tiedä vielä, milloin hallitus käsittelee kevennyksiä, mutta hänen mukaansa päätökset tulisi tehdä nopeasti, koska niiden toimeenpano kestää hetken.

Elinkeinoministerin mielestä koronapassin käyttöön palauttamista tulisi pohtia samalla kertaa.

Henriksson: Kiireisintä vapauttaa matalan riskin tapahtumia ja ruokaravintoloita

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson(r.) sanoo, että myös RKP purkaisi rajoituksia niin nopeasti kuin mahdollista.

Hän uskoo, että päätöksiä rajoitusten purkamisesta syntyy niin pian kuin hallitus saa tarvittavan kokouksen aikaiseksi. Se on Henrikssonin mukaan parhaillaan Madridissa vierailevan pääministeri Marinin käsissä.

– Tuen pääministeriä tässä sataprosenttisesti. Uskon, että ensi olemme kaikki valmiita siihen, että viimeistään ensi viikolla päätetään. RKP on valmis siihen, että aikaisemminkin voidaan päättää, Henriksson kiirehtii.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei vielä purkaisi yökerhojen ja baarien rajoituksia, mutta ruokaravintolat voisivat olla pidempään auki. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Hänen mukaansa on kiireisintä purkaa matalan riskin tapahtumien ja ruokaravintoloiden rajoituksia. Henriksson sanoo, että hallitus päätti jo lasten ja nuorten harrastusrajoitusten keventämisestä.

– Kulttuurin ja urheilun tapahtumia, teattereita ja elokuvateattereita pitäisi vähitellen avata, ja myös ruokaravintoloiden aukioloa pitää pidentää.

Henrikssonin mukaan olisi kohtuullista, että ruokaravintolat saisivat olla auki ainakin kello kahdeksaan.

– Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että ne voisivat olla myöhempäänkin auki. Mutta toisaalta kaikkea ei pidä avata yhdellä kertaa, ja sen takia katson, että yökerhojen ja baarien osalta rajoituksia ei pitäisi vielä tässä vaiheessa purkaa.

Henriksson sanoo, että rajoituksia ei voi pitää yllä varmuuden vuoksi, vaan hallituksen pitää katsoa koko ajan mikä on välttämätöntä ja oikeasuhtaista.

– Oikeusministeriö nojaa aina arvioinnissaan terveysviranomaisten arviointiin tautitilanteesta, koska heillä on tietotaito siitä mitä tilanne vaatii. THL:n näkökulma on ollut se, että matalan riskin tapahtumia voitaisiin asteittain avata ja kyllähän tätä pitää noudattaa. Sama pätee ruokaravintoloihin.

Hallitus odottaa sosiaali- ja terveysministeriön esitystä

Hallitus päättää ravintolarajoituksista ja aluehallintovirastot kokoontumisrajoituksista ja toimipaikkojen sulkemisista.

Nyt monet alueet ovat jo purkaneet sulkupäätöksiä ja lieventäneet kokoontumisrajoituksia. Lisää päätöksiä on luvassa myöhemmin tällä viikolla.

Ylen tietojen mukaan hallitus odottaa nyt sosiaali- ja terveysministeriöltä esitystä, jotta asiasta voidaan tehdä päätöksiä.

Koronaministerityöryhmää sekä sote-ministerityöryhmää johtavan perhe- ja peruspalveministeri Krista Kiurun (sd.) on määrä palata sairauslomaltaan torstaina. (siirryt toiseen palveluun)

Koronaministerityöryhmä on valmistellut aiemmin rajoitukset hallitusta varten. Hallituksen mahdollisten neuvottelujen aikataulu on vielä auki.

S-ryhmä vaatii rajoitusten purkamista välittömästi

Suomen suurin ravintolaketju on ilahtunut hallituksen tahdonilmaisusta. S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä kiirehtii rajoitusten purkua.

– Ihmisten pitää päästä nyt takaisin töihin ja yhteiskunta pitää saada ensitilassa käyntiin eli rajoitukset tulee nyt kerrankin purkaa yhtä nopeasti kuin ne ovat tulleet meille voimaan eli välittömästi. Kun meillä on pitänyt olla valmius sulkea nopeasti niin kyllä meillä on valmius myös avata nopeasti.

S-ryhmän ravintolatoiminnan ketjujohtaja Harri Ojanperä vaatii ravintolarajoitusten välitöntä purkua. Kuva: Lari Lappalainen

Ojanperä aloittaisi ruokaravintoloiden aukiolorajoituksista, jotka käytännössä estävät kokonaan liiketoiminnan harjoittamisen päivällisaikaan. Hänen mielestään rajoitukset pitäisi purkaa yhtä aikaa koko Suomessa.

Tarkennettu 27.1 klo 10.30: Lisätty ravintolarajoituksia päivitetään viikoittain, joten ne ovat voimassa tammikuun loppuun. Samoin myös koronapassin käytön keskeytys.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue lisää: