Hyppää sisältöön

Demarit povaavat Aki Lindénistä perhe- ja peruspalveluministerin sijaista – Ylen tiedot: Puolue ei suunnittele ministerikierrätystä

Ylen soittokierroksella SDP:n puolueaktiivit pitävät lähes varmana, että kansanedustaja Aki Lindén valitaan Krista Kiurun sijaiseksi perhe- ja peruspalveluministeriksi.

Kansanedustaja Aki Lindén on vahvoilla seuraavaksi perhe- ja peruspalveluministeriksi. SDP valitsee Krista Kiurun sijaisen torstaina. Arkistokuva 4.11.2019. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Ylen soittokierros SDP:n poliitikoille osoittaa, että he pitävät lähes varmana kansanedustaja Aki Lindénin (sd.) nousemista perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) sijaiseksi.

– Olisin erittäin yllättänyt, jos se olisi joku muu kuin Lindén. Ei ole mitään viitteitä siitä, että siihen ketään muuta tyrkytettäisiin, yksi demarien edustajista sanoo.

SDP alkoi etsiä Kiurulle sijaista joulukuun lopussa, kun hän kertoi Me Naiset-lehdessä odottavansa lasta (siirryt toiseen palveluun). Kiurun laskettu aika on maaliskuun lopussa.

Lindénin vahvuutena pidetään pitkää kokemusta sosiaali- ja terveysasioiden parissa. Lindén on toiminut aina 1970-luvulta lähtien alan eri tehtävissä.

Erityisen painavana demarit pitävät hänen kokemustaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtajana ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana.

Hallintokokemusta arvostetaan erityisesti pandemian hoidon näkökulmasta. Koronakriisin hoitamisessa monimutkaisen järjestelmän tuntemisesta on etua.

Nyt valittavan ministerin pitääkin olla valmis hyppäämään liikkuvaan junaan, jossa uusia asioita tulee pöydälle nopealla tahdilla.

Mediassa on spekuloitu (siirryt toiseen palveluun) myös laajempaa ministerikierrätystä ja sijaisuutta, joka kestäisi aina seuraaviin eduskuntavaaleihin asti.

Ylen tietojen mukaan Marin esittää puoluehallitukselle ainoastaan perhe- ja peruspalveluministerin korvaamista perhevapaan ajaksi. Sijaisuus kestäisi näillä näkymin syksyyn asti, jolloin Kiuru oman ilmoituksensa mukaan on palaamassa takaisin töihin.

Esitys vain harvojen tiedossa

Pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) tekee ministerin sijaisesta esityksen puoluehallitukselle torstaina.

Puoluehallituksen jälkeen eduskuntaryhmä käsittelee esitystä, ja tekee siitä lausunnon puoluevaltuustolle, joka päättää ministerin sijaisesta. Puolue tiedottaa ministerin sijaisesta torstaina illasta.

Perinteisesti eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto ovat hyväksyneet puheenjohtajan esityksen sellaisenaan, eikä tälläkään kertaan ole odotettavissa vastalauseita Marinin esitykselle.

Itse esityksen sisältö on puolueessa vielä vain harvojen tiedossa.

Mediassa on esitetty myös muita nimiä (siirryt toiseen palveluun), jotka voisivat sijaistaa Kiurua. Esille ovat nousseet muun muassa raumalaisen kansanedustajan Kristiina Salosen, kansanedustaja Anneli Kiljusen ja kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen nimet.

Ylen haastattelemat puolueaktiivit eivät kuitenkaan näe kuitenkaan heitä yhtä vahvoina ehdokkaina kuin Lindéniä.

Lindénin eduksi luetaan myös vahva menestys aluevaaleissa, joissa hän sai toiseksi eniten ääniä koko maassa.

SDP:llä ei myöskään ole ministeriä Varsinais-Suomen vaalipiiristä, ja puolueen seitsemästä tämänhetkisestä ministeristä viisi on naisia.

Lindén on kannattanut kovia rajoitustoimia koronakriisin hoitamisessa. Tässä mielessä hänen nähdään jatkavan Kiurun linjaa sosiaali- ja terveysministeriössä.

Sijaisen valintaan kohdistuu laajaa mielenkiintoa

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ymmärtää, miksi Kiurun äitiyslomasijaisen valintaan on kiinnitetty julkisuudessa niin paljon huomiota.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on korostunut tällä hallituskaudella, koska sote-uudistusta on väännetty eteenpäin 15 vuotta, ja vihdoin on saatu lainsäädäntö hyväksyttyä. Pandemia on myös korostanut ministeriön roolia.

Paloheimo arvioi, että sosiaali- ja terveysministeriön rooli oli yhtä korostunut viimeksi kansanterveyslainsäädännön säätämisen aikaan 1970-luvun alussa.

Tuolloin kunnat velvoitettiin huolehtimaan perusterveydenhuollosta terveyskeskuksissa, joissa saman katon alle sijoitettiin muun muassa lääkärin vastaanotto, neuvola, hammashuolto ja vuodeosasto.

Aiemmin voimassa ollut kunnanlääkärijärjestelmä puolestaan purettiin.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä 27.1.2022 kello 23 asti.

Oikaisu 26.1.2022 kello 15:38: Korjattu tieto SDP:n naisministereiden määrästä. SDP:llä on viisi naisministeriä tällä hetkellä, eikä neljä kuten jutussa aiemmin luki.

Lue lisää: