Hyppää sisältöön

Lappilaiset halusivat sote-konkareita aluevaltuustoon – miltei puolella valituista sote-tausta

Ehdolla olleista noin neljännes ilmoitti Ylen vaalikoneessa taustansa olevan sosiaali- ja terveysalalla. Vaaleissa läpi menneistä näin on lähes joka toisella.

Äänestäjät luottivat vaaleissa sote-ammattilaisiin. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Sunnuntain aluevaaleissa Lapin aluevaltuustoon valittiin valtuutetuiksi useita sote-alan ammattilaisia.

Ehdokkaista noin neljännes oli sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviä tai työuransa tehneitä. Lapin aluevaltuustossa kuitenkin lähes puolet eli peräti 26 valtuutettua 59:stä on sote-taustaisia.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaikista valituista noin kolmanneksella on sote-tausta.

Sote-ammattilaisia valittiin useista kunnista ja he edustavat useita eri toimenkuvia. Joukossa on useampia sairaanhoitajia ja lääkäreitä, mutta myös ylihammaslääkäri, lähihoitajia sekä sosiaalialan ammattilaisia.

Lappilaisista aluevaltuustoon valituista kansanedustajista ainoastaan Kaisa Juusolla (ps.) on sote-alan taustaa. Ylen vaalikoneessa hän on ilmoittanut ammatikseen kansainvälisen sairaanhoidon erityisasiantuntijan.

Timo Peisan mielestä keskittäminen ei olisi kustannustehokasta

Lapin ääniharavien joukkoon lukeutuu myös ranualainen eläkkeellä oleva lääkäri Timo Peisa, joka tuli valituksi keskustan listoilta sitoutumattomana ehdokkaana.

Peisan mielestä sote-palvelujen keskittäminen ei olisi kustannustehokasta.

– Mikään yleinen etu ei vaadi sitä, että meidän lähipalvelujamme ajettaisiin alas. Sen seurauksena tulisivat erittäin nopeasti nousevat matkakustannukset sekä ambulanssi- ja taksiralli. Olen myös aivan varma, että se osaltaan nostaisi sairastuvuutta, hän sanoo.

Kemistä aluevaltuustoon valittiin sote-ammatteja edustavat SDP:n Sari Auvinen ja Pekka Tiitinen. Auvinen on ammatiltaan sairaanhoitaja ja Tiitinen fysioterapeutti sekä terveystieteiden maisteri. He ovat myös pitkäaikaisia kaupunginvaltuutettuja.

Kemistä valittiin myös sairaanhoitaja Miia Alasaarela (vas.).

Valtuutettujen toivotaan jalkautuvan työpaikoille

Torniossa työskentelevät Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin sairaanhoitajat Sari Soini ja Mia Kurtti toivovat, että uudistuksessa työn johto ei siirtyisi kauemmaksi ja hoitotyön ammattilaisia kuultaisiin asioiden valmistelussa.

– Toivon, että päättäjät jalkautuvat tänne meidän työntekijöiden joukkoon sekä tulevat juttelemaan ja kyselemään, mitä se on se meidän arkemme, koska me tiedämme hyviä kehittämisehdotuksia ja tunnemme hyvät käytänteet, Kurtti sanoo.

Sari Soini ja Mia Kurtti haastattelussa aluevaalien jälkeisenä päivänä. Voit kuunnella tästä koko haastattelun. Jenni Mehtonen haastattelee.

Jääväysongelmia voi tulla

Kemijärveltä valituksi tuli kristillisdemokraatteja edustava ylihammaslääkäri Timo Alaräisänen.

Alaräisänen kommentoi vaalipäivän iltana Ylelle, että hyvinvointialueen työntekijöillä voi olla aluevaltuutettuina oma lehmä ojassa ja esimerkiksi terveysaseman lopettamisesta voi olla vaikea päättää, jos on itse kyseisessä paikassa töissä.

Hän pitää mahdollisena, että objektiivisuus- ja jääviysongelmia voi tulla.

– Itse jään tämän vuoden jälkeen eläkkeelle. Toisaalta aluevaltuutetun on ajateltava koko Lappia ja on äärimmäisen hyvä, että on ihmisiä, jotka tuntevat sote-palvelut juurta jaksain, hän sanoo.

Torniosta meni läpi viisi sote-ihmistä

Tornion sote-ammattilaisia edustavat kansanedustaja Kaisa Juuson lisäksi kätilö Juha Berg (kesk.), kuntoutusneuvoja Outi Rämö (sd.), lääkäri Ninni-Ingrid Kokkonen (kok.) sekä sosiaalineuvos Outi Keinänen (kesk.).

Juha Berg on ollut usein julkisuudessa esillä puolustamassa synnytystoiminnan jatkoa Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Outi Keinänen on toiminut Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksessa sekä Tornion kaupunginvaltuutettuna. Outi Rämön tausta on myös Tornion kaupunginvaltuustossa. Myös Bergillä on tausta kuntapolitiikassa.

Ylitornion toisena edustajana Lapin tulevaan aluevaltuustoon valittiin yleislääketieteen erikoislääkäri Kari Askonen (sit.). Askonen työskentelee Ylitornion kunnan johtavana lääkärinä.

Simosta aluevaltuustoon valittiin kaksi valtuutettua, joista sote-alaa edustaa lääkäri Pekka Honkanen (vas.).

Tervolasta valituksi tuli sote-alan johtotehtävissä urallaan työskennellyt ja nyt jo eläköitynyt Pertti Hemminki (vas.). Hemminki on työskennellyt aiemmin Rovaniemen perusturvajohtajana.

Rovaniemeltä meni läpi neljä lääkäriä

Tulevassa aluevaltuustossa sosiaalialan osaamista edustaa inarilainen Anu Avaskari (kok.). Avaskari on koulutukseltaan sosionomi (AMK), mutta on nykyisin eläkkeellä.

Pellosta valituksi tuli sairaanhoitaja Tuula Ylisaukko-oja (kesk.)

Rovaniemeläisiä sote-ammattilaisia tulevassa aluevaltuustossa ovat lääkäri Ilkka-Petri Välitalo (kok.), kuntoutuslääkäri ja yrittäjä Raija Kerätär (kesk.), sairaanhoitaja ja lähihoitaja Jonna Parviainen (vas.), lähihoitaja ja diplomi-insinööriksi opiskeleva Eemeli Kajula, psykoterapeutti Riitta Liinamaa (sd.), infektiolääkäri Antti Väänänen (sd.), lähihoitaja Katja Juopperi (sd.) sekä lääkäri Terje Juutilainen (kok.).

Kolarista läpi pääsi eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Helena Kaikkonen-Tiensuu (kesk.) ja Kittilästä sosiaalityöntekijä Tiina Huilaja (vihr.).

Keminmaasta valituksi tuli sosionomi Heli Trög (ps.).

Tiedot lappilaisten aluevaltuutettujen koulutuksesta ja ammatista perustuvat heidän Ylen vaalikoneeseen antamiinsa vastauksiin.

Edit 26.1. kello 16.27: Juttuun on tarkennettu Kaisa Juuson ammattia.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.