Hyppää sisältöön

Euroopan suuret maat eri linjoilla – osa purkaa koronarajoituksia nopeasti, osalla ei aikomustakaan

Euroopassa voimistuu linja, että koronatestien merkitys vähenee ja rokotusten korostuu. Rokotuspasseja vaaditaan yhä useammassa paikassa.

Vapaaehtoinen sairaalaklovni halaa nuorta lasta ennen koronarokotetta Espanjassa. Kuva: EPA-EFE

Euroopan suuret maat ovat päätyneet aivan erilaisiin ratkaisuihin koronarajoitusten suhteen.

Britannia ja Ranska ovat purkamassa rajoituksia. Espanjassa niitä ei juuri enää olekaan, kun taas Saksa ja Italia pitävät toistaiseksi kiinni määräyksistä.

Kansan keskuudessa niin rajoitusten purku kuin niiden jatkaminenkin jakavat mielipiteitä.

Koostimme tähän, miten Euroopan suuret maat aikovat jatkaa koronatoimiaan.

Englannissa karsitaan maskipakkoa

Britannian johto ilmoitti alkuviikolla, että torstaina 27.1. koronarajoituksia lievennetään kasvomaskien osalta. Julkisissa tiloissa ei ole enää maskipakkoa, eikä toisen asteen opiskelijoiden tarvitse käyttää niitä enää luokissa.

Britannia lakkauttaa siis ennen joulua voimaan tulleen koronarajoitusten B-tason (siirryt toiseen palveluun), joka on edellyttänyt laajaa kasvomaskien käyttöä, että kehotusta etätöiden tekemiseen.

Pääministeri Boris Johnson perusteli päätöstä hyvällä rokotustilanteella. Lisäksi omikronmuunnoksen tuoma suuri tartunta-aalto näyttää taittuneen.

Britannian liikenneministeri Grant Shapps ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) tänään keskiviikkona, että 11.2. alkaen tiukennetut maahantulosäädökset poistetaan. Tämä tarkoittaa, että rokotussuojan hankkineet voivat tulla maahan ilman ennen ja jälkeen matkaa suoritettavia testejä ja eristäytymistä.

Ihmisiä kasvomaskein suojautuneena Lontoon metrossa. Kuva: Neil Hall / EPA

Hienosäätöä Walesissa ja Skotlannissa

Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin itsemääräämisoikeuden (siirryt toiseen palveluun) takia säädökset ovat hieman erilaisia (siirryt toiseen palveluun) näillä alueilla.

Myös Wales purkaa rajoituksia. Ulkoilmatapahtumien osalta mennään "0-tasolle", eli rajoitukset puretaan kokonaan, kertoo esimerkiksi Sky-televisiokanava (siirryt toiseen palveluun).

Skotlannissa ollaan hieman varovaisempia. Yökerhot saivat avautua maanantaista alkaen koronapassin omistaville, mutta kasvomaskivaatimus pysyy voimassa julkisessa liikenteessä, samoin kuin kaupoissa ja toisen asteen kouluissa. Sosiaalisen etäisyyden mitta lyhenee puoleen, eli yhteen metriin.

Suurten tapahtumien kävijämäärää voidaan Skotlannissa nostaa 50 prosenttiin maksimimäärästä aiemman 20 prosentin sijasta.

Ranskaa avataan koronapassin haltijoille

Ranska tehosti maanantaina rokotuspassin käyttöä. Uudessa passissa koronatesten tulokset eivät enää näy, vaan se korostaa rokotusten merkitystä.

Passia vaaditaan kaikissa julkisissa tiloissa, kokoontumisissa ja liikennevälineissä kaikilta yli 16 vuotta täyttäneiltä. Ruokakauppoihin sentään pääsee vielä ilman rokotusta.

Pariisilaisen apteekin edessä koronatestausteltta. Kuva: Mohammed Padra / EPA

Pääministeri Jean Castex on lupaillut, että helmikuun alkupuolella maskien käytöstä ulkotiloissa voitaisiin luopua, ja loppukuusta yökerhot ja diskot voisivat avata ovensa.

Ranskassa on vielä miljoonia rokottamattomia ihmisiä. Maassa on ollut suuria mielenosoituksia rokotusvaatimusta ja rokotuspassia vastaan. Viime aikoina vastalauseet ovat tosin hieman laantuneet.

Presidentti Emmanuel Macron on sanonut pitävänsä kiinni rajoituksista, jotta kannuste rokotusten ottamiseen säilyy.

Lue lisää:

Saksa ei ole muuttamassa linjaansa

Saksassa omikronmuunnoksen aiheuttama tartuntapiikki ei ole vielä kääntynyt laskuun, vaan tartuntaluvut ovat ennennäkemättömän suuria. Samaan aikaan sairaaloihin tosin ei ole päätynyt merkittävästi lisää potilaita.

Saksan liittovaltion ja osavaltioiden johtajat päättivät maanantaina, ettei nykyisiä koronarajoituksia ole toistaiseksi syytä lieventää, kertoo esimerkiksi uutiskanava NDR (siirryt toiseen palveluun).

Saksan johtoa huolettaa erityisesti maan suuri ikäihmisten joukko, jonka rokotussuoja ei edelleenkään ole riittävällä tasolla.

Kasvomaskeilla suojautuneita laskettelijoita Garmisch-Partenkirchenissä, Saksassa. Kuva: Philipp Guealland / EPA

Espanjassa tanssitaan pitäen sosiaalista etäisyyttä

Espanjassa on hyvän rokotustilanteen ansiosta voitu purkaa suurin osa rajoituksista jo syksyllä.

Koronapassit ovat edelleen laajalti käytössä. Niiden omistajat pääsevät muun muassa yökerhoihin, joiden asiakaspaikkoja on tosin monin paikoin rajoitettu.

Kasvomaskimääräys on voimassa yleisesti niin ulko- kuin sisätiloissakin. Esimerkiksi diskoissa tanssiminen on sallittua, jos pitää tanssilattialla sosiaalista etäisyyttä ja käyttää maskia.

Italiassa pohditaan varoitusjärjestelmän muuttamista

Italiassa koronatartuntoja on edelleen erittäin paljon, vaikkakin korkein tartuntahuippu lienee sivuutettu.

Maan koronarajoitusjärjestelmä (siirryt toiseen palveluun) on 4-portainen. Eri vakavuusasteet on merkitty värein; valkoinen, keltainen, oranssi ja punainen. Nyt voimassa ovat kolme alinta tasoa.

Italiassa on alettu pohtia järjestelmän toimivuutta, sillä valkoisella ja keltaisella tasolla ei ole käytännössä mitään eroa, ja oranssinkin tason vaatimukset poikkeavat alemmista tasoista vain rokottamattomien ihmisten osalta.

Italiassa rokotuspassi on käytössä hyvin laajalti. Sitä vaaditaan muun muassa liikennevälineissä.

Kauneushoitolan ikkunassa kolme erilaista koronaohjeistusta asiakkaille Genovassa, Italiassa. Kuva: Luca Zennaro / EPA