Hyppää sisältöön

Hanna Nohynek uskoo, että koronarokotteen kehitystyö auttaa muihinkin viruksiin – tähtäimessä ovat influenssa ja RS-virus

Ylilääkäri jakaa monen asiantuntijan viime päivien toiveikkuuden pandemian rauhoittumisesta. Varmaa se ei silti vielä ole.

THL:n Hanna Nohynek uskoo että kohta meillä on uusi rokote moneen virustautiin
THL:n Hanna Nohynek uskoo että kohta meillä on uusi rokote moneen virustautiin

Hanna Nohynek työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkärinä ja hän on Suomen johtavia rokoteasiantuntijoita. Puoli seitsemän -ohjelmassa häneltä kysyttiin, yhtyykö hän asiantuntijoiden viime päivien toiveikkuuteen tautihuipun ohittamisesta.

– Suuri kysymys on nyt se, mitä tulee omikronin jälkeen. Tuleeko sen jälkeen tasainen tila, että omikron lähtee pois ja mitään ei tule sen tilalle. Vai tuleeko sen jälkeen uusi variantti. Me olemme toiveikkaita, että sellaista ei tule, mutta sitähän me emme tiedä. Kristallipalloa ei ole.

Toiveet ovat Nohynekin mukaan nyt kolmannessa rokoteannoksessa ja sen kyvystä estää mahdollisia tulevia muuntoviruksia.

– Toivotaan, että kolmansista rokoteannoksista olisi se hyöty, että se ehkäisisi vakavan tautimuodon, ja ettei tulisi uusia muuntoviruksia jotka murtaisivat kolmannen annoksen suojan.

Nohynek on rokoteasiantuntija, ja koronarokotteiden kehitysprosessi onnistui hänen mukaansa suorastaan tähtitieteellisen hyvin.

– Jos me ajatellaan, että saatiin viruksen koodi tammikuussa 2020 ja ensimmäiset rokotekokeilut alkoivat 60 päivän kuluttua siitä, niin hurja vauhtihan se on ollut. Sen lisäksi nyt käytössä olevien rokotteiden suojatehot ovat erittäin korkeita, yli 90 prosenttia vakavaa tautia kohtaan. Sehän oli aivan astronomista.

Nohynek uskookin, että lääketeollisuudella on viime vuosien kehitystyön jäljiltä jo tekeillä rokotteita moneen tähän asti ongelmalliseen virustautiin.

– Rokotteiden tuottajilla on kehitteillä paljon muitakin rokotteita, esimerkiksi influenssa-RNA-rokotteita ja RS-virusrokotteita, sekä niiden yhdistelmiä. Se työ on jo alkanut. Ja jos kaikki menee hyvin, voimme tulevaisuudessa estää sellaisia tauteja, joita tähän asti ei ole voitu estää.

Katso tästä koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa: