Hyppää sisältöön

45 alaikäistä uhria saalistanut seksuaalirikollinen tuomittiin 13 vuoden vankeuteen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Mies on tuomittu kahdesti aiemmin vastaavanlaisista rikoksista. Tuomittu on arvioitu erittäin vaaralliseksi, joten hän ei pääse ehdonalaiseen vankeuteen tai koevapauteen.

Miehen saama 13 vuoden vankeusrangaistus annettiin yhdistelmärangaistuksena, sillä miehen on arvioitu olevan erittäin vaarallinen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään 48-vuotiaan Tuomo OIavi Välikankaan 13 vuoden vankeuteen useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hänet tuomittiin lähes 60 rikoksesta, jotka ajoittuvat vuosiin 2018–2020. Yle julkaisee Välikankaan nimen tekojen vakavuuden ja tuomion pituuden takia.

Miehen uhrit ovat tekoaikaan olleet 13–17-vuotiaita poikia. Yhteensä asianomistajia eli uhreja oli 45. Mies tutustui poikiin sosiaalisen median kautta ja käytti kymmeniä tekaistuja henkilöllisyyksiä.

Poliisi kertoi viime kesänä, että tuomittu on tietoisesti etsinyt itselleen alaikäisiä uhreja. Tapaamiset ovat sijoittuneet miehen asuntoon, toimistoon, autoon tai metsään.

Käräjäoikeus totesi, että asianomistajat ovat toisistaan tietämättä kertoneet Välikankaan heihin kohdistamista erilaisista seksuaalisista teoista, ja monissa syytekohdissa kertomukset ovat olleet hyvin samankaltaisia.

Välikangas tarjosi rahaa tai muita vastineita seksuaalisista teoista ja intiimeistä kuvista. Maksuna mies käytti muun muassa alkoholia, tupakkaa ja merkkivaatteita.

Tuomittu kahdesti aiemmin

Välikangas on tuomittu vankeuteen samanlaisista rikoksista jo kahdesti aiemmin. Tuolloin lukuisiin rikosnimikkeisiin kuului muun muassa lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito sekä seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta.

Mies on ollut ehdonalaisen vapauden koeajalla, jonka oli määrä päättyä tänä vuonna. Nyt annettu tuomio annettiin yhdistelmärangaistuksena, joten Välikangas ei pääse valvottuun koevapauteen tai ehdonalaiseen vapauteen tuomion aikana.

Yhdistelmärangaistukseen päädyttiin muun muassa siksi, että oikeus arvioi tuomitun miehen olevan erittäin vaarallinen toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle. Tuomo Olavi Välikankaasta tehty vaarallisuusarvio puolsi päätöstä.

Mies itse katsoi, että hänelle määrättävää rangaistusta tulisi lieventää rikoksista aiheutuneen kohtuuttoman julkisuuden vuoksi. Käräjäoikeus ei kuitenkaan katsonut, että julkisuus olisi ollut rikos huomioon ottaen poikkeuksellista. Perusteita rangaistuksen lieventämiselle ei käräjäoikeuden mukaan tämän perusteella ole.

Lue myös: