Hyppää sisältöön

Kirurgisten osastojen henkilökunnalla koronatartuntoja – Porin Satasairaala vähentää kiireettömiä leikkauksia

Satasairaalan kirurgisilla osastoillla on todettu henkilökunnalla yksitoista koronatartuntaa ja lisäksi viidellä henkilöllä on lieviä oireita. Henkilökuntapulan vuoksi kiireettömiä leikkauksia joudutaan perumaan, jotta kiireelliset toimenpiteet ja päivystysleikkaukset pystytään tekemään normaalisti.

Kiireelliset toimenpiteet ja päivystysleikkaukset toteutetaan Satasairaalassa normaalisti. Arkistokuva. Kuva: Satasairaala

Koronatapaukset ovat Satasairaalan tiedotteen mukaan pääsääntöisesti lähtöisin sairaalan ulkopuolelta, mutta leviämistä on tapahtunut myös henkilökunnan välillä ruokataukojen yhteydessä, kun suu-nenäsuojaimia ei ole käytetty.

Kaikessa potilastyössä henkilökunnalla on ollut suojaimet käytössä.

Henkilökuntatartuntoihin liittyen on tiedossa vain yksittäinen tartunta jo kotiutuneella potilaalla. Sairaalan ulkopuolella saatuja tai huonetoverilta saatuja tartuntoja on ollut muutamia.

Tilanteen kartoittamiseksi kirurgisten osastojen ( KIRO2 ja KIRO3 ) potilailta otetaan tänään varmuuden vuoksi näytteet.

Kiireelliset leikkaukset hoidetaan

Satasairaalan operatiivisella vastuualueella poliklinikka- ja leikkaustoiminta on pystytty toteuttamaan alkuvuonna lähes suunnitellusti. Vain yksittäisiä leikkauksia on jouduttu perumaan muutamina päivinä.

– Nyt henkilöstön koronatartuntojen ja -altistusten määrä on lisääntynyt siinä määrin, että kiireellisen ja päivystyksellisen operatiivisen hoidon turvaamiseksi joudutaan tällä viikolla perumaan useampia kiireettömiä leikkauksia. Kiireelliset toimenpiteet ja päivystysleikkaukset toteutetaan normaalisti, sanovat Satasairaalan tiedotteessa ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä ja johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

Osastoilla on edelleen tiukennettu henkilökunnan ohjeistusta suojaimien käytöstä ja taukojen pidosta.

Tiedotteessa muistutetaan, että varotoimien huolellinen noudattaminen on tärkeää myös kaikissa muissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, jotta henkilökunta riittää potilaiden hoitoon.

Kirurgian osastoilla tapahtuvia vierailuja rajoitetaan määräaikaisesti viikon ajaksi. Vierailut kuitenkin sallitaan terminaalivaiheen potilaiden luo tai erityisen painavasta syystä.