Hyppää sisältöön

Mali haluaa tanskalaissotilaat ulos maasta – pääministeri: "Miksi he ovat täällä? Valmistelevatko he toimia Malia vastaan?"

Tanskalaissotilaat ovat osa Malissa, Burkina Fasossa ja Nigerissä toimivaa terrorisminvastaista operaatiota. Tanskan mukaan kaikki operaation 14 osallistujamaata ovat Malissa hallituksen kutsumina.

Ranskan terrorisminvastaiseen operaatio Barkhaneen osallistuvia panssaroituja ajoneuvoja partioimassa Timbuktussa joulukuussa 2021. Kuva: Florent Vergnes / AFP

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mali on vaatinut Tanskaa vetämään sotilaansa maasta.

Malin mukaan tanskalaissotilaat ovat maassa ilman lupaa.

– Miksi he ovat täällä? Valmistelevatko he toimia Malia vastaan, ihmetteli Malin pääministeri Choguel Maiga.

Tanskalaissotilaat ovat Malissa osana Ranskan aloittamaa ja tällä hetkellä Ruotsin johtamaa terrorisminvastaista taistelua käyvää joukko-osastoa.

Malin mukaan kaikki operaatioon osallistuvat tahot olisi pitänyt hyväksyttää sillä.

Tanskan mukaan Malissa on noin 90 Tanskan armeijan henkilökuntaa. Sotilaiden lisäksi joukkoon kuuluu muun muassa lääkintähenkilökuntaa ja logistiikan parissa työskenteleviä.

Tanskan mukaan he ovat maassa laillisesti osana niin sanottua Takuba-operaatiota, johon kuuluu sotilaita 14 Euroopan maasta.

Malilainen sotilas pitelee käsissään puusta tehtyjä rynnäkkökiväärejä osana EU:n koulutusoperaation harjoitusta huhtikuussa 2016. Kuva: Michael Kappeler / EPA

Tanska ulkoministeri Jeppe Kofod sanoo "olevansa ymmällään" Malin vaatimuksesta. Hänen mukaansa Mali on kutsunut heidät maahan.

Myös Ranska sanoo Tanskan olevan maassa Malin kutsumana.

Venäläisten palkkasoturien läsnäolo Malissa ihmetyttää

Eurooppalaisista maista koostuva terrorisminvastainen operaatio tukee Malissa, Burkina Fasossa ja Nigerissä alueellisia joukkoja taistelussa jihadisteja vastaan. Muun muassa Al-Qaida ja Isis ovat aktiivisia alueella.

Malissa toimii useitakin kansainvälisiä kriisinhallintaoperaatiota, joista Suomi on mukana EU:n koulutusoperaatiossa.

Euroopan maat ovat arvostelleet Malia siitä, että se on kutsunut maahan myös venäläisiä Wagner-ryhmän palkkasotureita.

Euroopan unioni on lisäksi asettanut pakotteita Malin väliaikaista sotilashallitusta vastaan. Sotilaat kaappasivat Malissa vallan lailliselta hallitukselta ja presidentti Ibrahim Boubacar Keïtalta vuonna 2020.

Lisää aiheesta: