Hyppää sisältöön

Presidentti toivoi MTV:llä sotatoimilta Ukrainassa vältyttävän, todeten EU:n olevan keskustelussa asianosainen, ellei peräti asianomistaja

Presidentti Sauli Niinistön mukaan neuvottelupöydällä on kaksi eri kokonaisuutta, joilla on kiinteä yhteys. Niinistön mielestä meillä ei nyt ole suurempaa hätää.

Presidentti Niinistö: Meidän täytyy tuntea huolta siitä mitä tapahtuu Ukrainassa
Presidentti Niinistö: Meidän täytyy tuntea huolta siitä mitä tapahtuu Ukrainassa

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan on rajua puhua Euroopassa käytävästä sodasta, mutta optimismia hänellä itsellään tulee mukaan vähän viran puolesta.

– Ymmärtääkseni Yhdysvallat on esitettyihin vaatimuksiin tänään vastannut jotakin venäläisille, mitä, sitä me emme tiedä, sanoi MTV:n Asian ytimesssä-ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) vieraillut presidentti.

– Kuitenkin pöydällä on tavallaan kaksi eri kokonaisuutta, joilla on kiinteä yhteys toisiinsa eli toisaalta sotilaallinen paine Ukrainaan ja toisaalta vaatimuspaketti.

Niinistön käsityksen mukaan kummastakin jouduttaisiin jollakin tavalla sopimaan, jos kokonaisuudesta ollaan sopimassa.

Venäjä on presidentin mielestä huomiota herättävällä tavalla alkanut uudelleen puhua Minskin 2014 solmitusta sopimuksesta, joka ei ole muutoin viime päivien keskusteluissa juurikaan ollut esillä.

– Minä en siihen niin ottanut puhelussa kantaa. Venäjä tiedotti sopimuksen olleen puheena aika vahvasti kahteenkin kertaan Putinin ja itseni välisestä puhelusta kertoessaan.

Venäjän vaatimukset, joita meilläkin on torjuttu, varmasti tulevat Niinistön mukaan myös Naton osalta torjutuksi, eikä Nato tule antamaan periaatteistaan periksi.

Niinistö sanoo toivoneensa EU:lta tässä tilanteessa hieman nopeampaa reaktiota, siitäkin huolimatta, että vaikka vaatimukset on osoitettu Yhdysvalloille, ne kuitenkin kohdistuvat myös EU:n jäsenmaihin.

– Todellinen unioni reagoisi jollakin tavalla siihen, jos sen alueeseen pyritään puuttumaan. EU on asianosainen, ellei peräti asianomistaja, hän totesi.

Niinistö ei sulje pois sitä, että jännitteet voivat kasvaa Itämerellä

Hänen mukaansa sekin on huomionarvoista, että EU käyttää sotilaallisiin menoihin enemmän rahaa kuin Venäjä.

Yhteistä linjaa ei kuitenkaan helposti tunnu EU-maiden välillä Niinistön mielestä löytyvän.

Niinistön mielestä ei kuitenkaan juuri nyt meillä ole suurempaa hätää, muuta kuin sen suhteen, mitä tapahtuu Ukrainassa, ja miltä tulevaisuus näyttää jos ei synny ratkaisua.

– Eräs ratkaisu on se, että jännitteet vain kasvavat ja silloin ne kasvavat myös Itämerellä.

Itämeren alueella ei Niinistön mukaan kuitenkaan ole onneksi sotilaallisen läsnäolon jännitettä.

– Ajan kuluessa tilanne saattaa muuttua, mutta kun Venäjä ilmoitti laajasta sotaharjoituksesta, siinä ei Itämerta mainittu.

Suurvaltojen välistä mittelöä ja Suomen osuutta siinä, Niinistö vertasi tennikseen.

– Tennis on mukava peli, mutta palloksi ei pidä päätyä.

– Nato-jäsenyyden osalta Suomen ja Ruotsin tilanne on jo käsitelty eli Suomi ja Ruotsi tietenkin määrittelvät itse asemansa, hän sanoi.