Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja Nato jättäneet kirjalliset vastaukset Venäjän turvallisuusvaatimuksiin

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin mukaan Yhdysvallat tekee vastauksessaan selväksi, että mailla on oikeus päättää itse turvallisuusasioistaan ja liittoumistaan.

Blinken: Vastauksissamme noudatimme kolmea periaatetta
Blinken: Vastauksissamme noudatimme kolmea periaatetta

Yhdysvallat on jättänyt kirjallisen vastauksen Venäjän niin kutsuttuihin turvallisuusvaatimuksiin, kertoo Venäjän ulkoministeriö. Myös Nato on kertonut luovuttaneensa erillisen vastauksensa Venäjän turvallisuusvaatimuksiin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi kirjallisen vastauksen jättämisen jälkeen, että Yhdysvallat on luonut "vakavasti otettavan diplomaattisen polun" Ukrainan ja Venäjän tilanteen ratkaisemiseksi vastauksessaan Venäjälle.

– Teemme selväksi, että olemme sitoutuneet ydinperiaatteisiin, joihin kuuluu Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden ylläpitäminen ja puolustaminen sekä valtioiden oikeus päättää itse turvallisuusasioistaan ja liittoumistaan, Blinken kertoi.

Blinken kertoi myös, että aikoo keskustella lähipäivinä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa Yhdysvaltain vastauksesta Venäjän vaatimuksiin.

Venäjä on vaatinut muun muassa sitovia lupauksia siitä, ettei sotilasliitto Nato saa enää laajeta itään.

Venäjä julkisti joulukuussa Yhdysvaltoja ja Natoa koskevat kaksi sopimusluonnosta, joiden sisältö merkitsisi lännen vaikutusvallan vähenemistä Itä-Euroopassa.