Hyppää sisältöön

Pohjois-Korea laukaissut ilmeisesti kaksi ballistista ohjusta mereen

Pohjois-Korea näyttää tehneen kuudennen ohjuskokeensa kuukauden sisään.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Pohjois-Korea on laukaissut ilmeisesti kaksi ballistista ohjusta Japaninmereen torstaina, kertoo Etelä-Korean asevoimat.

Etelä-Korean asevoimien mukaan kyse oli todennäköisesti lyhyen kantaman ohjuksista, jotka laukaistiin maan itäosasta rannikkoalueelta. Laukaisu havaittiin aamukahdeksan maissa paikallista aikaa.

Kyseessä on jo Pohjois-Korean kuudes ohjuskoe tässä kuussa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan maa on tehnyt yhtä paljon asekokeita kuukauden sisällä viimeksi vuonna 2019. Maan johtajan Kim Jong-Unin ja Yhdysvaltojen silloisen presidentin Donald Trumpin neuvottelut olivat tuolloin tyrehtyneet. Maiden välinen vuoropuhelu on tästä lähtien ollut pysähdyksissä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on tarjonnut Pohjois-Korealle mahdollisuutta neuvotteluihin, mutta ei ole osoittanut halukkuutta lieventää pakotteita, jos Kim Jong-Un ei ryhdy todellisiin toimiin ydinaseista ja ohjuksista luopumiseksi.

Viime viikolla Pohjois-Korea vihjasi, että se saattaisi jatkaa jäissä olleita ydinaseiden ja pitkän kantaman ohjusten kokeita.

Tiistaina laukaistiin epäiltyjä risteilyohjuksia

Pohjois-Korean aktiivisuus asetesteissä on ollut kasvussa syksystä asti.

Tiistaina eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoi Pohjois-Korean laukaisseen mereen kaksi risteilyohjuksiksi epäiltyä ammusta.

Aiemmin tammikuussa Pohjois-Korea on sanonut testanneensa muun muassa hypersoonisia ohjuksia. Moninkertaisella äänennopeudella lentävät ohjukset ovat vaikeampia seurata ja torjua kuin perinteiset ohjukset.

Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korean aseiden esittely saattaa lisääntyä dramaattisesti Pekingin talviolympialaisten jälkeen. Kiina on Pohjois-Korean tärkein liittolainen ja taloudellisesti maalle erittäin tärkeä.

Lue lisää: