Hyppää sisältöön

Asiantuntijan mukaan olemme koronapandemian loppuvaiheilla, mutta sinänsä korona ei koskaan lopu

Koronapandemia päättyy eri paikoissa eri aikaan, mutta epidemiologi Jussi Sanen mukaan pandemiassa ollaan jo loppuvaiheilla. HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ei kuitenkaan halua olla ylioptimistinen.

Epidemiologi Jussi Sane: “Koronapandemia on loppuvaiheessa”
Epidemiologi Jussi Sane: “Koronapandemia on loppuvaiheessa”

Koronapandemia on jo loppuvaiheessa, arvioi epidemiologi Jussi Sane Maailman terveysjärjestö WHO:sta Ylen aamun haastattelussa.

Epidemiatilanteissa on suurta vaihtelua niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisestikin. Joissain maissa koronahuippu on jo saavutettu, toisissa se on vielä tulossa. Pandemia alkaa ja päättyy eri aikaan eri alueilla.

– Iso kuva on se, että nyt eletään pandemian loppuvaiheilla. Se, miten lähellä loppua ollaan, riippuu alueesta, Sane totesi Ylen aamussa.

Parin vuoden aikana on rokotettu paljon ja taudin sairastaminen on tuonut väestöimmuniteettia, mikä näkyy suhteellisen tautitaakan pienenemisenä.

Onko koronapandemia siis todella loppumassa?

– Määrittele loppu! Sanoisin, että virus ei mihinkään katoa ja sinänsä korona ei koskaan lopu.

Jussi Sanen mukaan on mietittävä, mikä on tavoitetaso, sillä variantteja ja tautiaaltoja varmasti tulee.

– Mutta jos ajatellaan, että tästä tulisi ikään kuin normaali tilanne vuosittain, sekin voi vaihdella, että on vaikeampi flunssakausi tai lievempi flunssakausi. Sen suhteen on optimismia, sanoo Sane.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen mukaan optimismia tarvitaan, mutta ei ylioptimismia.

–Tämä ei ole vielä verrattaviessa kausi-influenssaan tai flunssaan, ei tämän hetkinen omikronkaan, toteaa Ruotsalainen.

Ruotsalaisen mukaan Suomessa on ajateltava omaa näkökulmaa sairaanhoidon ja kuolemien osalta. Positiivista Ruotsalaisen mukaan on, että tehohoidon tarpeessa on viikon aikana tapahtunut laskua.

Ruotsalainen nostaa esiin koronasta johtuvat kuolemat, niistä hänen mielestään ole puhuttu aika vähän.

–Vaikka työikäisillä ja perusterveillä tauti näyttäytyy lievänä, niin ikääntyneillä ja riskiryhmään kuuluvilla se ei sitä ole. Jos katsomme kevättä 2020 silloin kymmenen viikon periodilla kuolemia oli 300, ja nyt kun katsomme taaksepäin kymmenen viikkoa, kuolemia on 600. Kuolemat eivät ole Suomessa vähentyneet. Onneksi Suomessa kuolemia koko pandemian aikana ollut vähemmän kuin muissa maissa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 28.1. klo 23:een asti.

Lue lisää: