Hyppää sisältöön

Koronarajoituksia puretaan tapahtumissa ja ravintoloissa – ruokaravintolat saavat olla auki klo 21 saakka

Anniskeluravintoloiden on jatkossakin lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa kello 18. Koronapassi on jäähyllä ainakin helmikuun puoliväliin asti. Koronaministerityöryhmä suosittaa rajoitusten lieventämistä matalan riskin tiloissa, kuten teattereissa ja kuntosaleilla.

Ministeri Sarkkinen: Rajoituksia helpotetaan matalamman tautiriskin tilojen osalta
Ministeri Sarkkinen: Rajoituksia helpotetaan matalamman tautiriskin tilojen osalta
Tekijät

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kertoi torstai-iltana koronaministerityöryhmän kokouksessaan tekemistä päätöksistä. Koronarajoituksia puretaan ruokaravintoloiden ja matalan riskin tapahtumien osalta.

Ravintolarajoituksia jatketaan 1. helmikuuta alkaen niin, että anniskeluravintoloiden rajoitukset jatkuvat entiseen malliin, mutta ruokaravintoloihin tulee kolme tuntia lisäaikaa nykyiseen nähden.

Ruokaravintolat saavat anniskella helmikuun alusta alkaen kello 20 saakka ja olla auki kello 21 saakka. Anniskeluravintoloiden on edelleen lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa kello 18.

Ravintoloissa hygieniavelvoitteet sekä rajoitukset istuma- ja asiakaspaikoista säilyvät entisellään.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara totesi kannanotossaan tuoreeltaan, että kolmen tunnin jatkoaika ei mahdollista illallisia tarjoileville ruokaravintoloille kannattavaa toimintaa.

Koronapassi pysyy pannassa 15. helmikuuta saakka, eli rajoituksia ei voi kiertää koronapassilla helmikuun puoliväliin saakka.

Kuntosalit ja teatterit halutaan auki

Niin sanottujen matalan riskin tapahtumien, kuten kulttuuri- ja urheilutapahtumien osalta palataan nykyisestä hallituksen määräämästä täyssulusta lievempiin rajoitustoimiin aluehallintovirastojen johdolla.

– Koronaministerityöryhmä haluaa vapauttaa matalan riskin tiloja ja tilaisuuksia, kuten teattereita ja kuntosaleja, jotta erityisesti kulttuurin ja liikunnan mahdollisuudet lisääntyisivät. Täyssulusta palataan malliin, jossa aluehallintoviranomaisia ohjataan arvioimaan tautitilanteen mukaan täyssulkua lievempiä rajoitustoimia, koronaministerityöryhmän varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen lausui.

Hallitus käsittelee lähiviikkoina koronastrategian uudistamista ja linjaa mahdollisten rajoitustoimien jatkosta tai purkamisesta.

– Kaikkia rajoituksia ei ole vielä nyt kuitenkaan mahdollista purkaa, sillä tautitilanne on edelleen vaikea ja uhka sairaalahoitokapasiteetin ylikuormittumisesta ei ole vielä väistynyt. Hallitus seuraa tarkkaan, miten rajoitusten purkaminen vaikuttaa tautitilanteeseen, Sarkkinen sanoi.

Aikataulu tapahtumien avaamiselle on vielä auki. Ohjauskirje tapahtumien rajoittamisesta aiotaan lähettää alueille pian, STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoi.

Hallituksen ministerit ovat olleet yhdessä rintamassa höllentämässä koronarajoituksia tautitilanteen helpottumisen takia.

Hallituksen oli tehtävä päätöksiä rajoitusten jatkosta ja koronapassista, koska asetusten voimassaoloaika päättyy tammikuun lopussa eli ensi maanantaina.

THL: Ravintoloiden rajoituksia mahdollista keventää

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi sosiaali- ja terveysministeriölle annetussa lausunnossaan, että matalimman riskitason ravintoloiden rajoituksia on mahdollista keventää.

THL toteaa lausunnossaan, että aukioloaikoja on mahdollista jatkaa esimerkiksi kello 21:een illalla alueilla, joissa sairaalahoitotaakka on nouseva. Alueilla, joissa sairaanhoidon kuormitus on tasainen tai laskeva, olisi THL:n mukaan harkittavissa, että liikkeiden aukioloaikaa jatketaan esimerkiksi kello 24:ään saakka.

THL luokittelee vähäisen riskitason ympäristöiksi henkilöstöravintolat sekä ruokaravintoloiden sisätilat ja ulkoilmaruokailuterassit. Kohtalaisella riskitasolla ovat ulkoilma-anniskeluterassit ja merkittävällä riskitasolla baarit ja pubit, karaokebaarit ja yökerhojen sisätilat.

Baarien rajoitukset ovat THL:n mukaan edelleen tarpeen vähentämään tartuntojen voimakasta leviämistä ja sairaaloiden kuormittumista. Laitos kuitenkin toteaa, että myös baarien rajoitusten asteittaista lieventämistä voidaan harkita alueilla, joissa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kuormituksen arvioidaan vähentyneen.

Anniskelu päättyy ravintoloissa tällä hetkellä kello 17, ja ravintolat voivat olla auki tuntia pidempään.

Koronapassi mahdollistaisi kohtaamisia "epätarkoituksenmukaisella tavalla"

THL varoittaa lausunnossaan, että koronapassin ottamiseen uudelleen käyttöön liittyy haasteita etenkin merkittävän riskin tilanteissa. THL:n mukaan riskit liittyvät erityisesti passin käyttöön vaihtoehtona rajoituksille ravintoloissa.

– Koska täysikään rokotussarja ei täysin estä tartunnan saamista rokotteen saaneilla, mahdollistaisi koronapassin käyttö tällä hetkellä edelleen epätarkoituksenmukaisella tavalla runsaan määrän henkilöiden välisiä kohtaamisia ja kontakteja merkittävän riskin ympäristöissä, THL toteaa lausunnossaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistaina, että hallitus harkitsee matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa.

Nykyiset ravintoloiden aukiolorajoitukset koskevat baarien lisäksi myös paikkoja, joista ei saa alkoholijuomia, kuten kahviloita ja pikaruokaloita. Baareissa on käytössä puolet asiakaspaikoista ja ruokapaikkojen sisätiloissa 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Koronapassi on hyllytetty tammikuun loppuun. Kuva: Mia Sivula / Yle

Koronapassi muutettava "rokotuspassiksi"

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt THL:ltä lausunnon myös koronapassin muuttamisesta.

Nyt koronapassin saa kahdella rokotuksella, sairastetulla taudilla tai negatiivisella testituloksella. Sen käyttö on keskeytetty väliaikaisesti tammikuun loppuun asti.

THL katsoo lausunnossaan, että koronapassi tulisi myöntää jatkossa vain rokotusten tai sairastetun taudin perusteella. Näin passia ei olisi mahdollista saada enää negatiivisella testituloksella.

THL myös muuttaisi koronapassia siten, että sen saisi kolmella rokoteannoksella. Kolmen annoksen vaatimukseen pitäisi kuitenkin siirtyä vähitellen ja ikäryhmittäin porrastaen, sitä mukaan kun eri-ikäisillä on mahdollisuus saada rokotus.

Terveysviranomainen huomauttaa lausunnossaan, että pitkällä aikavälillä on myös pohdittava tarvitaanko koronapassia ollenkaan.

Päättäjien tulisi arvioida, mikä on hyväksyttävä rokottamattomien osuus, jonka perusteella ei enää voida vaatia muiden perusoikeuksiin puuttuvia rajoitustoimia rokottamattomien hengen ja terveyden suojaamiseksi.

THL:n mielestä koronapassia tulisi lisäksi kehittää osaksi kansallista tai jopa EU-tason digitaalista rokotustodistusta, joka käsittäisi kaikki väestön rokotukset.

Päivitetty 12.55: Koronapassin muuttamista rokotuspassiksi koskeva osuus ja koronaministerityöryhmän torstainen kokous.

Päivitettu 19.14: Pääministeri Sanna Marinin puoluevaltuuston kokouksen infossa kertomia tietoja koronaministerityöryhmän illan kokouksen ennakoinnista. Kappale korvattu hallituksen infon tiedoilla.

Päivitetty 21.15 Koronaministerityöryhmän päätökset.

Voit keskustella aiheesta 28.1. kello 23:een saakka.

Lue lisää: