Hyppää sisältöön

Hattulassa Lehijärven vedenkäyttörajoitukset poistuvat – Myllyojan vesinäytteiden tulokset tavanomaisella tasolla

Vesinäytteiden tuloksista paljastui uusi selvitystä vaativa vuoto, sillä Sammonojaan laskevan huleveden purkuputken näytteessä oli kohonneita bakteeripitoisuuksia. Vielä ei ole tiedetä, ovatko ulosteperäiset bakteerit peräisin ihmisestä vai eläimestä.

Lehijärveen laskevan Myllyojan vesi on puhdistunut jätevesivuodon jäljiltä. Kuvituskuva. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Joulukuisen jätevesivuodon aiheuttamat bakteeripitoisuudet ovat laskeneet Hämeenlinnasta Hattulaan virtaavassa Myllyojassa.

Lehijärveen laskevan Myllyojan suulta otetuissa näytteissä ei ole enää kohonneita ulosteperäisten bakteerien määriä. Hämeenlinnan viranomaispalveluiden mukaan ei ole enää perusteita rajoittaa uimista tai vedenkäyttöä Lehijärvellä.

– Lehijärveen laskevassa Myllyojassa ulosteperäisten bakteerien määrät olivat selvästi alle uimavedelle asetettujen toimenpiderajojen ja palautuneet tavallisten ojavesien pitoisuustasolle. Näytetulosten perusteella Jyrätien jätevesivuodon vaikutusta ei ole enää havaittavissa, kertoo Hämeenlinnan kaupungin ympäristöterveydenhuollosta terveystarkastaja Päivi Lindén.

Jyrätien vuotoon ei ole enää Lindénin mukaan mitään viitteitä vesissä.

Vuotokohdan etsiminen salapoliisityötä

Vesinäytteiden tulosten perusteella löytyi kuitenkin yksi uusi selvitystä vaativa kohonnut bakteeripitoisuus Sammonojaan laskevan huleveden purkuputken näytteestä. Sammonoja laskee Myllyojaan ja vuotokohta on reilusti Jyrätien vuotopaikan yläpuolella.

– Yllättävää on se, että Sammonojan ja Myllyojan yhtymäkohdassa ei ole pitoisuuksia, Lindén kertoo.

HS-Veden tähänastisissa selvityksissä ei ole löytynyt selitystä Sammonojasta havaituille kohonneille bakteeripitoisuuksille. HS-Vesi jatkaa omia selvittelyjä, mutta vesilaitoksen järjestelmistä ei ole löytynyt vuotoja. Maastosta vuotopaikan etsiminen on haastavaa, koska lunta on paljon.

– Joskus on sattunut inhimillisiä vahinkoja, kun rakentaja on yhdistänyt kiinteistön jäteveden hulevesiputkeen, mutta tällaista ei Sammon asuinalueella havaittu. Sammonojassa on pitoisuuksia vähän, mutta asia pitää selvittää. Asukkaille tästä ei ole mitään haittaa, terveystarkastaja Päivi Lindén korostaa.

Hämeen ely-keskus sekä Hämeenlinnan kaupungin ympäristönsuojelu ja ympäristöterveydenhuolto seuraavat tilannetta. Tulosten perusteella tilannetta arvioidaan uudelleen.