Hyppää sisältöön

Pirkanmaan äänten kirjaamisessa tapahtui virhe: 63 ääntä merkittiin viereiselle ehdokasnumerolle – tarkastuslaskenta muutti vaalitulosta Tampereen eduksi

Äänten kirjaamisessa tapahtunut sekaannus oikaistaan keskus- ja aluevaalilautakunnan päätöksellä. Keskiviikkona tehdyn tarkastuslaskennan myötä enemmistö valtuustopaikoista menee Tampereelle.

Sunnuntain aluevaaleissa tapahtui kirjaamisvirhe. Kuva: Petri Niemi / Yle

Sunnuntaisista aluevaaleista vahvistettiin Pirkanmaalla väärä vaalitulos. Tarkastuslaskennassa äänten kirjaamisessa tapahtui virhe, kun 63 ääntä kirjattiin viereiselle ehdokasnumerolle ja vesilahtelaisen Erkki Paloniemen (kok.) äänimäärä näytti jäävän 745 ääneen. Todellisuudessa Paloniemi sai 808 ääntä sunnuntain vaaleissa.

– Vaalien tulos vahvistettiin eilen. Tulosten julkistamisen jälkeen tuli tietoon, että ehdokkaiden äänien merkitsemisessä on ollut virhe Vesilahdella. Keskusvaalilauta kokoontuu ja korjaa hallintolain perusteella virheen. Sen jälkeen kokoontuu aluevaalilautakunta ja tekee ratkaisun asiassa, kertoo aluelautakunnan sihteeri Teemu Jokinen.

Jokisen mukaan taustalla piilee inhimillinen erehdys.

Hallintolaki mahdollistaa kirjaamis- ja kirjoitusvirheen oikaisemisen, jos tapaus on selvä.

Keskus- ja aluevaalilautakunta kokoontuu ja tekee asiata päätöksen. Lautakunnat voivat myös kiistää ratkaisun, jolloin ehdokas voi tehdä vaalivalituksen hallinto-oikeuteen.

Vaalilautakunta myös päättää, miten epäselvissä tapauksessa toimitaan, esimerkiksi epäselvästi äänestyslippuun kirjoitetun numeron osalta.

Jokisen mukaan oikaisun prosessiin kuluu muutama päivä.

– Muutama päivä menee ennen kuin asia virallisesti korjataan, koska lautakuntien tulee kokoontua ensin.

Virhe ei muuta vaalitulosta. Asiasta kertoi ensin Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Tampereelle enemmistö valtuustopaikoista

Tarkannuslaskennan myötä Tampere saa sittenkin enemmistön tulevan aluevaltuuston paikoista. Tämä johtuu siitä, että keskiviikon tarkastuslaskennassa selvisi, että SDP:n viimeinen paikka kuuluu tamperelaiselle Riitta Ollilalle ja Mänttä-Vilppulan Marika Ala-Herttuala jää varavaltuutetuksi.

Muutoksen myötä Tampere saa 40 paikkaa 79-paikkaisesta valtuustosta. Kokonaan ilman edustajaa jäävien kuntien määrä nousee samalla kymmeneen.

– Sunnuntaina virkailijoita oli ohjeistettu tekemään äänten laskenta mahdollisimman nopeasti. Heillä oli pitkä päivä taustalla, eli ihan ymmärrettävää on, että on pientä hajontaa saattaa tulla, Jokinen sanoo.

Täsmennys 27.1. kello 11.35: täsmennetty, että virhe tapahtui äänten kirjaamisessa, ei äänten laskussa, kuten jutussa aluksi mainittiin.