Hyppää sisältöön

Jäähän sahatut pyörivät olympiarenkaat lähettävät tsemppiviestin Pekingissä kisaaville suomalaisille

Keksijä Janne Käpylehto yhdisti voimansa huippu-urheilijoiden kanssa ja sahasi Pajulahdessa jäälle olympiasymbolin kannustukseksi Suomen Pekingin joukkueelle. Katso video olympiarenkaista.

Joukko ihmisiä seisoo isojen jäähän tehtyjen ja värikkäiden olympiarenkaiden edessä. Osa vilkuttaa ylöspäin kameralle.
Katso, millaiset jääkarusellit keksijä Janne Käpylehto ideoi Pajulahteen. Maailmanmestari Petra Olli, olympiavoittaja Toni Nieminen ja paraurheilija Aino Tapola lähettävät olympiarenkaiden myötä terveisensä Pekingiin. Toimittaja Marjo Pirilä ja video Janne Nykänen.

Vesi roiskuu ja saha soi, kun keksijä Janne Käpylehto, maailmanmestari Petra Olli, olympiavoittaja Toni Nieminen ja paraurheilija Aino Tapola touhuavat Pajulahden järven jäällä Lahden Nastolassa. Ylhäältä katsottuna paljastuu parhaiten, että jäälle sahattujen ympyröiden päällä on värikästä muovia.

Pian sahaus on valmis, ja urheilijat alkavat pyörittää irtonaisia jäälauttoja.

Kun palaset osuvat kohdalleen, jäästä muodostuu tuttu symboli – olympiarenkaat. Pajulahti on juuri oikea paikka olympiarenkaille, sillä se toimii Olympia- ja Paralympiakomitean valmennuskeskuksena.

Keksijä Janne Käpylehto jännittää, miten kuvio toimii, vaikka hän ei ole tekemässä jääkaruselleja ensimmäistä kertaa. Vuosi sitten Käpylehdon johdolla toteutettiin Lappajärven jäälle maailman suurin jääkaruselli.

Tsempit Pekingiin

Tempauksen tarkoitus on lähettää tsemppiviesti Suomen joukkueelle Pekingiin ensi viikolla alkaviin olympialaisiin. Olympiarenkaitten käyttämiseen on saatu hyväksyntä Kansainväliseltä Olympiakomitealta.

– Se vaati muutaman puhelun, mutta KOK on mukana, sanoo Janne Käpylehto.

Keksijä Janne Käpylehtoa jännitti hiukan etukäteen, kuinka jääkarusellin olympiarenkaat pyörivät. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Ideasta innostuivat myös urheilijat. Jään sahaaminen juuri oikeanlaiseksi karuselleiksi vaatii tarkkuutta ja sisukkuutta, juuri niin kuin huippu-urheilijoiltakin vaaditaan.

– Ei jätetä Jannea yksin pulaan, tehdään yhdessä, sanoo Petra Olli.

Jäälle noussut vesi kasteli kengät ja viime kylmetti sormet, mutta urheilijat vilkuttavat pienestä Suomenmaasta oman tervehdyksensä ensi viikolla alkaviin olympiakoitoksiin.