Hyppää sisältöön

Venäjällä ensireaktioissa tyrmäys lännen turvallisuuspoliittisille vastauksille – Kremlin mukaan Putin ei aio kommentoida välittömästi

Duuman kansainvälisten asioiden komitean varapuheenjohtajan mukaan näyttää siltä, että Venäjä aloittaa omat toimensa Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen aseistamisesta.

Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjän pääkysymykseen ei vastattu
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjän pääkysymykseen ei vastattu

MOSKOVA Venäjän korkein johto eli presidentti Vladimir Putin ei ole vielä kommentoinut lännen maalle eilen keskiviikkona antamia turvallisuuspoliittisia vastauksia. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Yhdysvaltain ja Naton vastauksissa on vähän syytä optimismiin.

Peskov totesi toimittajia briifatessaan, että vastauksissa torjuttiin yksiselitteisesti Venäjän päähuolenaiheet. Näihin kuuluu muun muassa Naton itälaajemisen jäädyttäminen.

– Tämä huomioiden optimismiin ei ole juurikaan syytä, Peskov totesi uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjä aikoo reagoida Yhdysvaltain ja Naton vastauksiin, mutta Peskovin mukaan tämä ei tapahdu välittömästi.

Yhdysvallat ja sotilasliitto Naton jättivät eilen illalla Venäjälle kirjalliset vastaukset sen aiemmin lähettämiin turvallisuusvaatimuksin. Vastauksien yksityiskohdat eivät ole julkisia, mutta Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinken teki tiedotustilaisuudessaan selväksi, että mailla on oikeus päättää itse turvallisuusasioistaan ja liittoumistaan.

Venäjä lähetti joulukuun puolivälissä lännelle turvatakuiksi kutsumansa sopimusehdotukset. Se vaati niissä muun muassa lupausta Naton itälaajenemisen loppumiselle sekä sotilasliiton joukkojen vetämistä Itä-Europan maista.

Lavrov: Myönteinen vastaus tärkeimpään jäi saamatta

Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi omissa ensikommenteissaan myös, että Venäjän jatkotoimien päättäminen on presidentti Putinin käsissä.

Presidentti Putin ei ole kommentoinut kiristynyttä turvallisuuspoliittista tilannetta yli kuukauteen. Putin lausui joulukuussa, että Venäjän seuraavat toimet riippuvat "sotilasasiantuntijoiden ehdotuksista".

Lavrovinkin mukaan tärkeimpään Venäjän huoleen vastaus jäi saamatta. Ulkoministeri toteaa, että lännen vastaukset antavat kuitenkin toivoa, että toissijaisemmista kysymyksistä on mahdolista aloittaa vakavat neuvottelut.

Eilen Lavrov ei vastannut (siirryt toiseen palveluun)toimittajien kysymykseen kapinallisten sotilaallisesta avusta vaan sen sijaan korosti Minskin sopimuksen tärkeyttä.

Parlamentissa närkästynyttä kommentointia

Venäjän parlamentissa sen sijaan ehdotettiin jo eilen, että maa alkaisi toimittaa sotilaallista apua Itä-Ukrainan kapinallisille. Venäjä on tähän asti virallisesti kiistänyt osuutensa Itä-Ukrainassa vuodesta 2014 käytävään sotaan, vaikka sen sotilaita ja kalustoa on osallistunut taisteluihin.

– Yhdysvaltain vastaus turvallisuustakuisiin ei voi tyydyttää Venäjää, senaattori Vladimir Džabarov lausui myöhään eilen illalla (siirryt toiseen palveluun) uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Džabarov toimii Venäjän liittoneuvoston eli parlamentin ylähuoneen kansainvälisiä asioita käsittelevän komitean varapuheenjohtajana.

Parlamentin alahuoneen eli duuman kansainvälisten asioiden komitean varapuheenjohtaja Vjatšeslav Nikonov puolestaan sanoo, että Venäjän tulee yksiselitteisesti pitää vastauksia kielteisinä. Nikonov lupasi Venäjän vastaavan lännen kirjelmään pian.

– Näyttää siltä, että aloitamme Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen aseistamisesta, Nikonov lausui venäläisen uutistoimiston mukaan (siirryt toiseen palveluun) viitaten Itä-Ukrainan kapinallisalueisiin.

Lisää aiheesta: