Hyppää sisältöön

Sankat lumipyryt ja kovat tuulet riepottelevat Suomea viikonloppuna – "Aika häijyt kelit", varoittaa Matti Huutonen

Perjantaina on enimmäkseen poutaista, mutta lauantaina Suomeen iskee voimakas matalapaine. Päivän mittaan lumipyryalue leviää ja tuulet voimistuvat jopa myrskylukemiin.

Voimakas matalapaine tuo viikonlopuksi lumipyryä
Voimakas matalapaine tuo viikonlopuksi lumipyryä

Tammikuun viimeistä viikonloppua vietetään monin paikoin lumisissa ja tuulisissa merkeissä. Pohjoisessa on enimmäkseen poutaista pakkassäätä, mutta eteläisessä ja keskisessä Suomessa on syytä varautua huonoon keliin lauantaista alkaen.

Tänään torstaina Suomeen leviää lounaasta lumi- ja tihkusateita. Uudellemaalle, Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen ja Pirkanmaalle kertynee paikoin lunta 5–10 senttimetriä. Suuressa osassa maata sateet jäävät kuitenkin vähiin, ja jo huomenna matalapaine väistyy kaakkoon.

Perjantai on pitkälti poutainen. Lännessä ja osin pohjoisessa pilvipeite repeilee, ja pakkanen kiristyy selvästi yötä vasten. Sitten heilahdetaan taas toiseen suuntaan, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

– Lauantaina on säpinää tiedossa. Suomea lähestyy lännestä tosi voimakas matalapaine, mihin liittyy lumipyryalue.

Kuva: Anne Borgström / Yle

Uudenmaan sisäosiin jopa 20–30 senttimetriä lunta

Samalla kun lämpötila kohoaa, lumisateet leviävät lauantain aikana suureen osaan maata. Illan ja sunnuntain vastaisen yön aikana matalapaine syvenee Suomen länsipuolella Tukholman tienoilla ja alkaa liikkua vähitellen lounaissaariston yli kohti kaakkoa.

– Näyttää siltä, että matalapaine voi tuoda runsaitakin lumisateita Etelä- ja Keski-Suomeen. Lounaisimmassa Suomessa saattaa sataa vettä tai räntää.

Huutonen ennustaa, että lunta tulee eniten Uudenmaan sisäosissa. Vuorokauden kertymä voi olla jopa 20–30 senttimetriä.

Ajokeli on viikonloppuna monin paikoin huono lumisateiden ja -pyryjen vuoksi. Lisäksi matalapaine voimistaa tuulia. Ilmatieteen laitos varoittaa (siirryt toiseen palveluun) kovasta tuulesta sekä lauantaina että sunnuntaina, lounaisilla merialueilla tuuli saattaa yltää myrskylukemiin.

– Aika häijyt kelit on tulossa. Sunnuntain kuluessa sitten vähitellen paranee, kun matalapaine alkaa olla Baltian maiden yllä, Huutonen sanoo.

Lumisateet väistyvät silti hitaasti, vielä maanantaina voi tulla useita senttejä lunta. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 28.1. klo 23:een asti.