Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Teollisuutta, ei vain hankkeita – Tampere vastaa uudella studiolla kansainväliseen tarpeeseen

Kansainvälisten tuotantojen lisäksi uusi studio tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälisen tason koulutukselle, kirjoittaa Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen.

Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Tampereen uusi pormestariohjelma lupasi viime vuonna, että kaupungissa käynnistetään elämystalouden kasvuohjelma kehittäen kaupunkia audiovisuaalisten tuotantojen kohteena.

Kirjaimet muuttuivat eläviksi tänään, kun kaupunki kumppaneineen julkaisi suunnitelman uuden kansainvälisen tason studiokokonaisuuden rakentamisesta Tohloppiin. Film Tampere aloittaa puolestaan opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana av-alan kansainvälistämishankkeen. Tohlopin nykyisten studioiden varauskirjat ovat joutuneet tarjoamaan ei-oota jo pitkään. Nyt siihen tulee muutos.

Uuteen studioon on tuotantojaan aikeissa tuoda lukuisia tunnettuja tuotantoyhtiöitä, niminä kenties yleisesti tutuimpina mainittakoon Warner Bros ja BBC Studios. Uuden studion rakentaminen on taas yksi askel ketjussa, kun Tampere rohkeasti rakentaa tulevaisuuden kaupunkia.

Moni suomalainen kaupunki on yrittänyt profiloitua kansainvälisten ja kotimaisten elokuva- tai tv-tuotantojen kotipesänä. Päivän uutinen otetaan varmasti niissä vastaan sekä kannustavana esimerkkinä että kateuden aiheena.

Mikä Tampereen etu sitten on?

Tampere on lyhytkestoisten hankkeiden sijaan lähestynyt alaa elinkeinopoliittisesta näkökulmasta. Se on teollinen toimiala, johon sovelletaan samanlaisia keinoja kuin muille teollisuuden aloille. Kasvussa olevan yrityskentän kautta tulee jo investointeja, luodaan työpaikkoja, ala kehittyy ja kansainvälistyy. Lopputuotteena syntyy kiinnostavia sisältöjä. Mutta katse on siis liiketoiminnassa, ei vain kiinnostavassa lopputuotteessa.

Riskien ottaminen ymmärrettävää

Jo valmistuneiden Tampereen jättihankkeiden lisäksi tulossa on yhä merkittäviä investointeja.

Rahaa toki palaa paljon ja velkaakin on enemmän kuin kotitarpeiksi. Paikalleen ei silti kannata jäädä. Riskejäkin on elinvoiman eteen otettava. Ainakin muuttotilastojen perusteella riskinotto kannattaa. Tampereen seutu on noussut korona-aikana koko maan ylivoimaisesti vetovoimaisimmaksi alueeksi maan sisäisessä muuttoliikkeessä.

Varsinaisen menestyksen toki ratkaisee se, miten riskit kannattavat. Täyttyykö esimerkiksi uusi areena tai muuttuuko Särkänniemi ympärivuotiseksi?

Uuden suunnitelman toteutuminen vaatii merkittävästi lisää osaajia. Päivän uutinen avaa koulutustoimijoille upean mahdollisuuden tarjota uudenlaista kiinnostavaa kansainvälisen tason koulusta. Tämä vaatii oppilaitoksilta irrottautumista siiloista ja pohdintaa, missä kohdissa voidaan ja halutaan olla kansainvälisiä edelläkävijöitä.

Yle on mukana aiesopimuksessa ja sitoutunut keskustelemaan vaihtoehdoista Mediapoliksen alueen kehittämiseksi ja alueellisen av-alan elinvoiman parantamiseksi.

Mitä mieltä olet Tampereen uudesta investoinnista? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.