Hyppää sisältöön

Biden kertoi nimittävänsä pian Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen historian ensimmäisen mustan naisen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut nimittää korkeimpaan oikeuteen afroamerikkalaisen naistuomarin, kun yksi demokraattien valitsemista korkeimman oikeuden jäsenistä jää eläkkeelle.

Joe Bidenin arvioidaan valitsevan ehdokkaansa kolmen naistuomarin joukosta. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan nimittävän ensimmäisen afroamerikkalaisen naisen korkeimman oikeuden jäseneksi. Biden kertoi torstaina pitävänsä kiinni antamastaan lupauksesta.

– Aion tehdä päätöksen ennen helmikuun loppua, en ole tehnyt sitä vielä, kertoi Biden Valkoisessa talossa.

Paikka vapautuu, kun korkeimman oikeuden demokraattien valitsema jäsen Stephen Breyer jää eläkkeelle. Presidentti Bill Clinton nimitti Breyerin vuonna 1994.

83-vuotiaan Breyer ilmoitti eläköitymisestään virallisella kirjeellä torstaina. Hän kertoi lähtevänsä eläkkeelle kesäkuussa, jolloin korkeimman oikeuden kausi päättyy.

Biden kertoi päivän olevan hänelle katkeransuloinen, sillä hän on tuntenut Breyerin jo 1970-luvulta asti.

– Haluan ilmaista kiitoksen kansakuntamme puolesta pitkän uran julkishallinnossa tehneelle tuomari Stephen Breyerille, sanoi Biden.

Korkeimman oikeuden voimasuhteet liberaalien ja konservatiivien välillä säilyvät uuden tuomarin nimityksen jälkeen ennallaan konservatiivien hyväksi 6–3.

AP: Kolme ehdokasta

Demokraatit suunnittelevat tuomarin nimitystä nopeutetulla menettelyllä sen jälkeen, kun Biden on tehnyt esityksensä.

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan Biden valitsee kolmen afroamerikkalaisen naisen väliltä. He ovat tuomarit Ketanji Brown Jackson, J. Michelle Childs ja Leondra Kruger.

Jackson on liittovaltion vetoomustuomioistuimen tuomari, Childs on liittovaltion tuomari ja Kruger Kalifornian osavaltion korkeimman oikeuden tuomari. Jacksonia ja Krugeria on pidetty pitkään vahvoina ehdokkaina.

Aikaisemmin Yhdysvaltain korkeimmassa on palvellut vain kaksi mustaa, jotka ovat molemmat olleet miehiä.

Thurgood Marshall oli jäsen vuosina 1967–1991 ja hänen seuraajansa Clarence Thomas, joka istuu edelleen korkeimmassa oikeudessa.

Korkeimmalla oikeudella on Yhdysvalloissa erittäin paljon merkitystä. Se sanoo usein viimeisen sanan lainsäädännössä ja ratkaisee osavaltioiden ja liittovaltion välisiä kiistoja.

Korkeimman oikeuden jäsenet valitaan eliniäksi, mutta he voivat jäädä eläkkeelle.

Senaatti hyväksyy jäsenten nimitykset presidentin esityksestä.

Bidenin tähän asti eri oikeusasteisiin nimittämistä tuomareista neljä viidestä on ollut naisia.

Päivitetty 20.00: Breyer ilmoitti eläköityvänsä ja Biden ilmoitti nimittävänsä ensimmäisen mustan naisen korkeimman oikeuden tuomariksi.

Lue lisää Yhdysvaltain korkeimmasta oikeudesta: