Hyppää sisältöön

Turkulaisfirma sai Yhdysvalloissa patentin hammastahna-suuvedelle, joka ehkäisee koronatautia

Turkulainen lääkeinnovaatioyhtiö tavoittelee tuotteen tuomista markkinoille vielä tämän vuoden aikana. Suuvesi ei korvaa rokotuksia.

Arkistokuva laboratoriotutkimuksesta. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Turkulainen lääkekehitysyhtiö Therapeutica Borealis on kehittänyt koronavirusta ennaltaehkäisevän hammastahna-suuveden. Tuote on saanut Yhdysvalloissa hyväksynnän patentille.

Asiasta tiedottaa Turun seudun kehitysyhtiö Turku Business Region. Tiedotteen mukaan patentti perustuu elimistön oman kemiallisen puolustusmekanismin vahvistamiseen eikä se sisällä varsinaisia lääkemolekyylejä.

Therapeutica Borealiksen hallituksen puheenjohtaja, Turun yliopiston entinen rehtori, professori Kalervo Väänäsen mukaan tavoitteena on saada tuote markkinolle jo tänä vuonna.

– Epidemia uhkaa ihmisten terveyttä ja haittaa yhteiskuntien toimivuutta luultavasti vielä pitkään ja tarvitaan laaja valikoima keinoja sen torjumiseen. Therapeutica Borealis pyrkii tuomaan patentoidun keksinnön markkinoille Suomessa tänä vuonna ja kaupallistamisen etenemisestä tiedotetaan myöhemmin erikseen, Väänänen sanoo tiedotteessa.

Hammastahna-suuvesi muodostaa yhtiön mukaan suussa limakalvoille kehon omaa puolustusainetta hypotiosyaniittia ja ympäristö on heikosti emäksinen, jotka yhtiön mukaan luovat kemiallisen puolustuksen viruksen ehkäisyyn. Therapeutica Borealis korostaa kuitenkin, että mikään lääkkeellinen tai ei-lääkkeellinen hoito ei korvaa rokotuksia koronan torjunnassa.

– Nenäsumutelääkkeen osalta prosessi keksinnön maailmanlaajuisen patentoinnin ja pre-kliinisten tutkimusten osalta jatkuu, kerrotaan tiedotteessa.

Lue lisää: