Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa Tytti Yli-Viikarin tapauksessa tänään – puolustus toivoo mahdolliseen rangaistukseen "julkisuusalennusta"

VTV:n irtisanotulle pääjohtajalle Tytti Yli-Viikarille ja hyllytetylle hallintojohtajalle Mikko Koiraselle vaaditaan käräjäoikeudessa ehdollista vankeutta muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Tytti Yli-Viikarin syytettä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa 15. joulukuuta.
Syyttäjä Mari Mattila ja Tytti Yli-Viikari kommentoivat Yli-Viikarin syytteitä Helsingin käräjäoikeudessa 15.12.2021.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään perjantaina kello 13.00 tuomionsa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin tapauksessa.

Yli-Viikarille vaaditaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä kahdeksan kuukauden ehdollista vankeutta VTV:n virkamiehen sopimukseen liittyvässä syytteessä.

Lisäksi hänelle vaaditaan kolmen kuukauden ehdollista vankeutta maksuvälinepetoksesta ja virkarikoksesta. Nämä syytteet liittyvät lentopisteiden käyttämiseen.

Jos käräjäoikeus päätyy tuomitsemaan Yli-Viikarin molemmista rikoksista, hänelle määritetään niistä yhteisrangaistus.

VTV:n hallintojohtajana toimineelle Mikko Koiraselle vaaditaan seitsemän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Yli-Viikari ja Koiranen kiistävät syytteet.

Eduskunta irtisanoi Tytti Yli-Viikarin viime kesäkuussa. VTV on puolestaan pidättänyt Mikko Koirasen hallintojohtajan virasta.

VTV toimii eduskunnan yhteydessä. Sen tehtäviin (siirryt toiseen palveluun) kuuluu muun muassa tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja valvoa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Virkamiehelle maksettiin palkkaa ilman työvelvoitetta

Kokonaisuudessa on kyse kahdesta tapauksesta, joista toinen liittyy pelkästään Yli-Viikariin ja toinen sekä Yli-Viikariin että Koiraseen.

Syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä liittyvät erään VTV:n virkamiehen virkasuhteen päättymissopimukseen. Sen perusteella virkamiehelle maksettiin palkkaa kahden vuoden ajan ilman työvelvoitetta. Eduskunnan oikeusasiamies on todennut sopimuksen lainvastaiseksi.

Virkamies kertoi kuulusteluissa, että virkasuhteen päättymissopimuksen tekemiseen päädyttiin, koska hänet haluttiin pois virastosta. Hän ei kertomansa mukaan tehnyt töitä VTV:lle päättymissopimuksen aikana. Virkamiehen mukaan hän ei saanut vaikuttaa sopimuksen sisältöön, vaan ehdot laati Mikko Koiranen.

Tarkastustehtävissä työskennellyt virkamies itse piti sopimusta eräänlaisena "kultaisena kädenpuristuksena".

Yli-Viikari pitää rikosepäilyjä kaikilta osin perusteettomina ja katsoo, ettei asiassa ole kyse virkarikoksesta. Hän kertoi kuulusteluissa, että irtisanomissopimuksen lähtökohtana oli löytää virastolle taloudellisesti hyvä ratkaisu, johon myös virkamies sitoutuisi. Yli-Viikarin mukaan sopimus laadittiin hyvässä yhteisymmärryksessä virkamiehen kanssa.

Tytti Yli-Viikarin mukaan VTV:n hallintojohtajana tuolloin toiminut Koiranen oli arvioinut, että virkamiehen irtisanominen olisi voinut aiheuttaa virastolle jopa 350 000 euron kulut, mikäli tämä olisi riitauttanut irtisanomisensa lainvastaisena.

VTV:n entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari saapui 8. joulukuuta 2021 Helsingin kärjäoikeuteen mukanaan persialainen runoteos Ruusutarha (Gulistan). Takana VTV:n hyllytetty johtaja Mikko Koiranen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lentopisteiden käytöstä rikossyyte

Lisäksi Tytti Yli-Viikaria vastaan nostettiin toinen syyte maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta Finnairin lentopisteitä koskevassa tapauksessa. Tässä asiassa hän on syytteessä yksin.

Syytteen mukaan Yli-Viikari käytti virkamatkoilta vuosina 2016–2020 kertyneitä Finnair Plus -palkintopisteitä yksityiskulujen maksamiseen vuosina 2018–2020, vaikka pisteet kuuluisivat työnantajalle.

Poliisin esitutkinnan mukaan Yli-Viikarin yksityiselle tilille kertyneillä palkintopisteillä ei kuitenkaan maksettu virkamatkoja. Yli-Viikari käytti itse neljä bonuspisteillä ostettua lentoa. Poliisi salasi tiedot muista matkustajista, mutta käräjäoikeudessa syyttäjä kertoi, että kyse oli Yli-Viikarin lapsesta ja puolisosta.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen lentopisteiden käytössä. Hänen mukaansa yksityiselle tilille kertyneillä lentopisteillä ei voinut maksaa virkamatkoja eikä työnantaja tehnyt mitään saadakseen käyttöönsä viraston virkamiesten henkilökohtaisilla pistetileillä olleita pisteitä.

Puolustus toivoo "julkisuusalennusta"

Yli-Viikarin asianajaja Tuomas Aho kertoi oikeudenkäynnissä toivovansa, että tapauksen saama runsas julkisuus vaikuttaisi mahdolliseen rangaistukseen.

– Yli-Viikari on saanut poikkeuksellisen pitkään jatkunutta julkisuutta. Ilman muuta se on otettava huomioon rangaistusta määrättäessä. Kyseessä on yli viisi vuotta sitten tapahtunut väitetty teko. Voidaan katsoa, että asiassa on jo rangaistu, Aho lausui.

Erikoissyyttäjä Mari Mattila sanoi vaativansa kaikista syytteistä yhteensä vähintään kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta.

Lue myös: