Hyppää sisältöön

Venäläisten suosikkihotelli syöksyi ruplan mukana suohon – nyt uusi yrittäjäpari ottaa ohjat: "Alueella on paljon potentiaalia"

Etelä-Karjalan Taipalsaarella sijaitseva hotelli Saimaanranta on löytänyt uuden yrittäjän. Lomaparatiisi on viettänyt viime vuodet hiljaiseloa, mutta Ali Gevanci uskoo paikkaan ja asiakasvirtoihin.

Ravintolasta aloitetaan, sanoo Saimaanrannan uusi yrittäjä
Ravintolasta aloitetaan, sanoo Saimaanrannan uusi yrittäjä

Punatiilinen hotellirakennus seisoo hangen keskellä Taipalsaarella Etelä-Karjalassa. Rakennuksen takana avautuu Saimaa talviasussaan, lumen ja jään peittämänä.

Entinen hotelli Saimaanranta on ollut pitkään tyhjillään, mutta se ei pelota yrittäjä Ali Gevancia. Hän valmistelee paikkaan kesäravintolaa yhdessä Minna Pekkasen kanssa.

– Mie olen ollut yli kymmenen vuotta yrittäjänä ravintola-alalla, ja olin hotelli- ja ravintola-alalla jo ennen kuin muutin Suomeen. Alueella on paljon potentiaalia, Gevanci sanoo.

Hänen mukaansa maisemat ovat hienot ja sijainti Saimaan rannalla hyvä. Seudulla liikkuu matkailijoita, mökkiläisiä ja veneilijöitä, mutta palvelut ovat puuttuneet.

Ali Gevanci kuvattiin Big Chef -ravintolassaan Lapppeenrannassa. Hän ja Minna Pekkanen ovat pyörittäneet aiemmin myös kesäravintolaa Savitaipaleen Partakoskella. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Uuden ravintolan on määrä avautua toukokuussa. Sitä ennen tehdään remonttia ja rakennetaan uusi terassi, jonne tulee noin 200 asiakaspaikka. Ravintolasalissa mahtuu tanssimaankin. Veneilijöitä varten aloitetaan esimerkiksi polttoainemyynti.

Kokonaisuuteen kuuluu ravintolan lisäksi 18 mökkiä ja hotelli.

– Ensi kesänä on asiakkaille on tarjolla kymmenen mökkiä. Päärakennuksen huoneiden remonttia aloitetaan pikku hiljaa, Gevanci kertoo.

Uudet yrittäjät Saimaanrannassa vuokralla. Hotellin ja lomakeskuksen omistaa lappeenrantalainen kiinteistösijoittaja Mikko Laaksonen.

Laaksonen osti Saimaanrannan nettihuutokaupasta vuonna 2018. Hotelli oli päätynyt pakkohuutokauppaan aiemman omistajayhtiönsä, venäläistaustaisen Saimaan Loma-Hovi oy:n konkurssin takia.

Uusi yrittäjä kertoo sitoutuvansa Saimaanrannan kehittämiseen useiksi vuoksiksi. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Venäläismatkailijoiden suosiossa ollut hotelli suljettiin jo ennen pakkohuutokauppaa. Yle kertoi tammikuussa 2015, että matkailijat olivat kaikonneet heikon ruplan kurssin takia. Paikka ehti olla venäläisyritysten omistuksessa vuodesta 2007 lähtien.

Sitä ennen paikalla oli Etelä-Saimaan mukaan useita suomalaisia omistajia: alun perin Virkamiesliiton koulutuskeskukseksi rakennettu paikka oli mennyt konkurssiin 1990-luvun alussa ja vaihtanut sen jälkeen omistajaa useamman kerran.

Yrittäjäpariskunnan uudesta ravintolasta kertoi ensin sanomalehti Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: