Hyppää sisältöön

Etäily rantautuu myös kesätyöpaikkoihin – ja vaikka kokemus olisi jäänyt korona-aikana vähiin, hakua ei kannata pelätä, sanoo johtaja

Nuoretkin ovat oppineet tekemään etätöitä. Jos kesätyö on etänä, pitää perehdystykseen panostaa kunnolla, ettei työntekijä jää yksin.

Nuoret ovat oppineet etätyötaitoja koronan aikana.
Nuoret ovat oppineet etätyötaitoja koronan aikana.

Nuorten kesätyömuotoja halutaan laajentaa korona-ajan kokemusten kannustamana. Kesätyötä kannustetaan tekemään myös vaikkapa etänä, kertoo Talous ja nuoret TAT -organisaation toimitusjohtaja Jenni Järvelä kertoo Ylen aamun ja Ykkösaamun haastattelussa.

– Jo viime kesänä etänä tarjottiin kesätöitä. Kolme-neljä vuotta sitten olisi ollut vaikea kuvitella etäkesätyötä. Tähänkin on luotu ohjeet, tämäkin on myös tulevaisuutta, kertoo Järvelä.

Kesätöitä voi tehdä etänä esimerkiksi aloilla, joissa tehdään töitä toimistolla ja tietokoneilla. Järvelän mukaan nyt yritetään kannustaa myös sellaisia työpaikkoja, joille ei voi mennä, tarjoamaan kesätöitä.

– Siinä pitää yhtälailla panostaa perehdytykseen, selkeisiin aikatauluihin ja hyvään ohjaukseen, ettei kesätyöntekijä jää yksin sanoo Järvelä.

Kesätöiden määrä palaamassa koronaa edeltävälle tasolle

Ylen aamussa ja Ykkösaamussa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan joillakin nuorilla voi olla jopa parin vuoden tauko työkokemuksessa koronan vuoksi. Tänä vuonna tarjolla on jälleen paljon kesätöitä.

– Näitä töitä haetaan toiveikkaana, toteaa Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton Sakki ry:n puheenjohtaja Jutta Vihonen. Oman alan kesätyökokemus on toisenasteen opiskelijoille tärkeä, ja niitä tavoitellaan, kuvailee Vihonen.

HOK Elannon henkilöstöjohtaja Maria Hekkala kertoo, että S-ryhmä tarjoaa tänä kesänä 15 000 kesätyöpaikkaa. Työtehtäviä on monenlaisia: kaupassa täytetään hyllyjä, huolehditaan siisteydestä ja tuoreudesta, ravintolapuolella voidaan työskennellä salin puolella tai alkuvalmistella ruokia.

– Alaikäinen voi olla kassalla töissä, mutta siinä on tiettyjä lainalaisuuksia. Esimerkiksi Prismassa sen voi järjestää helposti, mutta täysi-ikäisen on oltava vastuussa työskentelystä ja tarvittaessa tukena, kertoo Hekkala.

Hakemuksen ja ansioluettelon tekemisessä kannattaa pyytää apua ja jutella hakemuksesta kavereiden tai vaikka vanhempien kanssa.

– Oman vanhemman ei tietenkään pidä hakemusta tehdä, mutta kannattaa sparrata vanhempien tai tuttujen kanssa, toteaa Jenni Järvelä.

Jos kesätyökokemus on koronavuosina jäänyt väliin, ei hätää. Hekkala muistuttaa, ettei kokemusta tarvitse olla juuri siitä työpaikasta, johon hakee.

– Ei tarvitse arastella, ettei ole työkokemusta. Kaikenlainen kokemus ylipäätään, oli se sitten harrastuksista tai kouluprojektista, on arvokasta. Niitä ja omaa kiinnostusta kannattaa hakemuksessa tuoda esille, neuvoo Hekkala.

Voit keskustella aiheesta 28.1. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta: