Hyppää sisältöön

Parikymppinen vanki löytyi kuolleena vankilan matkasellistä Vantaalla – poliisi tutkii epäiltyä tappoa

Poliisin mukaan kuolleena löytyneen vangin kuolemansyy on tällä hetkellä epäselvä. Samassa sellissä oli viisi muuta tutkintavankia.

Poliisi on ottanut kiinni viisi henkilöä tapaukseen liittyen. Kuva: Taisto Lapila / Yle

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee henkirikosta Vantaan vankilassa. Vankilan matkasellistä löytyi tänään torstaina varhain aamulla vanki kuolleena. Hän oli noin parikymppinen mies.

Samassa sellissä oli vainajan lisäksi säilytyksessä viisi muuta miestä tutkintavankeina.

Kuolleena löytyneen vangin kuolemansyy on tässä vaiheessa vielä epäselvä. Poliisi tutkii tällä hetkellä tapausta epäiltynä tappona.

Poliisi epäilee sellissä olleiden viiden henkilön liittyvän uhrin kuolemaan. Heidät on otettu kiinni henkirikoksesta epäiltyinä. Tilanteen tutkintaa jatketaan teknisellä tutkinnalla ja kuulusteluilla.

– Selkeää syytä henkilön luonnolliseen kuolemaan ei ole tiedossa. Tässä vaiheessa näyttää, että asiaan liittyy jotain muutakin, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

Poliisi ei kommentoi enempää tapauksen yksityiskohtia, koska esitutkinta on vasta alussa. Epäiltyjä esitetään vangittaviksi viikonloppuna.

Selleissä ei ole videovalvontaa

Vantaan vankilassa selvitetään tilannetta vankilan toiminnan näkökulmasta.

– Tarkastelemme toimintapamme siltä osin läpi, miten tällaista on käynyt. Selvityksen myötä katsomme toimenpiteet, joita on syytä tehdä, kertoo Vantaan vankilan johtaja Tommi Saarinen.

Matkaselleissä on normaali sellivarustus ja mahdollisuus hälyttää apua tarvittaessa. Videovalvontaa selleissä ei ole yksityisyyden suojan vuoksi. Ainoastaan tarkkailusellissä vankia voi valvoa kameravalvonnalla.

– Muutoin valvotaan käymällä selleissä tarpeen mukaan tai sellejä avatessa ja suljettaessa, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti.

Matkasellit ovat yleensä tilapäistä asumista varten. Henkilöt ovat siellä odottamassa siirtoa toiseen yksikköön, käräjäoikeuteen tai muualle.

Yleensä sellit ovat ovat yhden hengen sellejä. Osassa vankiloita on myös kahden hengen sellejä. Kuusi henkilöä voidaan majoittaa väliaikaisesti matkaselliin.

Se, minkälaisia ihmisiä sijoitetaan samaan selliin, päätetään vangin riskiarvioiden ja muiden vangista olevien tietojen perusteella.

– Risessä on vankiloiden turvallisuutta kehitetty koko ajan. On liian varhaista sanoa, millä tavalla tämä tapaus vaikuttaa vankiloiden turvallisuuden kehittämiseen, Juuti toteaa

Viimeisin henkirikos vankilassa vuonna 2014

Henkirikokset vankilassa ovat harvinaisia Suomessa.

Viimeisin vankilassa tapahtunut henkirikos on Riihimäen vankilassa vuonna 2014 tehty tappo. Kaksi miesvankia tappoi kolmannen vangin vankilan keittiössä.

Tekoon syyllistyneestä kaksikosta toiselle annettiin käräjäoikeudessa yhdeksän vuotta ja kuusi kuukautta vankeutta, ja toinen jätettiin ilman rangaistusta syyntakeettomana.

Sitä edellinen tapaus oli vuonna 2004 Pelson vankilassa, jossa miesvanki murhasi vanginvartijan pakoyrityksen yhteydessä. Teon aikaan parikymppinen mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Lisää aiheesta: