Hyppää sisältöön

Osa lakossa olevista UPM:n työntekijöistä on palannut töihin: "Pakkohan se on, kun oikeus on määrännyt"

Helsingin käräjäoikeus rajasi UPM:n tehdaspaikkakuntien lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn Paperiliiton lakon ulkopuolelle. Työntekijöitä on tällä viikolla alkanut palata töihin.

Paperiliittoon kuuluvat työntekijät palaavat Kaukaan voiman voimalaitokselle perjantaiaamuna. Arkistokuva. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Osa lakossa olevista UPM Kaukaan työntekijöistä palaa töihin perjantaiaamuna Lappeenrannassa.

Kaukolämpöä tuottavan Kaukaan voiman työntekijät aloittavat työt kello 6. Yhteensä noin 40 työntekijää palaa töihin usealle työvuorolle jaettuna.

Syynä on Helsingin käräjäoikeuden viimeviikkoinen päätös rajata UPM:n tehdaspaikkakuntien lämmöntuotanto ja vedenkäsittely Paperiliiton yhtiöön kohdistaman työtaistelun ulkopuolelle.

Kaukaan voiman voimalaitos tuottaa kaukolämpöä Lappeenrannan kantakaupunkiin. Laitos on toiminut lakon aikana ulkopuolisen työvoiman turvin.

Töihin työnantajan määrittelemillä ehdoilla

UPM:n Kaukaan tehtaiden pääluottamusmiehen Kari Rikkilän mukaan käräjäoikeuden päätös lakon rajaamisesta herätti työntekijöissä ihmetystä. Työntekijät menevät voimalaitokselle töihin työnantajan määrittelemillä ehdoilla.

– Sehän se ihmetystä on herättänytkin. Kaikki olivat sitä mieltä, etteivät halua mennä noilla ehdoilla töihin. Pakkohan se on, kun oikeus on määrännyt, Rikkilä sanoo.

Kiista työehtosopimuksesta

Paperiliittoon kuuluvat UPM:n työntekijät ovat olleet lakossa vuoden alusta alkaen työehtosopimuskiistan takia. Lakko jatkuu 19. helmikuuta saakka, ellei sitä ennen saada neuvoteltua uutta työehtosopimusta.

Kaukaalla lakon piirissä on noin 400 työntekijää.

Rikkilän mukaan lakkoväsymystä ei ole ja muistuttaa, että UPM:n työntekijät haluavat samanlaiset työehtosopimukset kuin muualla metsäteollisuudessa.

– UPM:n tarjoamat ehdot eivät meitä miellytä.

UPM haluaisi solmia viidelle eri liiketoiminta-alueelle omat työehtosopimukset, kun taas Paperiliitto olisi valmis tekemään yhden työehtosopimuksen koko yhtiöön.

Kouvolassa palattiin töihin jo torstaina

Kouvolassa UPM Kymin tehtaalla noin 30 työntekijää palaa töihin tällä viikolla pyörittämään voimalaitosta ja vesilaitosta. Heistä osa tuli yövuoroon jo keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Sellutehtaan pääluottamusmiehen Hannu Mentulan mukaan töihin mennään, kun pakotetaan.

– Ensimmäiset menivät jo eilen yövuoroon. Näistä joiden kuuluu palata töihin ei välttämättä jokainen ollut vielä töissä, mutta siitä se lähtee.

Lakkovahteja UPM:n Kymin tehtaalla Kouvolassa 10. tammikuuta 2022. Lakko jatkuu, mutta osa työntekijöistä joutuu palaamaan töihin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Tunnelma on myös UPM Kymin työntekijöillä ihmettynyt.

– Eräs 40 vuotta alalla ollut työntekijä sanoi, että paljon hän on kokenut, mutta ei vielä sitä, että pakotetaan töihin, Mentula sanoo.