Hyppää sisältöön

Freelancenäyttelijä Leena Rousti sai unelmaroolin, ja sitten koronarajoitukset veivät esitykset alta – työmarkkinatukea tuli 64 euroa

Koronarajoitukset ovat ajaneet freelancenäyttelijöitä kierteeseen, jossa rahaa ei tipu enää miltään luukulta. Muutakaan työtä ei voi ottaa vastaan, jos sopimus sitoo teatteriin.

Kulttuurialan koronarajoitukset ovat osuneet etenkin freelancetaiteilijoihin. Näyttelijä Leena Rousti on yksi heistä. Kuva: Anne Marjaana Savin / Yle

Kesällä 2019 tamperelainen freelancenäyttelijä Leena Rousti, 58, hauskuutti yleisöä Pyynikin kesäteatterissa komediassa Nuotin vierestä. Syksy työrintamalla oli hehkeän kesän jälkeen hiljaisempi.

Sitten nappasi. Tampereen Työväen Teatteri piti syyskuun lopulla 2019 koe-esiintymiset ja -laulut hittimusikaaliin Kinky Boots.

Cyndi Lauperin säveltämä musikaali on ollut jättimenestys maailmalla, ja viimeksi Helsingin kaupunginteatteri esitti sitä täysille saleille vuosina 2018–19. Musikaali päätettiin toteuttaa Tampereelle teattereiden välisenä yhteistyönä. Osa esiintyjistä ja ohjaaja tulivat Helsingistä, muu ensemble Tampereelta.

Rousti heittäytyi täysillä koelauluun ja sai musikaalista unelmaroolin. Hän esittäisi Trish-nimistä kenkätehtaan kokenutta työntekijää. Saman roolin teki Helsingissä Sanna Saarijärvi.

Harjoitukset alkoivat helmikuussa 2020.

– Trish on hauska rooli, jolla on muutamia repliikkejä ja mukavasti laulettavaa ensemblessä, ja jonkin verran saa tanssiakin, Rousti iloitsee.

Pian koitti maaliskuu 2020, ja viranomaiset ilmoittivat järeistä koronarajoituksista. Rousti kuitenkin odotti kesää ja uutta kesäteatteripestiä. Sitä ei koskaan tullut, vaan esitys peruttiin.

64,32 euroa työmarkkinatukea

Tampereen Työväen Teatterin Kinky Boots saatiin komeaan ja loistavat arvostelut saaneeseen ensi-iltaansa syyskuussa 2020. Loppuvuodesta rajoitukset taas kiristyivät, ja syksyltä peruttiin kymmenkunta esitystä. Esittävien taiteiden sulkua jatkettiin pätkittäin koko kevään 2021.

– Musikaalista peruuntui muistaakseni 35 esitystä syksyllä peruttujen lisäksi.

Rousti kertoo, että jos freenäyttelijälle ilmoitetaan peruuntumisesta 10 päivää ennen esitystä tai myöhemmin, palkka on 75 prosenttia sovitusta. Jos esitys perutaan aiemmin, korvausta ei tarvitse maksaa lainkaan.

Leena Rousti laskee, että koronarajoitusten takia Tampereen Työväen Teatterin Kinky Boots -näytöksiä on peruuntunut kymmenittäin. Kuva: Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

Rajoituksia höllennettiin kesäksi 2021, ja osa kesäteattereista aloitti esitykset. Leena Rousti kävi katsomassa kavereiden esitystä Seinäjoen Törnävällä, muttei itse päässyt näyttämölle. Esitys, jossa hänen piti olla mukana, siirrettiin – se sama, jota piti päästä esittämään jo edellisenä kesänä. Nyt se on siirretty kesään 2023.

Rousti kuuluu Näyttelijäliittoon ja alansa työttömyyskassaan. Kassa maksoikin aluksi ansiosidonnaista. Se on kuitenkin määräaikainen etu, ja syksyllä 2021 sen tulo loppui.

– Työkkärissä tulivat lokakuun 9. päivä täyteen ne päivät. En siis saa työttömyyskorvauksia johtuen siitä, ettei minulle ole kertynyt työttömyysrahaa, kun en ole sattuneesta syystä ollut töissä.

Ansiosidonnaisen päättymisen jälkeen peruspäivärahaakaan ei herunut, koska sen edellytyksenä on palkansaajan työssäolo. Työssäoloehto täyttyy, kun on lähinnä edeltävien 28 kuukauden aikana ollut 26 kalenteriviikkoa töissä, ja työaika vähintään 18 tuntia viikossa tai palkka vähintään 1250 euroa. Tämä ehto ei Roustilla täyttynyt.

Jos työtön ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen eikä peruspäivärahaan, hän voi saada työmarkkinatukea. Sitä Rousti saikin runtinaalliset 64,32 euroa lokakuun loppuosalta. Työmarkkinatuki oli näin pieni, koska syksyllä Kinky Bootsia jälleen päästiin esittämään. Siitä kertyi jonkin verran palkkatuloja, joita Kela vähentää tuesta. Marraskuussa etua ei Kelan mukaan jäänyt vähennysten jälkeen maksettavaksi ollenkaan.

Yksin ei pärjäisi millään

Jossain välissä Rousti määrättiin ottamaan vastaan mikä tahansa tarjolla oleva työ. Toimenpide oli kohdistettu erityisesti 57–59-vuotiaille työttömille.

Rousti sanoi ottavansa työn kyllä vastaan, mikäli sitä löytyy, mutta teatterin sopimus sitoo häntä: heti, kun Kinky Boots -musikaalin esitykset alkavat, hänen tulee olla näyttämöllä. Tämän TE-toimisto hyväksyi ja perui pakkotyöllistämisen.

– Minä selviän pelkästään sillä, että minulla on normaali mies, joka käy normaaleissa töissä, Rousti nauraa.

– Jos asuisin yksin, en pärjäisi millään. Tai jos olisi pienet lapset, ei yhden ihmisen palkalla tulisi toimeen. Se olisi hirveää.

Leena Roustille Kinky Boots -musikaalin porukka on ollut yksi parhaista työryhmistä, joissa hän on ollut. Muun muassa siksi peruuntuneet esitykset harmittavat. Kuva: Anne Marjaana Savin / Yle

Leena Roustin mielestä Näyttelijäliitto on yrittänyt pitää freelancereiden asiaa esillä. Taike taas on jakanut apurahoja. Hän itsekin haki ja sai Taiteen edistämisekeskuksen työskentelyapurahan kolmen kuukauden ajalle. Kaikkiaan summa oli 6 000 euroa, ja sillä piti kattaa kolmen kuukauden ansionmenetykset. Rousti oli tyytyväinen apurahaan, jota hän anoi lauluillan pitämistä varten. Siinä olisi tekemistä työttömyysjakson ajalle.

– Lauluilta on semmoinen, mistä kaikki laulavat näyttelijät haaveilevat, Rousi nauraa.

Hän harjoitteli tutun pianistin kanssa ohjelmiston, joka parivaljakon piti ensiesittää tamperelaisessa ravintolassa 27. tammikuuta, mutta koronarajoitukset tulivat väliin, taas kerran.

Eniten Leena Roustia harmittaa ihana Kinky Boots. Musikaalin vähäiset esitykset olivat sitä, mitä näyttelijäntyö on parhaimmillaan. Katsomot täynnä hurmaantunutta yleisöä, näyttämöllä loistavaa musiikkia, osaamista ja vahvaa yhteisöllisyyttä.

– Kinky Boots -porukka on ehkä paras tai ainakin yksi parhaista työryhmistä, joissa olen ollut, Rousi huokaa.

Sinä aikana, kun teatterit saivat toimia rajoitetusti, ne hoitivat esitykset Rousin mielestä koronaturvallisesti. Yleisö istui kiltisti maskit naamalla. Kun koronapassia alettiin kysyä, teatteri pystyi järjestämään oville tarkastajia skannaamaan passit.

Roustin mielestä viranomaisten toimet kulttuurialaa kohtaan ovat olleet suhteettoman raakoja.

– Aina vaan päätetään, että suljetaan. Tuntuu, että aiemmista vuosista ei ole opittu mitään, lyötyä vain lyödään.

Nyt Rousti odottaa esitysten jatkumista keväällä ja tietysti kesää. Silloin hän näyttelee kesäteatterissa Imatralla. Jos korona suo.

Lue myös: